Spanien

Vad är en golfklubb utan padelbana i dag?

Ni har väl knappast undgått att många av landets golfklubbar numera har byggt en eller flera padeltennisbanor på ägorna.

Både golfare och icke-golfare använder padelbanorna och fler och fler golfklubbar ser en positiv spin-off-effekt av de nya padelbanorna som byggts intill 18-hålsbanan. Golfbladet.se har pratat med Anna Berg, privattränare och padelansvarig på Kristianstads GK:s Padel Court. Hon har fullt upp i receptionen eftersom det är högtryck inne i hallen.

Ät och bo på Kristianstads Golfklubb

– Vi har en jättefin inomhusanläggning som byggdes för två år sedan. Vi har märkt av hur intresset för padel ökat. Många som kommer hit och spelar är inte golfare. Det går ju att äta gott och bo här också, så det är många som av logigästerna som spelar padel, säger Anna.

Är det många padelspelare som upptäcker golfen?

– Jag skulle säga att det är tvärtom. Golfare börjar spela padel. Vi har kö till att bli medlem till Kristianstads golfklubb, så det är klart att många gärna vill spela golf också. Men väntan till att bli medlem är lång.

Att padel är stort märks tydligt på de generösa öppettiderna. Det finns möjlighet att spela och det gör att folk vill boka banorna. Man vill inte ha kö till padeln.
Kristianstads Padel Court har öppet söndag till måndag kl 6.00 till 24.00.

Hyra utrustning

Har man inget eget padelracket kan man önska sig ett i julklapp. Eller varför inte hyra ett? Att hyra ”rack” hos Anna Berg kostar 40 kr per speltillfälle. Betalning sker i varuautomaten där nyckel till padelskåpen erhålls. Efter avslutat spel återlämnas racket i returskåpet. Anna håller lektioner för dig som är ny i sporten och vill ha grunderna för att komma igång.

Padelbollar finns att köpa i varumaskinen. 3 bollar (1 rör) kostar 80 kr och dessa behåller man efter avslutat spel.

Populär sport


Sporten från Spanien har blivit omättligt populär. Inte konstigt då att var tredje svensk kan tänka sig att få eller ge bort ett padelracket i julklapp. Det visar en undersökning som Kantar Sifo gjort på uppdrag av Blocket. Årets begagnade julklapp 2021 är därför padelprylar.

Årets begagnade julklapp

Mellan den 1 januari och den 14 november i år ökade antalet annonser om padelrelaterade prylar på Blocket med 79 procent jämfört med förra året, och svenskarna säljer allt från racketar till padelskor och väskor. Och att det råder padelhysteri även på Blocket är knappats förvånande. Vid årsskiftet räknar Svenska Padelförbundet med att det kommer att finnas mellan 3 500 och 4 000 padelbanor i landet vilket gör Sverige till det padelbanetätaste landet i hela världen.

Padel har blivit en svensk folksport

– Det känns väldigt roligt att årets begagnade julklapp är kopplat till padel. Den utvecklingen som är idag både inom föreningslivet med 120 föreningar och 40 000 medlemmar och att ca 600 000 spelar padel är ju helt fantastisk säger Calle Åkesson, Verksamhetschef Svenska Padelförbundet.

Utomhusbanor nära Stenson-banan

Utomhusbanor finns det numera på Österåkers GK i Åkersberga utanför Stockholm.
Andreas Ljunggren klubbchef och vd för Österåkers GK berättar:
– Sedan vi byggde padelbanorna har vi fått betydligt fler icke golfare som upptäckt vår fina anläggning, där de inte bara spelar padel utan äter i restaurangen, slår på rangen eller handlar i vår shop.

Österåkers GK upptäckte också att padel lockade många kvinnor. Hundra procent var kvinnor av alla som anmälde sig till nybörjarkurserna.

– Vi hade från början klart för oss att padel inte bara skulle vara en aktivitet i skuggan av vår stora golfanläggning utan att den skulle ha ett eget liv. Att vi skulle ha fler än en bana var en del av det tänket, med tre banor får vi en helt annan lönsamhet och möjligheter för större grupper att spela samtidigt, säger Andreas Ljunggren.

Foto Kristianstads GK, Österåker GK

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights