Nyheter

6 saker du inte visste om den gröna Masters-kavajen

Där det finns anrika traditioner, finns det osynliga regler. Vad gäller för The Masters? En tradition startade 1952. Mästarnas middag. Då samlas herrar i gröna kavajer för att inmundiga en trerättersmiddag tillsammans.

Den gröna kavajen

Den gröna kavaj som föräras vinnaren av The Masters tillhör golfens mest åtråvärda troféer. Enligt Masters-etiketten ska fjolårets vinnare kliva fram till den nye mästaren och hjälpa honom på med kavajen.

Dustin Johnson
Året är 2020 och dagen är den 18 november. Dustin Johnson från USA föräras den gröna kavajen av Masters champion Tiger Woods i samband med
”Green Jacket Ceremony” efter segern i Masters vid Augusta National Golf Club.
Foto: Getty Images

1. När får man bära sin gröna kavaj?

Reglerna säger att den regerande mästaren får bära kavajen precis när han vill och överallt. Många rynkade dock på näsan åt Phil Mickelson, när han iklädd kavajen steg ur bilden när han var ute med familjen för att köpa munkar till kaffet.

Den gröna jackan är den ultimata symbolen för framgång inom golf. En golfspelare som bär det enkelknäppta plagget har uppnått något speciellt, en eftertraktad seger i Masters.

2. När föddes idén?
Medlemmar i Augusta National Golf Club började bära kavajerna 1937. Tanken var att de skulle vara lätta att identifiera, så att de kunde svara på frågor från kunder.

3. Var görs kavajerna?

I tre decennier har Cincinnati-baserade Hamilton Tailoring Company sytt upp den traditionella kavajen, som bärs av vinnaren av Masters. Vill man besöka skrädderiet är adressen 490 McMillan Street i centrala Cincinnati. Här har Masters-kavajer skapats sedan 1967. Man använder numera ett ulltyg tillverkat vid Victor Forstmann Inc. i Dublin i centrala Georgia. Det tar företaget ungefär en månad att producera varje kavaj, som är försedd med anpassade mässingsknappar. Knapparna har samtliga en inskription med Augusta National-logotypen. Ägarens namn är sytt på en etikett inuti.

Brooks Uniform Company i New York gjorde de ursprungliga jackorna, som innehöll ett kraftigt ullmaterial. Men vädret i Georgia var alldeles för hett och de som bar kavajerna höll på att svettas ihjäl. De gav snart vika för den lättviktsversion som vi berättade om här ovan.

4. Vilken färg har kavajen?

Den speciella gröna-kulören som kavajen har har fått smeknamnet ”Masters-grön”. Inte så märkligt kanske med tanke på dess ursprung och användning.

5. Vem fick den första gröna kavajen?

Premiär var det för Masters-kavajen, som luftades första gången på Sam Snead. 1949 delades en grön medlemskavaj för första gången ut till vinnaren i The Masters. Det blev Sam Snead som fick äran. Då fick också alla tidigare mästare en retroaktiv kavaj.

6. Hur länge får man ha kavajen?
Mastersvinnaren kan bära sin kavaj i ett år. Det är vanligt numera att Masters-kavajer från tidigare medlemmar går under klubban på auktion. Men Augusta National har ansökt om att hålla dessa klädesplagg borta från auktionerna.

Han tog med sig kavajen i graven

Den märkligaste berättelsen om att behålla sin kavaj handlar om Masters-mästaren från 1970. Billy Casper förlorade aldrig sin uppskattning för Masters Tournament och Augusta National Golf Club och begravdes i sin gröna jacka. Hans fru, Shirley, bad om och fick tillstånd från Augusta National.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights