NyheterSverige

Sörenstam-kollega bakom tjejlyft på Stockholms GK

Golfträning varvat med pizzakvällar, pysselkvällar, tjejträffar och andra sociala aktiviteter – samt en tidigare landslagskollega till Annika Sörenstam med fem år på Europatouren som ledare för verksamheten: Petra Rigby Jinglöv. Se där de främsta anledningarna till att antalet tjejer i juniorverksamheten Farmen på Stockholms golfklubb trefaldigats golfens rekordår 2020.

Petra Rigby Jinglöv skiner ikapp med vårsolen när hon möter upp för en pratstund på Stockholms golfklubb om juniorverksamheten Farmen på klubben som grundades 1904 och har huserat på Kevinges ängar i Danderyd sedan 1932.

Inte undra på: Förra året ökade intresset kraftigt för verksamheten som har 220 barn och ungdomar i träning – och ett 50-tal i kö. Och kanske det roligaste av allt: Intresset från tjejerna var rekordstort och antalet juniortjejer i verksamheten har trefaldigats – från tio till 30 procent av deltagarna.

– Vi har satsat på att skapa en miljö fylld av glädje och gemenskap sedan flera år tillbaka, inte bara prestation och golfresultat. Förra året bar det frukt. I de yngre åldrarna, Minifarmen, är det hälften tjejer nu – och bland övriga cirka trettio procent, berättar Petra Rigby Jinglöv.

Tjejer kommer tillbaka

Intresset fortsätter inför årets säsong som bara är några veckor bort när vi ses.

– Framför allt märker vi ett stort intresse från tonårstjejer, en grupp som vi tappade förut. Det finns inget härligare än när en sextonårig tjej ringer och vill ta upp golfen igen efter något eller några års frånvaro, och undrar om det finns plats, säger Petra Rigby Jinglöv som spelade i landslaget samtidigt som Annika Sörenstam sent 80-tal och tidigt 90-tal.

Malmö-födda och Romeleåsen-fostrade Petra Rigby Jinglöv fick fem fina år på Europatouren men lade sedan av med tävlingsgolf. Annika Sörenstam gick vidare och blev världens bästa damgolfare genom tiderna.


Petra Rigby Jinglöv driver Stockholms golfklubbs juniorverksamhet Farmen som 2020 lyckades trefaldiga antalet tjejer i verksamheten. Intresset för att få vara med i år är minst lika stort och kön växer. Sammanlagt är 220 barn och ungdomar i träning. Den yngre träningsverksamheten – den så kallade Minifarmen – består numera av hälften tjejer.

Farmen-ledaren började fundera på varför det blev så, kontaktade tidigare förbundskaptenen Pia Nilsson som ordinerade hennes och kollegan Lynn Marriots coachkurs Vision 54 i Arizona – en medicin som Petra ”tuggade i sig” tillsammans med maken Mikael.

– Det jag tar med mig från åren i landslaget, på touren och Vision 54-utbildningen är framför allt att det alltid finns något positivt att ta med sig, även efter en mindre lyckad träning eller tävling. Det bygger i sin tur självförtroende och glädje över tid, vilket är bra förutsättningar för att fortsätta spela golf, förklarar Petra Rigby Jinglöv.

Ge tillbaka gemensamt intresse

Det som förenar Sörenstam och Rigby Jinglöv efter karriären är att de viker en stor del av sina liv åt att ge tillbaka till golfen. Annika Sörenstam med fem tävlingar i lika många världsdelar för de högst rankade golftjejerna upp till 18 år, varav en i samarbete med Svenska Golfförbundet på svensk mark: ANNIKA Invitational Europe inklusive ANNIKA Cup. Petra Rigby Jinglöv genom att engagera sig i Stockholms golfklubbs juniorverksamhet. Vad är kopplingen mellan ökat antal juniortjejer och nytta för klubben och golfen i stort?
– Når vi tjejerna, döttrarna, så når vi mammorna. Och når vi mammorna så når vi hela familjen – och då är golfen världens roligaste familjeaktivitet!

När vi slutligen frågar om den engagerade och drivna juniorledarens dröm inom golfen går det från glöd till eld i de bruna ögonen strax ovanför det breda leendet.
– Att golfen ska bli nummer ett som idrott för unga, det vill säga att fotbollstränaren ska lägga sitt träningsschema utifrån Farmens, och inte tvärtom som det är i dag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights