LivsstilNyheter

Att sätta kurs mot drömmarnas trädgård

Hej kära läsare! Vi är glada att presentera vår nya livsstilsbloggare, trädgårdsexperten Johanna Björklund, som kommer att ta er med på en spännande resa in i trädgårdens magiska värld. Om du är golfintresserad och älskar att vara utomhus, även när du inte är på golfbanan, kommer du att älska Johannas passion för trädgårdsarbete.

Läs Johannas första blogginlägg här!

Att våga kan ha olika innebörder beroende på var man befinner sig i livet. Det kan handla om att utmana sin höjdrädsla, se någon i ögonen eller våga slå över vattenhindret. För mina döttrar har vi denna sommar främst fokuserat på att våga hoppa från bryggan.

Att våga

Så att våga kan innebära så mycket. För mig handlar det om att kliva utanför sin komfortzon, att kanske lämna en trygghet och bege sig ut i det okända. Mitt mest vågade beslut var att byta karriär, sadla om och satsa på det som mitt hjärta klappar extra för.

Möt Golfbladets nya trädgårdsbloggare Johanna Björklund

Jag är utbildad lärare och har i flera år arbetat inom skolan. Ett bra yrke med regelbundna arbetstider, frihet under ansvar och en stabil lön som inkommer den 25:e varje månad. Dessutom en lång, härlig ledighet under sommaren.

Men trots att jag borde ha varit nöjd kände jag en längtan efter att jobba med händerna och min kreativitet. Så jag valde att gå emot min hjärna, som rådde mig att stanna kvar inom läraryrket, och lyssnade istället på mitt hjärta.

Från klassrum till blomsterbutik och tillbaka till klassrummet

Efter att ha utbildat mig till florist och haft en framgångsrik karriär inom floristyrket, med tävlingar i bagaget och en sjundeplats i SM som höjdpunkt, visade det sig vara rätt beslut för mig att byta yrke. Som florist fick mina händer skapa och min hjärna fick tänka färg och form.

Varje floristiskt arbete blev mitt konstverk, och varje bukett och arrangemang var viktigt, oavsett om det var en liten födelsedagsbukett eller stora bröllopsdekorationer. Men jag är en person som alltid söker utveckling, och när möjligheten uppstod att börja arbeta med trädgård följde jag återigen mitt hjärta.

Lämna tryggheten

Samtidigt som jag började mitt nya jobb, påbörjade jag också studier inom trädgårdskunskap vid trädgårdsakademin. Dessa vågade beslut – att byta yrkesbana, lämna tryggheten och regelbundenheten för en osäker arbetsmarknad med varierande arbetstider, särskilt under helger, högtider och intensiva vår- och sommarsäsonger – kändes ändå rätt för mig.

Trädgårdens magi

Men vad är det då som är så fantastiskt med att arbeta med trädgård? Jo, det är känslan av ett kreativt flöde, att uppleva årstidernas växlingar genom ständigt skiftande växter, och möjligheten att hjälpa kunder lyckas med sina egna trädgårdar. Vem vill inte ha det där extra rummet, en trädgård, som blir en förlängning av hemmet?

Hortensior ger så mycket utan att ställa krav

Just nu är det sensommar, och min trädgård bjuder på prunkande hortensior, clematis i full blom och ståtliga fjärilsbuskar där fjärilar dansar. Jag har ett särskilt tycke för hortensior, troligtvis eftersom de ger så mycket utan att ställa stora krav.

Mina favorithortensior är vipphortensior, Hydrangea paniculata. På 1940- till 1970-talet var dessa populära i svenska trädgårdar, särskilt sorten ‘grandiflora’, som också går under namnet syrenhortensia eller höstsyren. Passande namn eftersom blommorna sitter i spetsiga klasar, liknande syrenens.

Mustila – en riktig tuffing i trädgården

Idag finns många sorter tillgängliga, var och en med sina unika egenskaper. Många är härdiga till zon 4, men man bör vara uppmärksam på de nyare, inte lika beprövade sorterna där en del har lite sämre härdighet. En riktig tuffing som är värd att nämna är Mustila, som trivs upp till zon 7 och kan odlas över nästan hela landet. Vipphortensior gillar sol till halvskugga och föredrar jämnt fuktig jord.

Ju soligare plats, desto mer vatten behöver den. Dessa underbara buskar eller små flerstammiga träd ger enorm glädje under sensommar och höst när andra växter börjar vissna.

Själva förvandlingen är magiskt i sig

Att se blommorna förvandlas från en blyg grönvit start till bländande vitt och sedan rosa eller rosenrött är en magisk upplevelse. Och det slutar inte där: under vintern kan man njuta av torkade kvistar inomhus, eller låta dem bli ett skydd för småfåglar utomhus.

Fluffiga bruna blomställningar ger perfekt skydd mot deras fiender. Av alla de underbara sorter som finns, är ”Vanille fraise” min favorit. Den blommar flitigt varje år och har aldrig gjort mig besviken.

”För mig har varje vågat steg varit en ny början”

Varje steg jag har tagit, varje förändring jag har vågat, har lett mig till där jag är idag. Livet är fullt av möjligheter, och för mig har varje vågat steg varit en ny början, en chans att växa och utmanas. Hjärtat leder mig oftare än hjärnan, och jag vill uppmana andra att tro på sig själva och lita på sin magkänsla.

Text & Foto: Johanna Björklund

Faktaruta:

Namn: Johanna Björklund

Ålder: 37 år

Familj: Min man Johan samt döttrarna Selma och Greta

Bor: I en villa på landet strax utanför Norrtälje

Gör: Trädgårdsansvarig på Blomsterlandet i Norrtälje

Favorit i trädgården: Svårt att bestämma, men just nu kan jag inte säga något annat än min Vipphortensia ‘Vanille Fraise’

Intressen: Trädgården är mitt största intresse, men jag gillar även att sjunga

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights