Golfbanor i SverigeGolfresor

Härlig golfsäsong på Sparren!

På Sparrens Golfklubb i fagra Roslagen, inte långt från Rimbo, råder nybyggaranda. Från att ha varit kraftigt nedgången är klubben på väg framåt. Sedan 2018 har mycket hänt och i år öppnar en ny Golf Store Shop och en ny golfkrog med en mycket meriterad krögare.

Lisinge Golfklubb bildades i slutet av 1980 talet. Marken var fin och i Sverige byggdes och planerades det golfbanor i varje hörn. Det skulle vara en exklusivitet och en välbyggd bana med fint klubbhus. Det såldes aktier och byggdes en golfbana som designades av Åke Persson men med slutförande av Mikael Ljungman. Banan öppnades 1990 med fint klubbhus och bra krog, Golfshop, Pro och bra skick.
Joakim Sabel var klubbens pro 1991-92 och då var banan en av de bättre och mer omtalade i stockholmsregionen. Men någonting hände. Från och med golfboomens ”peak” 2004, så gick det nedåt för klubben.

Antalet medlemmar sjönk, banans kvalitet sjönk, konkurrenterna var bättre. Andra klubbar kom och konkurrensen hårdnade. Lisinge hamnade i bakvatten och förföll mer och mer. Tills 2018.
Då klev Joakim Sabel in igen som delägare tillsammans med fyra andra passionerade golfmänniskor.
De hade ett mål. En mission – att göra Lisinge stort igen- eller Sparren, som anläggningen numera heter.

Idogt arbete


De tog över en klubb utan öppet klubbhus, med en väldigt nedgången bana och dåligt rykte som bana och dessutom inga medlemmar. Inte heller någon Pro, ingen restaurang, ingen Golfshop så under fjolåret arbetade man idogt med att få golfbanan i bra skick igen. Joakim Sabel berättar att gräset på fairway till 95 procent bestod av ogräs. Ogräset arbetade man bort och över 3000 träd fälldes för att ge golfgräset lite ljus.
– I oktober hade vi 12 på stimpmetern och greenerna var i ett skick som de aldrig varit tidigare, berättar Joakim Sabel.


Ryktet spred sig snabbt om banan förträfflighet och klubben blev under hösten en av de populäraste i Uppland.
Nu när banan är i mycket bra skick tänker man under 2019 fokusera på några andra delar;
* Satsa på en stor Golf Store Shop.
* Fortsätta medlemsvärvningen där klubben är den snabbast växande i regionen.
* Skapa en av golfsveriges bästa golfkrogar

Golfkrogen

Johan Arnolds är köksmästare på Sparren GK.
– Min kärlek till mat började för 20 år sedan på just denna plats jag står idag.

– Maten tog mig hela vägen till New York city samt en sväng på Gotland och en herrans massa krogar i Stockholm. Restaurangen är öppen för lunch vardagar 11.00-13.00.


Sparrens Golfklubb 2019 bjuder på ett öppet klubbhus med Golfshop och Golfpro och en bra krögare, som driver restaurangen. Det är numera en ”nybyggarstämning” på klubben, likt den det var i början på 1990 talet.
Välkommen till Sparren Golfklubb – ingen lyx – bara idyll!

Text: Johan Dahlqvist

Foto: Jacob Sjöman / Sparren GK

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights