Bombardemanget av Winged Foot

Har Bryson DeChambeau förändrat spelet för alltid? Han var ensam spelare under par och vann med hela sex slags marginal. Men Bryson DeChambeaus US Open-seger på Winged Foot handlade om så mycket mer än så. Den muskulöse amerikanens bombar-strategi har förändrat spelet för alltid.
– Jag slå bara så hårt jag kan, säger 27-åringen från Kalifornien.

Greenerna byggda för hundra år sedan

Ganska exakt 24 timmar tidigare hade Danny Lee illustrerat hur svårt både golf och Winged Foot kan vara när han puttade sex gånger och fick nio slag i på banans 18:e hål. Ett par dagar tidigare hade Henrik Stenson förklarat sin mediokra puttning med att greenerna var byggda för hundra år sedan och inte var gjorda för dagens snabbhet.

Det är inte för inte som US Open kallas golfens ultimata test – och får många av världens bästa att tappa sinnet. När US Open 2020 var avklarat hade bara en spelare besegrat banan. Och Bryson DeChambeau hade gjort det på ett nytt, säreget och revolutionerande sätt.

Massakern på Winged Foot

Första gången US Open spelades på Winged Foot var 1929. Efter att ha vunnit med smått otroliga 23 slag yttrade Bobby Jones följande ord om den svåra banan.

– Jag argumenterar aldrig för något som förminskar spelets svårighet, för svårigheten är spelets största charm.

Matthew Wolff

Efter att US Open återvänt till New York-banan 1974 döpte journalisten Dick Chap upplagan till ”massakern på Winged Foot”. Detta sedan Hale Irwin vunnit på sju slag över par.
– Jag slöt en pakt med monstret, berättade vinnaren Hale Irwin i efterhand.

Tydliga instruktioner

Året innan hade Johnny Miller krossat Oakmont. Han gick den sista rundan på 63 slag (-8). Scoren var den bästa någonsin i US Open, ett resultat som enligt många spelare irritera arrangören USGA. Dessutom var instruktionerna från medlemmarna på Winged Foot tydliga, de ville inte att händelsen skulle upprepas på deras bana. Det fanns, och finns fortfarande, en stolthet i att ha en svår bana.

– Det är förmodligen den svåraste banan jag spelat US Open på. Jag tror vi kommer att få exakt vad USGA har hoppats på, med de riktiga ingredienserna för ett US Open, sa Jack Nicklaus.

Nicklaus – tidernas bäste spelare och som då var på sin peak – behövde fyra puttar för att ta sig i hål på hål nummer 1. Förstaputten rullade faktiskt av green.

Greenerna var så hårda att Dave Stockton menade att man ”kunde köra en pansarvagn över dem utan att det skulle märkas” och för många blev de hårda greenerna i kombination med den saftiga ruffen så svårt att frustrationen bubblade över. Ilskan riktades mot USGA och Sandy Tatum.

– Jag fick svara till pressen att ”vi försöker inte förlöjliga världens bästa spelare, vi försöker bara ta reda på vem som verkligen är bäst”. De flesta spelarna visade irritation mot både banan och USGA, men de som tänkte efter en extra gång de förstod att banan är lika för alla, och det var de som gjorde bra ifrån sig, berättade Tatum.

En revolutionerande strategi

Med detta sagt så visste spelarna vilket monster som väntade dem även i år; ruffarna hade odlats så höga och tjocka att spelarna nästan gick vilse i dem och greenerna har ni redan fått förklarade av Henrik Stenson.

Matthew Wolff

Givet den tjocka ruffen var det ingen som trodde att långt och ofta vilt slående duon Bryson DeChambeau och Matthew Wolff skulle ha med segern att göra. Enligt de flesta av experterna krävdes det nämligen rakt spel på den erkänt svåra Winged Foot-banan, strax norr om New York. För ruffen, den skulle man hålla sig borta från.

Men de skulle visa experterna fel och taktiken om att slå så långt du bara kan och sedan hugga in bollen mot green vart ifrån du än hittar den skulle visa sig bära frukt.

Justin Tomas

Ingen av dem träffade mer än hälften av fairways, men på ledartavlan var deras namn i topp och när båda spelarna sänkte puttar för eagle på Winged Foots nionde hål stod det klart att US Open utvecklats till en duell.

Yngste vinnaren

21-årige Wolff hade i karriärens blott andra majortävling möjlighet att bli den yngste vinnaren sedan Bobby Jones 1923. Faktum är att han också kunde bli först sedan Francis Ouimet 1913 att vinna tävlingen på första försöket. Men inget av det där skulle komma att inträffa.

DeChambeau hade under de första nio hålen övertagit ledningen – Wolff tappade och vidare dramatiskt blev det aldrig. Till slut blev DeChambeau ensam spelare under par och vann sin första majortitel med sex slags marginal.

Längs med vägen lyckades DeChambeau bara träffa 23 fairways – aldrig tidigare hade tävlingen vunnits av en spelare som slagit så snett.

Kroppsexperimentet

Sedan att coronapandemin i mars satte stopp för The Players Championship hade Bryson DeChambeau varit namnet på allas läppar. Han började sitt kroppsexperiment i september och har sedan dess, med hjälp av hårda gympass och en omlagd kost med mängder av proteindrycker, gått upp hela 20 kilo. Den mesta av den ökade vikten har varit i muskelmassa – och musklerna har hjälpt honom att bli den längst slående spelaren på PGA-touren någonsin.

Känna mig som en knäppgök

– Jag slår bara så hårt jag kan. Ibland kan jag känna mig som en knäppgök. Men jag känner mig starkare än någonsin och hoppas fortsätta bli större och starkare. Jag har helt och hållet förändrat min kropp och det känns ganska coolt, sa DeChambeau inför tävlingen.

– Men i slutändan handlar det bara om att spela den bästa golf jag kan spela, och för att nå dit vill jag hitta olika sätt att ge mig fördelar, sedan försvinner den.Den nya ”bombarstrategin” visade sig lyckad redan under våren och sommaren. Innan han i juli vann Rocket Morgage Classic hade DeChambeau redan kammat in sex topp 10-placeringar. I årets första major, PGA-mästerskapen, delade han fjärdeplatsen.

I US Open räckte det hela vägen – något som innebar 20 miljoner kronor på kontot.

Vad händer härnäst?

Även om DeChambeaus förvandlig kanske är den mest radikala så är det inget nytt. De senaste årens mästare – Dustin Johnson, Brooks Koepka (två gånger om) och Gary Woodland – är alla spelare vars största tillång är längden. Och de bidrar alla till debatten om i fall något måste göras med utrustningen för att banorna inte ska bli utdaterade och även andra egenskaper råstyrka ska premieras.

Dustin Johnson

När det åter blir möjligt kommer folk att vilja betala stora pengar för att beskåda US Open-mästarens bombande. Konkurrenter kommer att kopiera delar av hans spel. Samtidigt kommer regelmakarna att göra vad de kan för att stoppa spelarna från att slå längre och längre.

Firade med gympass och biff

Och nog är det rätt väg att gå. För om det inte betyder något att träffa fairways på en bana som Winged Foot. Då  betyder det inget alls. Men det lär dröja och DeChambeau firade sin första majorvinst med ett gympass, en biff och en proteindryck.

Tiger Woods

– Det är svårt att stoppa sportslig utveckling. Vi kommer fortsätta bli starkare och mer atletiska. Tiger Woods inspirerade vår generation att göra det och vi kommer fortsätta. Jag tror inte det kommer sluta här. Varför skulle det göra det?

Text: Martin Hardenberger
Foto: Getty Images

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights