NyheterSpanien

Camiral Golf & Wellness – När endast det bästa är gott nog

”Man ska vara nummer ett, men bete sig som nummer två”.  Det klassiska talesättet innebär en ständig strävan att bli bättre och inte sitta nöjd och ge sina konkurrenter en chans att hinna ikapp.

I mer än två decennier hade anläggningen PGA Catalunya, norr om Barcelona, varit ett av Europas bästa golfresorts och vunnit priser för sina två banor, hotell, spa och servicenivå. Men ledningen var inte nöjda och valde för två år sedan att ta det modiga beslutet att byta namn på anläggningen och göra Spaniens bästa golfresort ännu vassare. Dessutom valde man att addera en mängd ytterligare upplevelser, både fysiska, historiska och kulinariska för sina gäster.

Den nya resan för anläggningen sker numera under namnet Camiral Golf & Wellness. Namnet är hämtat från en gammal romersk väg, Cami Ral – Den kungliga vägen, som förbinder Frankrike och Spanien och som fortfarande kan följas till fots eller på cykel genom resorten.

Förutom de båda fantastiska banorna Stadium Course och Tour Course finns det en mängd saker att göra på Camiral Golf & Wellness, om man nu mot förmodan skulle tröttna att spela golf på två golfbanor i absolut världsklass.

Frysa bort stressen

I hjärtat av resorten ligger det femstjärniga Hotel Camiral som har allt man kan tänka sig för att njuta av tillvaron. Och lite till faktiskt. I deras hälsocenter finns ett utbud jag tidigare aldrig hört talas om men lär vara suveränt för slitna kroppar. För trots det historiska namnet är det moderna tankegångar som råder och man har investerat hela fem miljoner euros för att kunna ge sina gäster det absolut bästa vad gäller massage, skönhetsvård, återhämtning och läkande. Här finns bland annat en syrekammare, infraröd ljusterapi och inte minst deras ”cryoterapi” där man tillbringar några minuter i 110 minusgrader som ska ta bort stress och släppa loss endorfiner i kroppen.

”A world of activities on your doorstep” står det att läsa på deras hemsida. Och det stämmer. Är man lagd sådan att golfen inte är livets högsta prioritet går det ändå att uppleva en mängd saker. Cykling, tennis, padel, yoga, klättring finns på schemat för icke-golfare. Och när man är klar med sina aktiviteter det finns pooler och fem olika restauranger att tillgå.

Men trots att Camiral Golf & Wellness numera är en fritidsdestination med ett stort utbud är fortfarande golfen som lockar flest besökare. Stadium Course är deras mästerskapsbana som alltid brukar ligga i toppen när Spaniens golfbanor ska rankas. Här har DP World Tour varit på besök ett antal gånger och det är en tuff bana som slingrar sig runt hotellet och husen i området.

Stadium Course byggdes för att vara värd för Ryder Cup 1997. Som namnet antyder skulle den kunna ta emot massvis med åskådare trots att den är rejält ondulerad. Banan fick dock aldrig Ryder Cup, istället blev det Valderrama som fick arrangera matchen mellan Europa och USA där kapten Seve Ballesteros lotsade sitt lag till en dramatisk seger. Banarkitekterna Angel Gallardo och Neil Coles har byggt en fantastisk bana som med sina fem olika tees gör att alla typer av  golfare kan njuta av den.

På ettans tee står man högt och spelar sig nedåt mot en green bevakad av bunkrar och vatten. Det gör man flera gånger på The Stadium Course. Till exempel på det 3:e hålet som är en tuff par-5 där det gäller att undvika träden till en början och vattnet när du närmar dig green. Likaså det13:e hålet som är banans mest berömda där greenen ligger på en halvö och bevakas att vatten framför, till höger, och bakom. Bedårande vackert men samtidigt även riktigt tufft.

Samma gräs som på Augusta

Golfbil är starkt rekommenderat för det är en tuff och stundtals rejält kuperad bana. Den är även rätt krävande mentalt och efter 18 hål är det härligt att det finns läskande drycker och stärkande kolhydrater i närheten.

Efter en god lunch i klubbhuset blir det ett dopp i den stora poolen vid hotellet och sen lite vila på terrassen i solen. I framtiden kommer utbudet av bad och vattensporter utökas då man är i färd med att skapa en tre hektar stor sjö och en gigantiskt pool samt en Lake Club med tillhörande restaurang och bar.

Dagen efter ger vi oss i kast med den andra banan. Tour Course är måhända lillebrorsan, och även om den är något enklare och kortare än Stadium Course är den av samma fantastiska kvalitet. Fairways är även något bredare men det vimlar av bunkrar och här  gäller ett strategiskt tänk för att navigera sig runt med ett bra resultat.

Om svingen krånglar går det att förbättra den på den läckra driving rangen mellan rundorna. Här ligger bollarna i pyramider och här finns även en mängd Trackmans som hjälper dig att analysera dina slag in i minsta detalj. Akademien har även en mängd instruktörer som finns tillgängliga att hjälpa till.

En modern anläggning med ett modernt tänk ska arbeta med hållbarhet. Camiral Golf & Wellness har det senaste decenniet investerat flera miljoner euro i olika åtgärder för att se till att tära så lite som möjligt på jordens resurser. De båda banorna bevattnas av 100 % återvunnet vatten och för några år sedan installerades ett nytt system på Stadium Course som reducerade vattenbehovet med 25 %. I somras bytte man gräs på fairways till Bermuda Celebration som kräver mycket mindre vatten. Som bonus har man nu samma gräs på fairways som Augusta National …

Man har anställt en heltidsbiolog för att ge råd om ekologisk och hållbar förvaltning av golf. Anläggningen producerar även sin egen honung, odlar sitt eget ekovin och även mängder med grönsaker.

Ny gastronomisk satsning

Det stora utbudet av god mat har i sommar fått ytterligare en gastromonisk skjuts med öppningen av den nya restaurangen Origin. Här råder lokalt framställa katalanska smaker i med innovativa tekniker från kända kockar. Allt under översyn av David Vives som tillbringat över tio år på El Celler de Can Roca med sina tre Michelinstjärnor.

Även restaurant 1477 har renoverats och fått ett nytt namn och heter numera Camiral Bistro där man kan njuta av rustika rätter som färsk fisk, grillat kött och medelhavsgrönsaker tillagade över grillen.

– Med öppningen av Origin, vår nya gastronomiska restaurang, erbjuder vi nu gästerna fem utmärkta matställen inom vår resorten som återspeglar den berömda lokala gastronomiska scenen i Katalunien. Med våra två hyllade golfbanor, vårt prisbelönta hälsocenter och två lyxhotell har vi allt för dem som vill uppleva katalansk kultur, mat och golf i världsklass, säger David Plana som är VD för Camiral Golf & Wellness.

Det är en imponerande anläggning som hela tiden strävar efter att bli ännu bättre. Både för sina gäster, men även för miljön. Det ska bli spännande att se vad de har hittat på för nytt när jag besöker Camiral Golf & Wellness nästa gång. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights