Golfbanor i SverigeGolfresor

Två banor av olika karaktär och ett mycket bra hotell

Gävle är mest känd för julbocken som oftast verka brinna upp innan julen. Huruvida kommunen definierar bränderna som ligistdåd eller marknadsföring är vi osäkra på. För turister är den gamla bostadsbebyggelsen från 1700-talet, Gasklockorna, Konserthuset samt det vackra brandstationshuset, som ligger mitt mot Centralstationen, väl värda att uppleva.

Granne med Stortorget

Vi checkade in på Clarion Hotel Winn, så centralt du kan komma i Gävle, granne med Stortorget. Trots det centrala läget var det inga problem att hitta gratis helgparkering direkt utanför (finns också betalparkering inomhus). Hotellet är en välkänd mötesplats för Gävlebor och ska ha en mycket uppskattad brunch.

Personalen är mycket trevlig. Gästerna har tillgång till relax-avdelningen med pool och gym. Winn i Gävle gav oss chansen att testa en riktig svit till ett överkomligt pris. Det vi gillade mest var det stora badrummet som öppnade upp stort mot såväl sovrummet som vardagsrummet. Det finns gott om utrymme i en stor hall och ytterligare en toalett om någon vill ha en privat långsittning. Sängarna var förstklassiga.

Du hittar faktiskt de bästa priserna på hotellets egen hemsida. Det kostar inte mycket att uppgradera rummet från Standard till Superior, vilket ger dig ett än fräschare rum, badrock och lite lullull. Superior-rummen ger också chansen till dubbelsäng, om du hellre ligger och kramas än ser på golf på tv.

För mycket golf

Hotellet har också några minisviter samt en riktig svit. Den senare erbjuder chansen att imponera på maken/makan utan att det gräver något större hål i plånboken – räkna med att den kostar drygt dubbelt mot ett standardrum (priserna är dynamiska och går upp och ner i takt med bokningsläget). Eftersom jag själv låg på minus gentemot sambon efter – i hennes tycke – för mycket golf och för lite dammsugning såg jag här chansen att kratta manegen för en helg med ännu mer golf och mindre dammsugning.

Gävle GK ligger mycket centralt, bara åtta minuters körning från innerstaden. Även om klubben har två banor kan det vara extremt tufft att hitta lediga tider, dels för att det är enda klubben på orten, dels för att de har ett bokningssystem där du kan boka först sju dagar i förväg.

Flera medlemmar berättade att det gäller att hänga på låset och många sitter uppe till midnatt för att boka när tiderna släpps i GIT. Du kommer runt det här genom att boka ett golfpaket, där hotellen har bokningsprivilegier.

Vi spelade båda banorna, Gamla banan på en lördag och Avan på en söndag. På lördagen vräkte regnet ner, ändå bokade ingen av sina starttider. Alltså var vi också tvungna att gå ut, annars skulle det inte bli något spel den dagen. Efter fyra hål slutade det lyckligtvis regna och banan torkade upp förvånansvärt snabbt. Båda banorna var under vårt besök i mycket bra skick. På båda rullade det på bra, trots att det var fullbokat. Restaurangen är en av de bästa du kan hitta på en svensk golfklubb och vårt tips är att äta buffén efter rundan – äter du innan är risken stor att svingen inte kommer förbi magen.

Läs om golfbanor runt Siljan här>>

Parkkänsla

Gamla banan är en blandning av skogs- och parklayout. I takt med att man på senare år röjt rejält för att få in solen på spelytorna har den blivit betydligt luftigare. Framförallt är det första nio som ger mycket parkkänsla, där hålen många gånger löper parallellt med varandra fram och tillbaka. När du slår ut från bakre tee på hål 7 ska du vara försiktig med eventuella golfare på 6:ans green snett framför dig. Sista nio ligger hålen lite mer separerade från varandra och här finns också några kul doglegs. Som längst kan du spela Gamla 5 683 meter. 

Avan, som har fått sitt namn av området för bansträckningen, där det tidigare låg en soptipp, är vår personliga favorit av de två banorna, för att hålen ligger mer separerade från varandra och för att den är mer kuperad. Här är det också betydligt mer vatten i spel. Banan ligger på andra sidan vägen från klubbhuset och det ligger en välsorterad kiosk när du kommer av hål 9. Spelar du bara nio hål är det endast några minuters gångväg till klubbhuset och ännu närmare till parkeringen. Avan kan som längst spelas 6 303 meter.

Text och bild: Bobmenreport

2020-07-19

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights