Nyheter

Dålig tajming: Annika Sörenstam tog emot medalj av Donald Trump

Tajming har varit Annika Sörenstams framgångsrecept under sin karriär som elitgolfare. Men den här gången var tajmingen usel. På torsdagen prisades hon av den avgående presidenten Donald Trump med Presidentens frihetsmedalj. Svenska legendaren tog emot medalj av Trump – dagen efter stormningen av Kapitolium.

Annika Sörenstam

Rubrikerna i pressen är inte alls vad man kunde ha väntat sig när Annika Sörenstam skulle få medalj. Så roligt, är ju det första som vi svenskar tänker. Men att Annika Sörenstam nu träffar USA:s mest skandalomsusade president någonsin går till golfhistorien med negativa förtecken. Donald Trump är inte en person som man vill synas med efter allt han ställt till med senaste veckorna.

Priset har delats ut

DN skriver i dag att vid åttatiden, svensk tid, har Vita huset bekräftat i ett pressmeddelande att Trump tilldelat Sörenstam och den sydafrikanske golfaren Gary Player frihetsmedaljen. Även den amerikanska OS-idrottaren i friidrott Babe Zaharias, även framgångsrik i golf, tilldelades utmärkelsen postumt.

Ingen press på plats

Nyhetskanalen CBS, och flera andra amerikanska medier, skrev på Twitter att utdelningen skulle ske, dock utan presskåren på plats.

Frihetsmedaljen är den högsta civila utmärkelsen som går att få i USA. Personer som får den är sådana som särskilt bidragit till den nationella säkerheten i USA, till världsfreden eller för kulturella eller andra offentliga eller privata ansträngningar.

Golfintresserad president

Annika Sörenstam bor i Florida och har träffat den avgående presidenten ett flertal gånger eftersom han är golfintresserad och äger fler golfbanor, både i USA och i Europa. År 2005 gratulerades hon av Donald Trump efter en seger på Trump International Golf Course i West Palm Beach.

Hon fyllde 50 år i oktober och har fått ett fint jobb som ordförande för IGF. Uppmärksammad är hon i amerikanska medier ganska ofta.

Klev fram i rampljuset

Golfweek har gjort en intervju och frågar Annika Sörenstam vad hon minns mest från tiden då hon klev fram i rampljuset och vann US Women’s Open 1995.

– Jag kände alltid att jag ville ta pokalen och springa. Det var vad jag ville göra. Jag var livrädd. Men jag var tvungen att växa upp och mogna och lära mig vad som krävdes. Golf är ju mer än bara att slå.

Trippla segrar

Orden är Annika Sörenstams. Vår svenska stolthet, som åkte över Atlanten och kammade hem inte mindre än tre US Women’s Open. Första gången 1995, den andra segern kom året därpå 1996 och sen tog det tio år för att vinna igen – 2006.

Läs mer på Golfbladet här>>

Annika Sörenstam

Många människor var intresserade av den lite tysta spelaren från Sverige:
– Som ni vet är jag ganska blyg och hade missat slag med avsikt för att inte vinna. Jag ville för allt i världen undvika ett segertal. Jag kände mig aldrig riktigt bekväm i rampljuset. Plötsligt vinner du ett US Open, och eftersom man är så ny ville alla plötsligt veta allt om mig.

Här är Sörenstams meritlista

Annika Sörenstam har fått många priser och utmärkelser genom åren:

Guldklubban 1995
Svenska Dagbladets guldmedalj 1995
Jerringpriset 1995 och 2003
Årets golfare sju gånger
Invald i Hall of Fame 2003 – Vid sitt inval i Hall of Fame var Annika första svensk och med 33 år den tredje yngsta någonsin efter Nancy Lopez och Juli Inkster. Hennes ordningsnummer i Hall of Fame: nr 100.
Frihetsmedaljen 2021

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights