Äta & BoNyheter

Bjud golfkompisarna på klassisk kräftskiva

Det finns väl inget ljuvligare än kräftor på sensommaren? Det finns många olika varianter på hur ett äkta svenskt kräftkalas kan se ut. Roligt och gott blir det nästan alltid med hattar, hakklapp och läckra delikatesser som Västerbottenostpaj och Skagenröra på toast till. Viktigast av allt för en lyckad fest är kräftorna förstås. Och vill man bjuda på något alldeles extra finns det nu supergoda signalkräftor från Hjälmaren hos Lisa Elmqvist.

Kräftkalas
Foto Lisa Elmqvist

Nyrenoverade Saluhallen

I pandemitider kanske man inte vill åka in till huvudstaden och trängas i den nyrenoverade Saluhallen på Östermalm. Därför har Lisa Elmqvist sett till att kräftorna levereras hem till dörren, golfklubben eller landstället.

Här kommer ni till Lisa Elmqvist webbshop>>>

Lätt är det också att promenera i väg till närmaste matbutik för att införskaffa havets läckerheter. Vad finns det då för tillbehör som är bra att servera gästerna, så att inte kräftskivan inte går överstyr. Kräftor är gott, men inte så mättande. Därför behövs det fiffiga pajer, småtugg och annat roligt att ställa fram. Här kommer några tips!

Ostdipp med dill och citron

För alla ostälskare svänger du ihop denna perfekta blandning av fänkålsfrö, dillfrö och ost, som passar till allt från grönsaker till crostini eller vad du gillar. Den smakrika lagrade osten tillsammans med kryddorna, citronen och dillen blir också ett blickfång för ögat.

1/2 tsk torkad dillfrö
1/2 tsk torkad fänkålsfrö
25 gram smör
2 msk vetemjöl
2 dl mjölk
3 dl riven lagrad ost
3 dl ost motsvarar ca 150 g)
1/2kruka dill
1/2citron (finrivet skal)
salt-svartpeppar

Gör så här

Häll dillfrö och fänkålsfrö i en mortel och mal fint.
Smält smöret i en kastrull.
Tillsätt mjölet när smöret börjar fräsa.
Vispa ihop det till en redning.
Tillsätt mjölken, koka upp under vispning. Ta bort kastrullen från plattan och lägg på ett lock.Riv osten fint på ett rivjärn. Skär dillen grovt.
Tvätta och riv det yttersta av skalet på citronen.Vispa i dillfrö, fänkålsfrö och ost i kastrullen. Smaksätt med salt och peppar. Håll ostdippen lite varm.
Häll upp ostdippen i en skål.
Toppa med dill, citronskal och gärna lite extra riven ost.

Lök – och anjovispaj

Pajskal
175 g smör
4 dl vetemjöl
4 msk vatten
2 tsk salt

Stanning
5 ägg
4-5 dl grädde
salt, peppar

Pajfyllning
1 burk anjovis (á 125g)
3 stora gula lökar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights