Han slår ett slag för framtiden

Initiativet är unikt och hyllas av idrottsprofiler i hela golfsverige. I Loftahammar ges alla ungdomar chansen att lära sig spela golf.
– Jag ville ge alla, oavsett bakgrund, en möjlighet, säger Christer Åkerblom.

Bagare med golfintresse

Själv jobbar han I ett bageri. Men golfen har alltid varit den stora passionen. Christer ”Cribba” Åkerblom ville se till att ungdomarna fick ta del av samma glädje och iscensatte under våren sitt projekt ”Fyra juniorer är fler än fem seniorer”. I dag andas hela Loftahammar golf.

Fick en vision

Det är en vacker liten historia. Cribba själv är en biten golfare, som utövat spelet med klubba och boll i 25-30 år. Längs med vägen har han varit med och anordnat en lång rad olika tävlingar. Men då han tyckte att den mesta tävlingsgolfen gynnade ett fåtal personer – ofta vuxna – slog idén honom att göra något för framtiden.

Började i liten skala

Han visste att golfen under några år haft kämpigt med att locka till sig juniorer. Han visste också att förbundet gjorde reklam via Dagens Industri och Svenska Dagbladet. Därför började Cribba i liten skala; på hemmaklubben i Loftahammar.

Första steget blev en scrambletävling med tre olika sponsorpaket där de kunde donera 10 000, 5 000 eller 1 800 kronor. Allt överskott skulle skänkas till ungdomsverksamheten.
– Jag började med att fråga tre kompisar som – två snickare och en som driver en marina – och de tyckte att det var en bra grej att satsa på ungdomar. Så inom två timmar hade jag redan fått ihop 30 000 i form av guldpaket, förklarar Cribba.

Alla ville stötta barnen

Tävlingen var full efter en och en halv månad. Då hade han 38 lag.
– Jag fick lite storhetsvansinne och började tänka om i fall jag kunde ansöka om pengar också.
Två möten senare hade Tjustbyggdens sparbanksstiftelse pungat upp 55 000 kronor. Pengarna gick till att utöka rangen med sex platser och det investerades i 16 kraftigt rabatterade juniorset från Wilson.
– Magnus Nilsson på Wilson är helt fantastisk. När jag förklarade konceptet för honom blev han intresserad direkt.

Hjälpen kom från alla håll och kanter. Klubborna skulle ju förvaras någonstans och Cribba hörde av sig till den lokala bygghandeln Anders Trä. Bygghandeln lät först meddela att de skulle sponsra med halva kostnaden, men när han sedan fått mer vetskap om projektet bestämde han sig för att bjuda på hela kalaset. Kort senare stod det ett skjul om 1,4 x 4 meter bredvid drivingrangen.

Får barn att börja spela golf

– Nu kommer barnen åt klubborna när de vill. Och där finns även peggar och bollar. Så de kan faktiskt åka ner när de vill, hänga in skolväskan och ta ut klubba och boll, förklarar Cribba vars initiativ snabbt skulle komma att öppna allt fler barns ögon för golfen.

– Ofta har de Playstation eller pillar med sina telefoner, ofta spelar de golf där. De har ett så stort utbud att den fysiska sporten nästan kan bli tråkig.
Loftahammar är en sommarort med bara 5-600 helårsinvånare. På sommaren är siffran över 20 000. Detta har satt sin prägel på samhället som tvingades att kraftsamla för att hålla skolorna vid liv.
– När skolorna höll på att läggas ned så startades det Insamlingsstiftelsen för barn och unga i Loftahammars Skola. Vi har gjort olika grejer för att få in pengar som i sin tur gått till läromedel för barnen.

– Men sedan har det också blivit en stiftelse dit folk har skänkt pengar, även dödsbon har tillfallit stiftelsen.

Golf mer än bara ett spel

Med andra ord fanns det ett kapital att ta av när Cribba hörde av sig och ansökte om 50 000 kronor.
– Min idé var att alla som gick i ettan till sexan i Loftahammar skola skulle få grönt kort. Det skapade en kultur när man fick in dem från första klass. Fram till dags datum så har vi utbildat 55 ungdomar i golf, helt kostnadsfritt. Det gynnar klubben, golftränaren och skolan.

En del i detta var att få till ett möte med rektorn. Mötet ledde så småningom till att golfen blev ett av sex valbara ämnen i elevens val och de därmed ta det gröna kortet på skoltid. Av 45 barn valde 41 golf.
– Det handlar om mer än bara golf. Det är lite räknande, det är lite vett och etikett, och det är lite kutym. Det är mycket som faller inom ramen för vad golf är. Så lärarna tyckte också att det var jättebra.
De nya golfarna ville så klart komma ut på banan och försågs snabbt med faddrar.
– Vi har nio faddrar i åldern 13-19 år. De blir förebilder, för barnen vill ju inte spela med en gubbe som mig, säger Cribba med ett skratt.

I slutet av sommaren bjuder barnen som tagit grönt kort med sina föräldrar till golfbanan för visa upp sin nya hobby.
– De fick visa vad de lärt sig och sedan kommer vi ha en prova på-kväll för föräldrarna också. De är ju indirekta medlemmar och det ska ju inte kännas konstigt för dem att gå till en golfklubb, tvärtom. För det är ju ett väldigt trevligt ställe.

Stenson skickade flagga

Sedan starten har Fem juniorer är fler än fyra seniorer hyllats av idrottsstjärnor som ishockeylegendaren Börje Salming och Europatourvinnaren Joakim Lagergren.
– Det är väldigt bra för de unga att de får prova på all sport, och fantastiskt för golfen, säger Salming.

Henrik Stenson skickade en signerad flagga från sin British Open-vinst 2016. På den hade han skrivit:
”Till fem juniorer är fler än fyra seniorer, Ha kul, träna hårt och vem vet, en dag blir drömmen sann!! Lycka till!”
På ett sätt var det den ultimata bekräftelsen för Cribba.

– Jag vill tacka Ronny Waldau och Joakim Jansson som vart mina bollplank från ruta ett, precis som vår fantastiska klubbchef Sara Stenbeck som har vart en stor del i projektet  Min gode vän Roland Holm ordnade med fantastiska priser till St Andrews. Och sist men inte minst min fru Fanny Södergren som stått ut med mig under den här tiden…

Otroligt stolt

På frågan som vad som kommer att hända med projektet framöver svarar Cribba:
– Den första upplagan av ”Fem juniorer är fler än fyra seniorer” blev en succé, och jag är otroligt stolt och lycklig av vad vi lyckats åstadkomma. Nu vill jag utveckla projektet och sprida budskapet och i höst och vinter kommer jag kontakta flera golfklubbar som förhoppningsvis vill vara med i den här satsningen: att ge ungdomar chansen att lära sig spela golf.

Vill ni också vara med?

Är din klubb intresserad av samarbeta med projektet ”Fem juniorer är fler än fyra seniorer”?
Kontakta Cribba på ccakerblom10@live.se.

Av Martin Hardenberger
Foto Peter Cordén

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights