Äntligen dags för danskt hygge
Historiken är kanske inte lika stark som den svenska. Men Danmark har ett utbud golfbanor som överglänser de flesta länder. Bara i Köpenhamnsregionen hittar vi klassiker som Köpenhamns Golfklubb, Kokkedal och Rungsted, lägg därtill nya Royal Golf Club och påkostade projekt som The Scandinavian och Great Northern – eller varför inte en utflykt till de de råa sanddynen på Furö Golfklubb. Dansk golf har många pärlor. Och det är dags att upptäcka dem.
Rungsted Golfklubb
Mycket mer danskt än i det lilla samhället Rungsted, strax utanför Köpenhamn, blir det inte. Park-/skogsbanan andas hygge och lämpar sig både för tävlingsspel och den glade amatören. Historia finns här också, vilket vi blir påminda när vi trampar på det plakat som fästs i 18:e fairway – hit slog Tiger Woods sin drive när han kom på besök för att spela SAS Invitational 1999.
Layouten är designad av legendariske Alister MacKenzies bror Charles, och utöver smörrebröd, öl och snaps-viben i restaurangen höjs hygge-faktorn ytterligare av att du kan ta tåget från Malmö Central och hoppa av bara en chip från första tee.
Lübker Golf Resort
Om vi talar hygge och gammeldansk på Rungsted så är Lübker, inte långt ifrån Århus och på andra sidan sundet från Halmstad något helt annat. Här har Robert Trent Jones Jr lagt ut 27 tävlingshål av modernt snitt och faciliteterna är i samma anda; lyxhotell och dansk design.
När anläggningen slog upp portarna 2008 beskrevs den i amerikanska Golf Digest som Nordens svar på Valderrama.
Great Northern
Med sin Jack Nicklaus design och pompösa klubbhus hittar vi Danmarks kanske mest hyllade bana på Fyn, inte långt ifrån Odense.
Redan vid ankomst sänder anläggningen signaler om exklusivitet och klass, detta är en plats var man lägger krut på detaljerna och där det är ordning och reda. Samtidigt är det tydligt att det mesta är konstruerat av människan. När banan byggdes anlades hela sju sjöar. I juli 2017 slog man upp portarna, och även om det kanske inte är världens mest genuina upplevelse sett från perspektivet av naturupplevelse så är det fortsatt kanske den häftigaste golfbana Danmark har att erbjuda.
Köpenhamns Golfklubb
Likt Rungsted och Kokkedal kan vi ta tåget till 18-hålaren som sträcker sig runt det vackra Eremitageslottet, nyttjat av den danska kungafamiljen sedan 1700-talet. Här spelar du i naturreservatet Dyrehaven och det är en unik upplevelse där du inte sällan får en kronhjort eller ett rådjur i skottlinjen …
Klubben är Danmarks äldsta, dock inte banan som inledningsvis låg närmre den danska huvudstaden. Dagens sträckning kom till världen 1928, 16 av de 18 hålen spelas i dag på samma sätt som då.
Fanö Golfklubb
Golfklubben på Fanö grundades redan 1898 och banan är den äldsta i Danmark. Det är också den enda riktiga linksbanan i vårt granland och att vi talar om en mycket vacker sådan.
Här kantar massiva dynformationer, mer dramatiska än de vi hittar i Falsterbo, de nio hål som Robert Dunlopp lade ut i 1900-talets gryning. Golfen här är rå, opolerad, otyglad – och fantastiskt charmig.
The Scandinavian
Vet ni vad man gör om man äger ett företag Microsoft vill köpa? Man säljer och bygger en golfbana för pengarna. Det gjorde Jesper Balser, Peter Bang och Torben Wind. Eftersom de ofta dealat med företag från Silicon Valley hade de också besökt många av Kaliforniens mest exklusiva golfklubbar, och varje gång de bjudit amerikaner till Danmark hade skämts en aning över att inte ha haft möjligheten att bjuda tillbaka lika exklusivt. Det var tydligen inte nog med smörrebröd och Tuborg Classic.
Men nu skulle det bli ändring på det där. I dag hittar vi två 18-hålare designade av Robert Trent Jones Jr, som båda ofta kvalar in på kontinental-Europas topp 100-listor.
Kanske är det mest uppseendeväckande dock klubbhuset som ritats av den kände danske arkitekten Henning Larsen. Larsens ambition var att sammanföra det traditionella amerikanska klubbhuset med den funktionella skandinaviska arkitekturen – och det går inte att säga annat än att han lyckades. Med läcker utsikt över Old Course och med vad som måste vara en av världens bästa golfrestauranger (chefskocken har jobbat på Michelin-restaurangerna 1 Lombard Street och Le Gavroche) fick nog Jesper Balser, Peter Bang och Torben Wind precis vad de önskat sig.
Av Martin Hardenberger
Foto Pressbilder