Härlig golfsäsong på Sparren!

2019-03-28

På Sparrens Golfklubb i fagra Roslagen, inte långt från Rimbo, råder nybyggaranda. Från att ha varit kraftigt nedgången är klubben på väg framåt. Sedan 2018 har mycket hänt och i år öppnar en ny Golf Store Shop och en ny golfkrog med en mycket meriterad krögare.

Lisinge Golfklubb bildades i slutet av 1980 talet. Marken var fin och i Sverige byggdes och planerades det golfbanor i varje hörn. Det skulle vara en exklusivitet och en välbyggd bana med fint klubbhus. Det såldes aktier och byggdes en golfbana som designades av Åke Persson men med slutförande av Mikael Ljungman. Banan öppnades 1990 med fint klubbhus och bra krog, Golfshop, Pro och bra skick.
Joakim Sabel var klubbens pro 1991-92 och då var banan en av de bättre och mer omtalade i stockholmsregionen. Men någonting hände. Från och med golfboomens ”peak” 2004, så gick det nedåt för klubben. Antalet medlemmar sjönk, banans kvalitet sjönk, konkurrenterna var bättre. Andra klubbar kom och konkurrensen hårdnade. Lisinge hamnade i bakvatten och förföll mer och mer. Tills 2018.
Då klev Joakim Sabel in igen som delägare tillsammans med fyra andra passionerade golfmänniskor.
De hade ett mål. En mission - att göra Lisinge stort igen- eller Sparren, som anläggningen numera heter.

Idogt arbete
De tog över en klubb utan öppet klubbhus, med en väldigt nedgången bana och dåligt rykte som bana och dessutom inga medlemmar. Inte heller någon Pro, ingen restaurang, ingen Golfshop så under fjolåret arbetade man idogt med att få golfbanan i bra skick igen. Joakim Sabel berättar att gräset på fairway till 95 procent bestod av ogräs. Ogräset arbetade man bort och över 3000 träd fälldes för att ge golfgräset lite ljus.
-I oktober hade vi 12 på stimpmetern och greenerna var i ett skick som de aldrig varit tidigare, berättar Joakim Sabel.
Ryktet spred sig snabbt om banan förträfflighet och klubben blev under hösten en av de populäraste i Uppland.
Nu när banan är i mycket bra skick tänker man under 2019 fokusera på några andra delar;
* Satsa på en stor Golf Store Shop.
* Fortsätta medlemsvärvningen där klubben är den snabbast växande i regionen.
* Skapa en av golfsveriges bästa golfkrogar

En av de bästa golfkrogarna
En av de bästa golfkrogarna ja. Claes Björling, en av Sveriges bästa kockar, fick sin start på kock- och golfkarriären på Lisinge Golfklubb 1995. Det var fina dagar med golf och mat. Och efter en lång resa i många bra kök är cirkeln sliten. Claes och hans team tar hand om Sparrens Golfkrog, som inför öppningen i vår har byggts om och fräschats upp.
-Det känns mycket kul att vara tillbaka, säger Claes Björling.

Den egna krogen Nisch på Dalagatan kommer givetvis att finnas kvar och Sparrens Golfkrog blir ett komplement.
-Sparren ska ge golfspelarna en totalupplevelse. Vi kommer att ha en av de bästa banorna i regionen, vi kommer att ha ett ombyggt klubbhus med vardagsrumskänsla och vi kommer att ha en golfkrog som man kommer att vilja åka till även om man inte spelar golf, säger Joakim Sabel.
Sparrens Golfklubb 2019 bjuder på ett öppet klubbhus med Golfshop och Golfpro och en bra krögare, som driver restaurangen. Det är numera en ”nybyggarstämning” på klubben, likt den det var i början på 1990 talet.
Välkommen till Sparren Golfklubb - ingen lyx - bara idyll!

www.sparrengolf.se

 

Johan Dahlqvist
johanjoda@gmail.com
Kategorier
Golfbanor
Taggar
sparren
nisch