NyheterPorträtt

Sörenstams ord förändrade golfvärlden

Det är ett av de mest ikoniska ögonblick golfen gett oss. När Annika Sörenstam för 17 år sedan utmanade herrarna. Detta är berättelsen om hur och varför.
– Hon var som en rockstjärna, säger Miami Herald-journalisten Jeff Shane.

Annika utmanade herrarna

När golfen drog igång igen efter PGA-tourens första avbrott sedan andra världskriget var det på en väldigt speciell plats. Colonial Golf Club i Fort Worth, Texas, var inte bara Ben Hogans hemvist och tourens äldsta värdbana undantaget majors. Det var även här Annika Sörenstam 2003 som första kvinna på över 50 år utmanade herrarna. Faktum är att det var just efter andra världskriget (1945) som Babe Zaharias var senaste kvinna att spela med herrarna.

Men mycket hade så klart hänt sedan dess och 2003 var en tid då idrottsvärlden än mer än i dag genomgick en revolution. Damidrotten växte så det knakade och 1999 hade damernas VM i fotboll fått ett enormt genomslag när USA vann på hemmaplan.

– Det var nu vi på allvar i USA förstod att det inte behövdes någon Billy Jane King för att bryta barriärer. Prestationerna blev allt bättre och våra döttrar blev intresserade. Sedan blev frågan hur bra de var jämfört med herrarna, säger Miami Herald-journalisten Jeff Shane.

”Ville testa mig mot de bästa”

Samme journalist hade vid ett flertal tillfällen tidigare kallat Sörenstam för ”tigrinnan” då han ansåg henne vara damtourens motsvarighet till Tiger Woods. Under 2002 hade Sörenstam vunnit 11 av 23 tävlingar. Hon var överlägsen.

– Jag ville göra det för att testa mig mot de absolut bästa i världen, se om jag kunde hantera pressen. Det var också vid en tidpunkt då jag var nummer ett i världen, men också då jag kände att jag kunde bli än bättre golfare och fortfarande inte nått min fulla potential, säger Sörenstam. Men det låg inte i Annikas blyga natur att själv be om en sådan möjlighet.

Hennes sponsor Callaway ville att Annika skulle exponeras mer för världen och höll i början av 2003 en frågestund med utvalda journalister på Bay Hill Club & Lodge i Orlando. 36-åriga klubbtränaren Suzy Whaley hade tidigare samma år vunnit en tävling bland tränare vilket kvalificerade henne till en tävling på PGA-touren. Så på frågestunden blev den kanske mest naturliga frågan om inte Annika, som världens bästa dam, skulle spela mot herrarna.

– Frågorna handlade mycket om Suzy. Annika svarade som vanligt reserverat och jag kände att hon dolde något som hon ville säga. Så jag ställde frågan till henne, säger journalisten Jeff.

”Yes, in a heartbeat”

Annika har berättat att hon inte var beredd på frågan och att svaret kom spontant. Hon meddelade att hon inte tänkte försöka kvala till någon tävling, men om en inbjudan kom då skulle hon säga ”yes, in a heartbeat”. De orden förvandlades till rubriker och skulle skapa en av de största mediestormar golfen där och då hade upplevt. På väg till parkeringen frågade Annikas agent Mark Steinberg henne ”vet du vad du just gjorde?”. Sex månader senare var klockan slagen.

Solen stekte precis som den alltid gör i Texas. Men denna torsdag var var det extra varmt i Fort Worth. Inte minst för Annika Sörenstam. I månader hade hon tränat inför denna dag. Och i lika lång tid hade medierna byggt upp inför vad som komma skulle. Annika Sörenstam från Bro utanför Stockholm var den första kvinnan på 58 år att mäta sig med herrarna.

Rekordintresse: ”som en rockstjärna”

Annika hade varit med i klassiska tv-programmen 60 Minutes och Late Night Show. 583 skrivande journalister från alla världens hörn hade ansökt om ackreditering och nu riktades världens blickar mot Texas och Fort Worth. Men inte alla var nöjda.

– Jag vill att hon ska missa kvalgränsen. Varför? För hon hör inte hemma här, sa tidigare världsettan Vijay Singh som hotade att dra sig ur tävlingen.
Han fick medhåll av regerande mästaren Nick Price som menade att det hela ”stank av publicitet”.
– Mina kvinnliga kolleger var rädda. Om jag förödmjukade mig själv förödmjukade jag damgolfen, berättar Sörenstam.

Skydde rampljuset

Blyga Annika smet in genom golfklubbens bakdörr innan hon började tävlingen på hål nummer 10.
– Man blev nästan blind av alla kameror, men jag försökte koncentrera mig på att träffa fairway. Klart jag var nervös.
Annika gick ett slag över par den första dagen. Den andra blev det ytterligare fyra. Hon missade kvalgränsen och efteråt kom tårarna.– Det var en intressant debatt de där månaderna, säger Annika när hon stolt blickar tillbaka.

Kvinnor kan!

Trots den missade kvalgränsen var både spelare och kritiker överens. Annika Sörenstam hade visat att kvinnor kan mäta sig med herrar.
– Det hon gjort för golfen som sport, och för kvinnor, är helt makalöst. Det krävdes otroligt mycket mod för att göra det, sa Tiger Woods efteråt.

Av Martin Hardenberger
Foto Getty Images

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights