Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wp-cerber domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /www/webvol28/a4/d3fghw1efjsokw6/golfbladet.se/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Att odla för kropp och själ - Golfbladet
LivsstilNyheterTrädgård

Att odla för kropp och själ

Vi är så glada att duktiga trädgårdsexperten Johanna Björklund nu är vår nya krönikör inom livsstil, trädgård och hemmafix. Här är veckans nya inlägg. Johanna väcker lusten att vilja odla egna grödor.

Vi är många som har drömmar om att vara helt eller delvis självförsörjande på grönsaker. Och ämnet är mer än aktuellt. Samhällsutvecklingen, präglad av pandemi, inflation och skenande elpriser, har gjort att vi är många som vill odla och skörda våra egna grönsaker.

Från frö till skörd

Trenden att äta hälsosamt, utan onödiga tillsatser och gifter, har också gjort att många vill ha sin egen lilla ekologiska odling.

Men är det värt det?

Att odla och ha en strävan om att vara självförsörjande är inget som sköter sig självt. Insatsen som krävs är varierande beroende på odlingens omfång. Och här måste man ställa sig frågan om det är värt det? Utan tvekan är mitt svar ja, men i lagom omfattning. Att starta upp en stor odling som man sen inte hinner sköta om, blir en börda som skapar stress och frustration. Men att börja smått, med en liten odling som man hinner med, skapar oftast mersmak. Då kan man trappa upp i en takt som känns hanterbar och givande.

Vad ska jag odla?

Jag vill gärna odla grönsaker som ger mesta möjliga utdelning med så lite jobb som möjligt. Låter det som en omöjlig ekvation? Kanske, men “lite jobb” betyder inte “inget jobb”. Det är nödvändigt med en viss insats, men tricket ligger i att hitta smarta genvägar.

Vintersådd

Att så redan under vintern är ett knep som skapar ett litet försprång när våren kommer. Jag vintersår några säkra kort som gror tidigt på våren och gör att jag får klorofyllgröna blad på tallriken så tidigt som möjligt.

Under vintern, närmare bestämt i januari eller februari när jorden är frusen, påbörjar jag såddprocessen. Jag lägger ett tunt lager av tinad jord på den frusna, sår frön, strör lite jord ovanpå fröna, och toppar sedan det hela med förhoppningsvis lite snö. Där får fröna ligga och vänta tills de är redo att gro när våren kommer.

Det jag tycker lämpar sig väl för vintersådd är spenat, vintersallat, portlak, plocksallat och dill. Det räcker bra för min odlingsyta. Ett ytterligare råd jag har är att så i sjok snarare än i rader. Raderna blir bara krokiga och svåra att gallra. Genom att så i sjok maximerar jag odlingsytan och jag tycker det är lättare att gallra.

Börja med det lätta

Jag har experimenterat med att odla många olika grödor, dock med varierande framgång. Nu satsar jag på säkra kort som ger god skörd. Ett sådant exempel är vitlök, som inte bara är kul att odla utan också högaktuellt att sätta på hösten. Jag avvaktar vanligtvis till november innan jag planterar klyftorna, en efter en, i välgödslad jord.

Om man sätter dem för tidigt är risken att de börjar gro innan vintern, vilket gör den känslig för frostskador. Vitlöken vilar under hela långa vintern och inte förrän till  våren återupptar jag vattning och gödsling. Men någon mer omvårdnad än så kräver den inte. Framåt sensommaren kan jag sedan njuta av min alldeles egna skörd av vitlök.

För att effektivt använda odlingsytan under sommaren, där vitlöken växer under jorden med endast blasten synlig ovanför, sår jag bladsallat mellan vitlöksplantorna. Jag applicerar samma princip på andra ställen i min odling. Där jag har gul lök, sår jag exempelvis lite spenat mellan blasten. Detta tillvägagångssätt gör att jag har växter som utvecklas både ovan och under jorden på samma yta, vilket optimerar utrymmet.

Glöm inte att odla bär

Kring och mellan mina odlingslådor har jag också samlat bärbuskar av olika slag. Svarta vinbär på stam bidrar inte bara med höjd för estetikens skull utan också otroligt goda bär som jag tycker ger den bästa sylten. Björnbärsbusken klättrar också högt och skapar rumslighet, och sen ramas det hela in med en låg häck av hybridblåbär. Björnbären ger just nu en otrolig skörd av härliga björnbär. Dessa perenna buskar har flera funktioner. De lockar dit pollinatörer under blomning, de ger underbara bär samt att de skapar struktur även under vintern när allt annat är platt.

Tomater i mängder

Jag har även haft en rik skörd av tomater detta år. Att ha många plantor innebär förstås mer arbete. Men att bara ha någon planta kräver såklart inte lika mycket jobb. Denna säsong frösådde jag alla mina plantor. En strategi som inte är helt förenlig med mitt önskemål om att spara tid. Nästa år blir det en kombination av frösådda och att köpa uppdrivna plantor.

Nu när säsongen börjar lida mot sitt slut toppar jag tomatplantorna för att främja mognad snarare än ytterligare tillväxt. Jag minskar vattningen för att maximera smaken på tomaterna, och jag plockar bort de blad som gulnar och vissnar. Men jag plockar inte bort alla blad. Bladen är nödvändiga för att tomaten ska behålla sin goda smak. Utan blad sker ingen fotosyntes och tomaterna blir mer smaklösa.

Belöning

Skörden är ju såklart belöningen för vårens och sommarens arbete. Så nu njuter jag i min trädgård och skördar det sista innan det är dags att kicka igång nästa odlingsår. Och i år tänkte jag att det börjar redan nu. I år ska jag nämligen testa att höstså. Jag tänker återigen testa enkla lättgroende frön. Det blir spenat, vintersallat och portlak i mina odlingslådor.

Är jag då självförsörjande på grönsaker genom min odling? Nej, absolut inte året om. Men under sommarmånaderna slipper jag åtminstone köpa mina grönsaker. Och vissa grödor, så som lök och vitlök brukar vi klara oss på ett bra tag framöver. Och för mig är det bra nog. Skulle jag vilja vara självförsörjande skulle jag behöva ännu större odlingsyta och det skulle krävas betydligt större arbetsinsats. Så i dagsläget passar det här mig bra, och det är bra nog.

Vem är Golfbladets nya trädgårdsbloggare?

Faktaruta:

Namn: Johanna Björklund

Ålder: 37 år

Familj: Min man Johan samt döttrarna Selma och Greta

Bor: I en villa på landet strax utanför Norrtälje

Gör: Trädgårdsansvarig på Blomsterlandet i Norrtälje

Favorit i trädgården: Svårt att bestämma, men just nu kan jag inte säga något annat än min Vipphortensia ‘Vanille Fraise’

Intressen: Trädgården är mitt största intresse, men jag gillar även att sjunga

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights