Golfbanor utomlandsGolfpärlorNyheterSkottland

Skottland – en resa till spöken, whisky och golf

Skottland är fantastiskt på många sätt. Landskapet är rikt på historia och det finns spöken, storsjöodjur, whisky, gästfrihet och 580 golfbanor. Följ med till golfens hemland.

Skottland är värt en resa. Det tyckte redan de gamla vikingarna som gärna besökte de skotska kusterna. Ett antal hundra år senare var det golfarna som lade beslag på de bästa kustpartierna och skapade den ena utmanande linksgolfbanan efter den andra. Få platser finns kvar att bygga på.

Häftiga Castle Stuart

Men för ett par år sedan hittade den amerikanske miljardären och numera före detta presidenten Donald Trump ett område strax norr om Aberdeen och byggde en golfbana. Inte alldeles populärt i alla läger och vi återkommer till Mr Trump. Det finns annan golf i Skottland än den vid vattnet och inlandsbanorna är minst lika bra med Gleneagles tre banor i topp.
Vi ska göra en resa i Skottland från huvudstaden Edinburgh upp mot högländerna till Inverness och därefter till ostkusten och Aberdeen.

Lyx på Gleneagles

Lite över en timme med bil från Skottlands näst största stad, Edinburgh med runt 500 000 invånare, kommer vi till Gleneagles Hotel från 1924. Vill man inte åka bil går det fint att ta tåget. Hotellet har en egen tågstation och du reser hit från London på fem timmar. Det anrika hotellet andas lyx på ett charmigt vis. De 232 rummen är välkomnande och alla bekvämligheter finns som anstår ett femstjärnigt hotell med 850 anställda. Här finns också Andrew Fairlie, Skottlands enda tvåstjärniga Guide Michelin-restaurang.

Utsikten från Gleneagles Hotel är majestätisk


På Gleneagles ägnar du din tid åt att slappa i anläggningens spa, köra offroad med Landrovers, falkenering, fiske eller lerduveskytte. Om du mot förmodan har tröttnat på golfen, det vill säga. Det finns tre utmärkta golfbanor att välja mellan. Dessa är the King’s Course, the Queen’s Course och så PGA Centenary Course där Ryder Cup spelades 2014.

Oavsett vilken bana du väljer att spela på Gleneagles får du en golfupplevelse utöver det vanliga!


Det är lätt att bli bortskämd, inte minst med den underbara maten i restaurangerna The Strathearn, Deseo och Andrew Fairlie, så det är med visst vemod vi lämnar Gleneagles efter några dagars vistelse. Vi ska resa vidare i ett par timmar upp till Inverness.

Hälsa på Bonnie Prince Charlie

Inte långt från Inverness ligger Castle Stuart Golf Links på randen till bukten Moray Firth. Banan är oskyddad mot naturens krafter och de dagar då det blåser kuling och regnar horisontellt med marken, är den en utmaning att spela. Den är förresten inte så lättspelad vindstilla och soliga dagar heller. Castle Stuart Golf Links är en härlig golfbana, så vacker, så lömsk, så svår och alldeles, alldeles underbar!

Det 9:e hålet på Castle Stuart. Ett fantastiskt golfhål på en fantastisk golfbana.

Du kan bo vid banan i klubbens lägenheter men det finns flera boenden i grannskapet, bland annat i Culloden House, som är en historisk, georgiansk herrgård där tronpretendenten Charles Edward Stuart, även kallad Bonnie Prince Charlie, bodde före det olyckliga slaget vid Culloden Moor den 16 april 1746. Slaget blev en sorglig historia för Bonnie Prince Charlie och hans vänner Jakobiterna och betydde slutet på deras revolt. Slaget, som var över på runt 40 minuter, kostade närmare 2 000 Jakobiters liv medan de engelska regeringstrupperna bara förlorade runt 50 soldater.

Mot alla odds överlevde Bonnie Prince Charlie slaget och eftersom han ansågs så vacker, därav namnet ”Bonnie”, kunde han fly utklädd till kvinna. Han tog sig till Frankrike och Italien där han avled i Rom 1788 vid 67 års ålder.
Sägs det.

Culloden House


Andra påstår att han aldrig lämnade Culloden House utan bor kvar i rum fem där han varje natt klagar över sitt bittra öde och kanske även begråter sina soldaters död. Många gäster vittnar om ljud, röster och dörrar som smäller igen på ett oförklarligt sätt.
Numera är Culloden House ett luxuöst hotell och är prins Charles favorit när han är i Inverness, oavsett eventuella spöken. Och visserligen hade jag svårt att somna, även om jag inte bodde i rum fem, men det kan ju ha berott på kaffet efter maten …

Storsjöodjur

I Inverness tar vi en båttur med Jacobite Cruises på Loch Ness, Storbritanniens näst djupaste sjö efter Loch Morar. Vi ska leta efter Nessie, det mytomspunna sjöodjuret som ska bo i den djupa sjön med sitt dåliga siktdjup. Speciellt ska vi hålla ögonen öppna när vi kommer till området vid Urquhart Castle, ett slott som byggdes i början av 1200-talet, eftersom det är den djupaste delen av sjön och anses vara det verkliga hemmavattnet för Nessie.
Vi spanar från båten och vi kikar länge på de ekolod som finns uppsatta i båten och som visar vad som finns i vattnet under båten. Vi ser lika få sjöodjur som spöken på Culloden House men Nessie har siktats flera gånger och teorierna om vad det är för något är många. Allt från en utdöd svanödla (plesiosaurus) till en ovanligt storvuxen mal eller ål. Ingen har dock kunnat bevisa dess existens.

Våt dröm i Dornoch

En av dagarna tar vi vägen A9 norrut från Inverness med målet Royal Dornoch Golf Club. Här talar vi om linksgolffetischisternas våta dröm, en makalös golfbana och ett måste att spela i Skottland. Banan är ritad av Old Tom Morris, som vann fyra British Open, och som 1886 fick en fråga om att ”skapa nio anständiga golfhål” vid byn Dornoch. 1906 tillkom ytterligare nio hål och tillsammans utgör de världens tionde bästa golfbana enligt amerikanska Golf Digest.

Royal Dornoch. En av världens bästa golfbanor.

Den är en utmaning att spela för varje golfare och är ett bra bevis på att golfbanor inte behöver vara extremt långa för att vara svåra, utan det finns andra hinder att bemästra än enbart längd. Royal Dornoch mäter bara närmare 5 700 meter, vilket är lite i professionella golfsammanhang. Det finns förresten två golfbanor på Royal Dornoch där den andra 18-hålsbanan, Struie, är mer öppen och spelvänlig och du känner inte samma panik inför varje slag. Väl värd att spela som uppvärmning kanske. Och i Dornoch, liksom på de flesta platser i Skottland, finns whiskydestillerier i grannskapet och Glenmorangie, som du passerar, är värt ett besök.

Glenburgie har tillverkat whisky sedan 1810.

På vägen till Aberdeenshire och Aberdeen från Inverness stannar vi till vid ett annat whiskydestilleri. Det är Glenburgie från 1810 och som är ett av de äldsta destillerierna i Speyside. Glenburgie är signaturdestilleriet för Ballantine’s whisky. Vi smakar och njuter. Och smakar lite till. Ett litet tips: Deras 15-åriga whisky, 399 kronor på Systembolaget, vinner en massa provningar.

Vikingar igen

Tre banor återstår på resan. Vi kan bo på Donald Trumps hotell, Trump Macleod House & Lodge vid hans bana, men vi väljer charmiga Meldrum House Country Hotel & Golf Course med en erkänt bra restaurang. Underbart lantligt med diskret lyx. Hotellbanan kan man också spela, inget fel på den, men kanske inte i riktigt samma division som Trump International.

Meldrum House.

Det är inte långt från hotellet till någon av banorna i Aberdeenshire. Längst norrut ligger högt rankade Cruden Bay Golf på plats 63 på världsrankningen.
Ordet Cruden kommer förresten från det gaeliska orden ”Croch Danes” vilket betyder ”danska slakten”. Eftersom Vikingarna var några som gillade Skottland och gärna besökte landet. Här i bukten Cruden Bay stod ett slag 1012 mellan skottar under kung Malcolm II och danskar. Namnet ger oss en fingervisning vilka som vann slaget.

Cruden Bay håller riktigt hög klass.


Vi njuter av scenerierna i bukten och banans höga klass. Det är ingen lätt bana och det finns många blinda slag och banan är som man säger, knixig, där bollen studsar lite hit och dit. Men den är underbart rolig att spela. Vill spela igen! Och igen.

Trippning up Trump

Några mil norr om Aberdeen ligger den spektakulära golfbanan Trump International Golf Links. Banan är fantastisk och jag har hört att Trump letade länge efter det perfekta markområdet och han lär ha besökt 141 olika områden innan han fastnade för Menie Estate vid Aberdeen.
Det var de enorma sanddynerna, vissa 30 meter höga, som fick honom att köpa området. Sju års strid följde därefter, en kamp med lokala politiker och miljörörelsen, eftersom banan skulle byggas i ett naturkänsligt område och man var orolig för sandflykt. Dessutom fanns det lokala, sura skottar som vägrade sälja sin mark ”till en skränig, gapig och skrytig amerikan”. Olika kampanjer dök upp som ”Tripping up Trump” eller filmen ”You’ve Been Trumped” som inte direkt förhärligade mannen med den spännande frisyren.

Trump International Golf Links. Vacker men mycket svår.

Nu ligger banan där oavsett kritiken. Att spela Trump International Golf Links är en pärs för både själen och psyket. De höga sanddynerna omkring dig får dig att känna dig instängd och rädd och banan är mycket svår att scora på. Rankad bland de topp-100 i världen. Självklart!

Murcar Links är en liten tuff pärla.


Inte långt från Trump International hittar vi Murcar Golf Links. Granne är omtalade Royal Aberdeen. Tja, det är lite som på Monterey-halvön i Kalifornien, där den kommunala banan vid Stilla Havskusten, Pacific Grove i Monterey, kostar 500 kronor att spela medan grannen lite söderut med samma scenerier, Pebble Beach Golf Links, kostar nästan 5 000 kronor. Inte så konstigt att Pacific Grove kallas ”Poor man’s Pebble Beach”. Men Murcar har en ganska hög greenfee också… Hur som helst, Murcar visar sig vara allt annat än lättspelad. Älskar den!
Älskar förresten allt med Skottland! Kanske ska skaffa en kilt till att börja med?

Text: Johan Dahlqvist

Fakta Skottland

Var: Skottland är en del av Storbritannien. Skottland är indelat i 29 områden samt tre ögrupper med särskild status (Yttre Hebriderna, Orkneyöarna och Shetlandsöarna). En stor andel av befolkningen bor i ett bälte mellan Glasgow och Edinburgh samt i nordöst kring Aberdeen.
Största stad: Glasgow med 597 000 invånare.
Valuta: Brittiska pund.
Religion: De flesta är protestanter.
Antal invånare: 5,3 miljoner.
Språk: Engelska, skotska och gaeliska.
Tidzon: En timme efter Sverige.
Klimat/golfsäsong: I princip densamma som i södra Sverige, vilket innebär året-runt normalt sett. Lite mer och kyla vintertid såklart, men väldigt sällan snö.
Flyg: Flygplats i Edinburgh eller i Inverness och Aberdeen.
Med bil: Vänstertrafik, miles
Vatten: Kranvattnet går att dricka.
El: 240V. Kontakterna har tre piggar så du måste skaffa en adapter.
Visum: Behövs inte.
Mat och dryck: Whiskey och gin av mycket hög kvalitet. Världsklass!
Övrigt: Rik historia. Växlande väder. I Skottland kan du uppleva årets alla årstider – på en dag!

Boende

Gleneagles Hotel
Gleneagles Hotel liknar ett franskt slott och har tronat i Auchterarder sedan 1924. Det femstjärniga hotellet har allt man kan efterfråga, inklusive tre riktigt bra inlandsgolfbanor.
Dubbelrum från cirka 3600 kronor per natt.
www.gleneagles.com

Culloden House
Ett mysigt fyrstjärnigt countryside-hotell med lång och spännande historia. Alla 54 rum är olika. Känt för att det spökar på hotellet. Restaurangens mat är också berömd. Dubbelrum från cirka 3650 kronor per natt.
www.cullodenhouse.co.uk

Kingsmills Hotel
Trevligt fyrstjärnigt hotell nära centrum i Inverness och bara 15 minuter från flygplatsen i Inverness. Här finns en bra restaurang och ett spa. Dubbelrum från cirka 800 kronor per natt.
www.kingsmillshotel.com

Meldrum House Country Hotel & Golf Course
Runt 30 minuter från Trump International Golf Links i byn Oldmeldrum ligger det fyrstjärniga hotellet Meldrum House. Hotellet är välkänt för sin mat och komfortabla boende. Och det finns en egen golfbana precis utanför dörren. Dubbelrum från cirka 1300 kronor per natt.
www.meldrumhouse.com

Golfbanor

Det finns 580 golfbanor i Skottland och 180 000 golfspelare.


Gleneagles
Antal hål:
54, King’s- Queen’s- och PGA Centenary Course.
Greenfee: Från 990 till 1850 kronor. Lägre pris om du bor på Gleneagles Hotel.
Kort sagt: Suverän inlandsgolf med Ryder Cup-banan PGA Centanary Cours i topp. Ryd Cup spelades här 2014. Europa med Henrik Stenson i laget vann. King’s Course från 1919, där Scottish Open har spelats många gånger, är också underbar. Jesper Parnevik vann tävlingen här på King’s Course 1993.
www.gleneagles.com

Royal Dornoch
Antal hål:
36.
Greenfee:  Från 1300 till 2400 kronor för Championship Course. 430 till 630 kronor på Struie Course.
Kort sagt: Ett himmelrike för alla älskare av linksgolf. The Championship Course är en makalös golfbana, rankad som nummer tio i världen, och ett måste att spela i Skottland. Svenske amatören John Lindberg har vunnit klubbmästerskapet här flera gånger.
www.royaldornoch.com

Castle Stuart Golf Links
Antal hål:
18.
Greenfee: 2800 kronor.
Kort sagt: Underbar linksbana vid bukten Moray Firth strax utanför Inverness. En modern bana men som ändå ser ut att ha legat på platsen i hundra år eller så. Vackert klubbhus, bra restaurang. Banan är rankad 66 i världen.
www.castlestuartgolf.com

Cruden Bay Golf Club
Antal hål:
18. 9-hålsbana St Olaf.
Greenfee:
Från 800 till 1980 kronor.
Kort sagt:
Topprankad linksbana, 63 i världen, från 1899. Rolig, spännande och svår att spela. Golf ska ha spelats i Cruden Bay redan 1791.
www.crudenbaygolf.co.uk

Trump International Golf Links
Antal hål:
18.
Greenfee: Från 2400 till 3800 kronor.
Kort sagt: Allt på Trump International Golf Links är gigantiskt. Markområdet där banan ligger är närmare fem kilometer från norr till söder och golfbanan är en av de längsta i Europa med närmare 7 000 meter från backtee. Och kostnaden för bygget var astronomisk, över 100 miljoner pund! Rankad 100 i världen.
www.trumpgolfscotland.com

MURCAR GOLF LINKS
Antal hål:
18.
Greenfee: Från 925 till 1700 kronor.
Kort sagt: Granne med Royal Aberdeen ligger trevliga och välkomnande Murcar Golf Links från 1909. Banan är lite som en undangömd skatt längs kusten norr om Aberdeen. Underbar utmanande linksgolf.
www.murcarlinks.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights