USA krossade Europa i Ryder Cup
Från det första slaget på fredagmorgonen till den sista putten på söndagseftermiddagen dominerade USA årets upplaga av Ryder Cup och var bättre på i princip allt. Slutresultet skrev till 19-9, vilket är den största segern i Ryder Cup sedan formatet ändrades 1979 till vad den är idag. Nu får Europa slicka såren och omgående börja arbeta för en revansch i Rom 2023. Men det finns risk att den Europeiska seger-eran i Ryder Cup är över. USA har gjort sin läxa efter alla förluster och kommer vara svåra att slå många år framöver.
Kapten Padraig Harrington hade en erfaren trupp till sitt förfogande med en medelålder på 34 år och sammanlagt 38 Ryder Cup-starter i laget jämfört med de 12 starter spelarna i USA hade. Det europeiska laget mönstrade fyra spelare över 40 år där två av dem var Harringtons wild cards och med Lee Westwood, Paul Casey, Sergio Garcia och Ian Poulter i laget var det ett rutinerat gäng som flög över till USA för att försöka försvara pokalen.
Fem ner efter fem hål
Den spanska superduon Sergio Garcia och Jon Rahm tog förvisso hem den första matchen i foursome mot Justin Thomas och Jordan Spieth. Men det blev den enda europeiska segern på hela fredagen.
Den sista matchen på fredagsmorgonen, som vi hade så stora förväntningar på, var över innan den ens hade börjat. Rory McIlroy och Ryder Cup-experten Ian Poulter förlorade de fem första hålen mot Patrick Cantlay och Xander Shauffele och amerikanarna kunde sen bevaka ledningen resten av matchen och på det 15:e hålet var den över och USA var i ledning med 3-1 inför eftermiddagens bästbollar.
Alla ska med
Kapten Harrington ville spela alla sina 12 spelare den första dagen. Och så blev det också. Europa behövde snabbt komma tillbaka in i matchen och därför kändes det lite märkligt att Harrington matchade rookien Bernd Wiesberger och Paul Casey, som puttat svajigt på morgonen, mot världstvåan Dustin Johnson och världsfemman Xander Shauffele. Någon bragdseger till Europa blev det inte utan amerikanarna var tämligen överlägsna i den första bästbollmatchen och drygade ut sin ledning till 4-1.
Jon Rahm imponerade stort och världsettan fick förnyat förtroende även i bästbollarna. Denna gång i par med Tyrrell Hatton. Deras match mot Scottie Scheffler och Bryson DeChambeau blev händelserik och välspelad. Det amerikanska parets strategi var klar: Scheffler spelade säkert från tee, och hade de en boll i spel skulle DeChambeau ta i för allt var han var värd. Och det gjorde DeChambeau. På femman drog iväg en drive på 417 yards (!) och kunde sedan gör en enkel eagle. Men europeerna stretade emot och när Tyrrell Hatton slog upp ett fint inspel på det 18:e hålet hade de chansen att dela sin match. Tyrrell sänkte putten och den halva poängen gav ett litet hopp i mörkret för Europa.
– Den var otroligt viktig för mig och för hela laget, och förhoppningsvis kan det ha varit vändningen för oss, menade Hatton efteråt.
Underläget med 2-6 var dock den sämsta öppningen för Europa på nästan 50 år och kapten Padraig Harrington hade mycket att fundera över.
Det spanska superparet
Trots att den spanska superduon Garcia/Rahm förlorade sina tre första hål i foursomematchen mot Brooks Koepka och Daniel Berger, segade de sig ikapp och förbi och tog hem lördagens första poäng till Europa. Det lyste dock oroväckande rött på ledartavlorna och även paret Paul Casey och Tyrrell Hatton var tre ner efter tre hål mot Dustin Johnson och Collin Morikawa men hade inte kraft nog att vända den matchen. När även Viktor Hovland i par med Bernd Wiesberger och Lee Westwood tillsammans med Matt Fitzpatrick förlorade sina matcher summerades resultatet återigen till 3-1 för USA och totalt 9-3 efter morgonens foursomematcher.
Europa behövde hitta något och det snabbt
Firma Garcia/Rahm fick förtroendet igen av kapten Harrington, med all rätt, och gick ut i den första bästbollen mot Koepka/Spieth. Världsettan Rahm visade varför han är bäst i världen och Garcia visade varför han spelat ihop flest poäng av alla i Ryder Cup och malde ner sina motståndare i en välspelad match som slutade 2&1 till Spanien. Förlåt, Europa.
Shane Lowry var så taggad att få spela bästbollarna med sin partner Tyrrell Hatton att han drev greenen på ettan. I ett läge där europeerna började hänga med sina huvuden och se allmänt uppgivna ut, gav irländaren ny energi i laget och vrålade ut sin glädje efter varje sänkt putt. Och det största vrålet av dem alla kom på den sista greenen när han sänkte en parputt från fem meter för seger i matchen mot Tony Finau och Harris English.
– Jag har alltid velat spela Ryder Cup. Vi är några poäng bakom men vi får inte sluta att tro. Vi kommer att gå ut på söndag och ge allt för att behålla pokalen, sa Lowry efteråt.
De två sista bästbollarna gick dock till USA och därför stod det 11-5 inför söndagens singlar.
– Vi kommer inte att ge oss, den saken är klar. Får vi en bra start i singlarna och puttarna börjar att trilla i, så kan det gå. Det hände i Medinah och det kan hända igen, menade Sergio Garcia.
Klasskillnaden var brutal
De flesta spelbolagen räknade med att USA skulle utöka sin ledning i singlarna och vinna med mer än sju poäng. En europeisk seger gav över 50 gånger insatsen. Det såg mörkt ut för Europa men trots att pokalen bara var 3,5 poäng bort, tog amerikanarna inte ut någon seger i förskott.
– Det här är långt ifrån över, sa Dustin Johnson på presskonferensen efter lördagens spel. Men det var det.
När Xander Schauffele missade en putt på ettan för att förlora hålet mot Rory McIlroy i den första singelmatchen tändes ett litet hopp. Ett hopp som förstärktes ytterligare när Shane Lowry matchen efter blev ett upp mot FedExCup-mästaren Patrick Cantlay. Under en kort stund på söndagskvällen satt vi och hoppades på ett mirakel, större än det som hände på Mediah 2012. Sen släckte USA de förhoppningarna på ett brutalt sätt, öste i birdies och ivrigt påhejade av den amerikanska publiken var det till slut bara en fråga om hur stor segern skulle bli. Paradoxalt nog var det de rutinerade rävarna Rory McIlroy, Ian Poulter och Lee Westwood, som vann sina matcher i singlarna och därmed fick bidra med sina första poäng till Europa.
Europa behövde ta nio poäng den sista dagen, de tog fyra. Nu får de åka hem, tillsätta en haverikommission, ändra uttagningssystemet för laget och lära sig läxan av det som hände på Whistling Straits. USA kan ställa upp med exakt samma lag i Rom om två år. Europa lär behöva byta ut hela det gamla gardet och inse att rutin inte slår klass.