Golfstjärnans mattips: Yakiniku med syrlig vitkålssallad
Genom att vinna Japan Open Championship vid 20 års ålder 2005, blev Ai Miyazato från Okinawa i Japan den yngsta spelare på LPGA-touren att vinna en major.
Blev historisk
I dag är hon 35 år och tar det lite lugnare med golfen. Många minns hur hon deltog i Okinawa Open 15 december 2005, och då blev historisk som den första japanska kvinna att tävla i en tävling på den japanska herrtouren.
Vegetariskt
Populära japanskan Ai Miyazato äter mycket vegetarisk kost för att hålla sig frisk. Men visst vurmar hon för ”nationalrätten Yakiniku” som även blivit en favorit för oss svenskar. Golfstjärnan tycker mycket om den och hon sägs vara en fena på att svänga ihop nötkött, ris och vitkål till en delikatess.
Ovanliga tekniker
Miyazato har haft olika tekniker för att lära sig att spela golf, något som uppmärksammats stort genom åren. Exempelvis den här ovanliga uppvärmningen!
Här kan vi ta del av japanska rätten Yakiniku, som ger energi så här års.
Inspireras av Mathem.se-recept – En snabb och lättlagad rätt med mycket smak.
Ingredienser
Yakiniku
- 2 st klyftor Vitlök Vanlig
- 1 msk Färsk ingefära
- 1 dl Japansk soja
- 2 msk Honung Flytande
- 1 tsk Sambal Oelek
- 800 g Entrecote
- 2 msk Rapsolja
- 1 dl Vatten
Vitkålssallad
Tillbehör
Tillagning
1. Tillbehör: Koka ris enligt anvisning på förpackningen.
2. Yakiniku: Skala och riv vitlök och ingefära och blanda med soja, honung och sambal oelek i en skål.
3. Skiva köttet tunt och lägg ner i såsen. Låt stå och dra i 5 min.
4. Vitkålssallad: Strimla vitkålen tunt och blanda med rivet limeskal, limesaft, olja och honung i en skål. Smaka av med salt och peppar.
5. Yakiniku: Hetta upp en stekpanna med olja rykande het. Stek köttet med såsen på hög värme i ca 3-4 min. Tillsätt vatten när köttet har en fin stekyta och låt det koka in snabbt.
Servera yakinikun med ris och vitkålssallad.
Recept: Mari Bergman
Foto: Nurlan Emir