Följ med till Thailands exotiska golfpärla i norr
Thailands långa kuster i all ära, men det visar sig att det är i de norra delarna landet är som allra vackrast och mest magiskt. Golfbladet åkte till Chiang Mai långt upp i norra Thailand och njöt av underbar natur, fantastisk mat, andlig atmosfär och ett imponerande golfutbud.
Vi tar 13:30-flyget med Thai Airways från Arlanda till Bangkok och kommer fram när en ny dag gryr i den Thailändska huvudstaden men min kropp börjar förbereda sig för att sova. Vi har dock en flygresa kvar, nämligen en dryg timme rakt norrut till . Vi ser de höga bergen och floden ping från ovan innan vi landar i ”den nya staden” som Chiang Mai heter på thai och beger oss direkt iväg mot North Hill Golf Chiang Mai där det vankas lunch och sen en runda golf.
Mitt jetlag försvinner raskt när vi njuter av en underbar och rejält kryddad lunch på terrassen på North Hill och vi kanske njuter lite för länge så någon uppvärmning hinns inte med utan vi går direkt ut på ettans tee och efter ha slagit ner tre bollar i vattnet på högersidan säger jag till min caddie att jag nog kanske skulle ha värmt upp. Hon ler och nickar instämmande.
I takt med att jag blir vän med mina hyrklubbor går spelet allt bättre och min caddie blir allt gladare och jag kan njuta fullt ut av banan. North Hill stod klar 2014 och är i en lysande kondition.
Greenerna är såphala och banan kantas av de vackra bergen som omgärdar Chiang Mai och från några hål ser vi Doi Suthep som är namnet på berget där ett av Thailands största tempelområden finns. Ett underbart inslag i den övrigt vackra naturen.
De flesta hålen på banan har vatten i spel och det är extra påtagligt på avslutningshålen när vi försöker avsluta i stil. Rundan avslutas dock som den inleddes, med några bollar i vattnet på högersidan, men min caddie bara ler och det smittar av sig till mig.
Efter golfen beger vi oss till centrala Chiang Mai och tar in på det läckra designhotellet Chala Number 6. Rummet är inrett på ett häftigt sätt och efter en snabb dusch mobiliserar jag fram lite krafter för att orka med, denna långa och händelserika dag, en middag på stan. Vårt hotell ligger verkligen mitt i smeten och de vimlar av restauranger i närheten och vi hittar en i närheten där vi får i oss både protein och kolhydrater och hinner precis hem innan vi somnar sött.
Magiska Thailand
Det är lätt att tycka om Thailand, vilket många svenskar tycks vara överens om. Landets härliga klimat, det vänliga folket och inte minst den goda maten lockar oss nordbor till Thailand och landet är numera ett av våra största turistmål.
Thailändarna är ett mycket välvilligt folk med sin Buddhistiska religion som till stor del är baserad på vänlighet och öppenhet. Det märker vi tydligt när vi, efter en god natts sömn, beger oss till Alpine Golf Resort, som ligger ett bit upp i det bergiga landskapet som omger staden Chiang Mai. Vi möts av idel leende personal när vi får ut vår hyrklubbor och bekantar oss med våra caddies.
Väl ute på banan märker vi snabbt att detta inte är någon enkel historia. Alpine är en riktig mästerskapsbana där många hål är riktigt tuffa och banan har fått en mängd priser, bland annat Best Golf Resort Tour Award 2013 och 2014 när Chiangmai Golf Classic spelades här. Att vinnarresultaten då var runt 20 under par känns helt surrealistiskt när vi navigerar oss runt den, i vårt tycke, jättetuffa, men otroligt häftiga banan. Eftersom det är en resort finns vid banan ett fantastiskt hotell med alla faciliteter man kan tänka sig inklusive den stora poolen vid klubbhuset.
Vi far tillbaka till Chala Number 6 och sen ut på stan för middag. Denna gång blir det en minst sagt annorlunda förrätt som erbjuds: friterade insekter. När skålen ställs fram tittar vi på varandra med misstänksamma blickar, men dansken i vårt sällskap tar mod till sig och slukar i sig några av krabaterna. Han ger oss en blick som är svårtolkad men eftersom han några sekunder senare inte bara fortfarande är vid liv, utan tar ytterligare en laddning, så vågar även vi prova. Det smakar förvånansvärt gott även om det knastrar märkligt i munnen, men vi blir en erfarenhet rikare.
Floden för tankarna till golfen
Storstadsområdet i Chiang Mai har cirka 700 000 invånare och även om staden heter ”den nya staden” på thai är den mest känd för sin gamla kultur med många tempel. Här finns även mycket fint hantverk som silke, keramik och smycken som lockar många turister. Vi golfare noterar att den stora floden som rinner genom staden heter Ping och direkt går tankarna till golf och vi börjar planera för morgondagens runda. Vi checkar ut från vårt hotell, hoppar in i bussen och far iväg en dryg halvtimme norrut mot The Royal Chiang Mai.
Som alltid när det gäller golfbanor i Thailand är det ett stort och pampigt klubbhus som väntar oss när vi kommer fram. Likaså är det kvinnliga caddies som tar hand om våra bagar och lotsar oss till driving rangen och sedan till ettans tee. Banan är ritad av den femfaldige Open-vinnaren Peter Thomson och vi förvånas över att den är byggdes i mitten av 1990-talet, den känns nämligen betydligt äldre. På gott och ont. Planen var att bygga en bana som skulle påminna om en brittisk parkbana med en viss linkskänsla.
Men det känslan infaller sig aldrig. Istället är det en rejäl skogsbana med mycket vattenhinder där man verkligen måste tänka till lite extra inför varje slag. Från det läckra klubbhuset har man en suverän utsikt på flera av hålen och vi njuter där över en Singha som svalkar fint när eftermiddagssolen får upp termometern till 35 grader.
Det vimlar av riktigt bra hotell i Chiang Mai. Ett av dem är Rati Lanna Riverside Spa Resort dit vi anländer efter vår runda. I deras Spa får våra stela kroppar en välbehövlig behandling och dagen avslutas med ett kvällstopp i deras häftiga infinitypool som vätter mot floden Ping och sedan en underbar middag i hotellets restaurang.
Vi charmas av staden, människorna, maten och även golfbanorna i Chiang Mai. Det gäller även Mae Joe Golf Resort & Spa som blir den näst sista banan på vårt äventyr. Här möts vi av Kenneth Nilsson som är en glad Göteborgare som bott i området över 10 år. Han berättar han hjälpt till som instruktör på klubben ett antal år och är gift med Jettip som arbetar som caddie på golfklubben.
Och det är inte vilken caddie som helst, Jettip vann nyligen Chiang Mais golfmästerskap för caddies och när Kenneth säger att hon ska bära mina klubbor blir jag en aning nervös. Men vi har det otroligt trevligt på banan tillsammans, jag och Jettip, hon kommer med kloka tips och råd under hela varvet och jag försöker lyssna på hennes kloka ord. Banan är väldigt trevlig. Charmig och knixig. Vi blandar och ger, varvar birdies med katastrofhål eftersom mitt spel, precis som hålen på banan, är väldigt varierande.
Full fart på Night Bazaar
Det skiljer ca 70 mil mellan Bangkok och Chiang Mai och det märks faktiskt. Här talar man med en annan dialekt än de gör söderut och här går även livet i ett något långsammare tempo. Matkulturen är annorlunda än i södra Thailand, människorna här lär vara längre och, enligt dem själva, vackrare än i övriga landet.
Vi kommer tillbaka till Chiang Mai på sena eftermiddagen och när solen går ner vaknar Night Bazaar till liv. Från 18:00 till 22:30 är kommersen i full gång på gatorna mellan Chang Khlan Road och Loi Khro Road och här kan man göra riktiga fynd men även handla relativt värdelösa ting. Men hantverken imponerar och för en inte alltför stor peng, där det givetvis ska förhandlas med höga och upprörda röster först, vandrar vi iväg med några fina skjortor och solglasögon och både vi och säljarna är rätt nöjda.
Imponerade avslutning
Den sista rundan på vår resa blir på Chiang Mai Highlands Golf and Spa Resort och det visar sig att vi har sparat det bästa till sist. För det här är en riktig höjdare. Banan är ritad 2005 av Schmidt-Curley Golf Design, i Sverige mest kända för Vidbynäs och har vunnit en mängd priser och anses vara en av de bästa golfbanorna i Thailand.
Valley Course
Den har 27 hål men eftersom håller på att renoveras spelar vi Highlands Course och Mountain Course och det blir en underbar upplevelse där många utslagsplatser är högt belägna så att man ser alla hinder man ska bemästra. Och hinder, det finns det gott om. Vatten är i spel på de flesta hål och både greener och fairways är väl inbunkrade. Greenerna är i perfekt skick och så snabba som det är möjligt på de ondulerade greenerna. Den är smart designad så att den passar för alla spelare och inte sällan är det långt och smalt med en mängd hinder i vägen från backtee, medan nybörjare slipper dessa från sina tees betydligt längre fram.
Vi rundar av vår resa i det bergiga och vackra Chiang Mai i det enorma klubbhuset på Chiang Mai Highlands. Vi har njutit av fantastiska golfbanor i en härlig miljö. Thailands alla fina kuster har absolut sin charm, men i norra Thailand finns det mycket oupptäckta pärlor att njuta av och om man inte är så förtjust i den stundtals tryckande hettan i de södra delarna av landet är klimatet i norr betydligt svalare och friskare.
Text: Fredrik Richter
Foto: Peter Cordén