Frösåker – en pärla vid Mälarens strand
Frösåker Golf & Country Club är en anläggning i ständig förändring. Alltid på väg mot något bättre. Alltid på väg mot något nytt. Nyligen öppnades en hotelldel och nu fyller man på med ny restaurang, ny terrass, ny bar och lounge. Samt ett lyxigt SPA. Och resan fortsätter mot ännu bättre finish, ännu bättre restaurang – ännu bättre på allt.
Frösåker – en pärla vid Mälarens strand
Frösåker är en gammal sätesgård vid Mälarens strand med en historik från 1200-talet. Anläggningen ägs och drivs av familjen Ral som drivit jordbruk här i generationer. Idag är det två generationer som driver familjeföretaget: Christer och Lotte Ral samt deras tre döttrar med familjer.
– När jag skulle ta över i mitten av 80-talet bar det sig inte riktigt trots att vi testade att odla lite nytt som sockermajs och olika grönsaker. Av en slump träffade jag då banarkitekten Sune Linde på en golfmässa, berättar Christer Ral.
Ett par veckor efter mötet besökte Sune Linde Frösåker och gick runt på markerna tillsammans med Christer. Efter en stund hade Sune bara en sak att säga: ”Du måste bygga! Här finns både vatten och höjdskillnader. Det är ett perfekt läge för en golfbana.”
Årets golfklubb 2020
Ett par år senare (1989) invigdes banan och sedan dess har Christer och hans fru Lotte ständigt förändrat och förbättrat anläggningen. Eller som Sveriges Golfjournalister skrev i motiveringen när Frösåker utsågs till ”Årets Golfklubb 2020”: Det som kännetecknar Frösåker Golf & Country Club är förmågan att alltid vara på väg. På väg mot något bättre, på väg mot något nytt.
När man närmar sig Frösåker från norr och kör över krönet ner mot Mälarviken så öppnas landskapet upp och hela gårdsbilden presenterar sig. Den mäktiga stenladan, från år 1800, står majestätiskt i sin fulla prakt. Den omgärdas av den gröna golfbanan som möts upp i söder av Mälaren och har alltid spelat en central roll här.
Från början av Frösåkers golfhistoria har stenladugården tjänat som klubbhus, restaurang och omklädningsrum. Men även som maskinpark och förråd. Från början hade familjen Ral också en dröm om att göra en del av den till ett hotell. Och för två år sedan öppnades äntligen Frösåker Hotell Anno 1800 i den norra flygeln, där det idag finns 18 dubbelrum.
Elegant och genuin känsla
Hotellrummen är rustika och ladans karaktär har bevarats. Här bor man bekvämt i omsorgsfullt inredda rum. Alla detaljer är noggrant utvalda för att ge en elegant och genuin känsla. Det är Lotte Ral (Inredningsarkitekt – Interior Design) och Rebecca Ral (produktdesigner) – fru och dotter i ägarfamiljen – som har designat, ritat och inrett allt som är nytt på Frösåker.
Mer plats under veckorna
– Hotellet har gått bra sedan vi öppnade för två år sedan. Helgerna är ofta fullbokade långt fram i tiden. Men under veckorna finns det mer plats. Och även att boka golfpaket söndag till måndag är lite enklare än att försöka hitta lediga rum en fredag eller lördag. Men en bra månad att åka hit är i juli. Då har vi inte så många gruppbokningar, säger Lotte Ral.
Nytt SPA
Till 2022 har familjen Ral följt upp med en utbyggd restaurangdel, ny bardel och lounge, helt ny terrass, nya omklädningsrum och ett magiskt SPA.
– När hotellet var på plats behövde vi utöka restaurangen och skapa mer utrymme för våra boende gäster. Även omklädningsrummen behövde förnyas, säger Lotte.
Vacker glasveranda
Till att börja med byggdes uteserveringen in och är idag en vacker glasveranda – och en del av restaurangen. Ovanpå den nya verandan finns nu en terrass med fantastisk utsikt över banan och Frösåkerviken i fjärran.
Den nya SPA-avdelningen ovanför restaurangen är en unik skapelse. Främst är den till för hotellets gäster men även medlemmar och greenfee-gäster kan boka in sig. Där finns torrbastu, ångbastu, duschar och två mindre pooler. En med 38 gradigt vatten och en som håller 8–10 grader.
Ingen ska stå villrådig
– Jag tycker det är lätt att ”gå vilse” i ett SPA. Många vet inte riktigt hur det ska användas, så vi har gjort en SPA-slinga. Metoden kallas Hydroterapi som är ett metodiskt bruk av kallt vatten för att behandla vissa sjukdomar. Samspelet mellan varmt och kallt vatten ska stärka kroppens immunförsvar, blodcirkulationen och ge en bättre känsla i hela kroppen. Tanken är att man varvar torrbastu, ångbastu, dusch, samt varm och kall pool enligt ett schema (Kneipp-konceptet). För att ingen ska stå villrådig finns tydliga instruktioner i Spat, berättar Lotte.
Konstgräs i bunkerkanterna
Frösåker rankas ofta bland Sveriges bästa anläggningar och banor. Den startar med skogs- och parkhål med taktiska utmaningar i fokus. På de andra nio blir det lite svårare med några dramatiska sjöhål för att till slut rundas av med ett av Sveriges bästa och vackraste avslutningshål.
Stimulerande att spela en bana
Målet är att finishen ska vara den bästa och det ska vara roligt att spela banan – för alla. Därför är det stor skillnad mellan gul och vit tee. För medelhandicaparen är banan tillräckligt utmanande, utan att man krånglat till det eller gjort den längre än vad den behöver vara. Även en höghandicapare ska kunna känna sig ganska bra på Frösåker. Av besökarna har cirka 90 procent högre handicap än 15 och för dem är det knappast stimulerande att spela en bana där man samlat ihop runt 20 poäng efter en runda.
Nere vid Frösåkerviken är det bedövande vackert. Tack vare ett bra samarbete med Västerås Kommun har man kunnat utnyttja Mälaren på ett unikt sätt genom att leda in vatten på vissa hål så att man både spelar längst med och runt Mälaren – och ibland även i den…
Alla bunkrar har byggts om
Sedan 2015 har det pågått en renovering av banan som letts av Pierre Fulke Design, där alla bunkrar byggts om och flyttats för att bättre passa den moderna golfen och för att smälta in i landskapet.
Bunkrarna är byggda på ett miljövänligt sätt genom att man använt återvunnet konstgräs till de tvärtorvade bunkerkanterna, så kallade Envirobunker. Detta skapar underhållsfria bunkrar med tydliga, rena kanter – men kanske svåra att ta sig ur. Bunkrarna är uppspeglade (med kanten fram mot green) för att vara tydligt synliga från tee.
Sveriges bästa korthålsbana
Frösåkers korthålsbana – eller Frösåker Links som den heter – är en påkostad bana med nio par 3 hål mellan 40–125 meter. Hit kommer klubb- och landslag för att träna närspel. Banan håller samma finish som stora banan, men är av linkskaraktär med en mängd små karakteristiska potbunkrar, dubbelgreen och böljande spelfält. Banan är ritad av Pierre Fulke och Adam Mednick och det är Fulke som tagit över arbetet med bandesign på Frösåker efter Sune Linde.
Frösåker Links är en av Sveriges bästa korthålsbanor och öppen för alla. Den ligger bredvid rangen, som även den fått sig en ansiktslyftning med avskilda utslagsplatser, tydligare målgreener och Pro V1-bollar.
Förutom att gästerna på Frösåker kan utveckla sitt närspel på linksbanan så erbjuder head pron Matz Evensson, med över 30 års erfarenhet av custom-fitting, professionell utprovning av golfutrustning i sin studio Titleist National Fitting Center som är ett av endast fyra i norra Europa. Här finns testklubbor i alla loft, olika huvud och det allra senaste i skaftväg. Med hjälp av Trackman, höghastighetskamera, videoanalys, doppler-radar och mycket annat tar Matz och hans gäng fram klubbor med ett syfte: Du ska slå bollen bättre!
Fine dining ska locka matgäster
På Frösåker händer som sagt alltid något och nästa steg är att satsa på restaurangen och på att lyfta banans finish ytterligare – trots att den redan är högklassig.
– Vårt mål är att bli en ”riktig ”country club. Det är fortfarande till viss del under uppbyggnad även om vi kommit en bra bit på vägen. Vi har två nya padel-banor. Tennisbana är på gång och snart också ett utegym. Men framför allt vill vi nu satsa på vårt kök och restaurang. Vi förstår givetvis att vi ska servera enkla och rustika maträtter till våra golfare till rimliga priser. Men på kvällarna vill vi också kunna erbjuda ”fine dining”. Vår vision och vårt mål är att vårt kök ska vara så bra att vi kan locka hit även de som inte spelar golf, berättar Lotte Ral.
Text: Mats Olsson