Utrustning

Stanna inomhus och njut av ett simulerat golfäventyr!

Carlson & Team International AB startades av Sven Carlson 2008 och har idag vuxit till Skandinaviens ledande leverantör av simulatorer för golf, multisport och den senaste tekniken inom VR. Företaget erbjuder prisvärda simulatorlösningar för den intresserade golfaren och hela vägen upp till kommersiella lösningar för golfklubbar och andra aktörer inom sport och nöjesindustrin.

– Vi har varje år åkt till PGA Merchandise Show i Orlando i Florida som är världens största mötesplats för golfindustrin för att följa med i utvecklingen. Vi har alltid varit intresserade av företag och produkter som har ordentlig teknikhöjd och som har något nytt att erbjuda den intresserade golfaren, berättar Sven Carlson.

De här besöken har genom åren skapat många intressanta kontakter och givit företaget agenturer på innovativa produkter som man sedan introducerat på den skandinaviska marknaden. Sports Coach simulatorer, Optishot simulatorer, Ernest Sports, Sport Sensors, SmartMarker GPS, TruGolf programvaror, Dixon miljövänliga golfbollar och The Net Return bollnät för att nämna några.

Den tekniska utvecklingen

Utvecklingen har gått väldigt fort de senaste 10 åren. Med hjälp av avancerad teknik, små miniatyriserade sensorer, snabba kameror och smart programvara och kan man idag mäta och analysera det mesta. Inom golfindustrin är det väldigt tydligt och intresset från golfarna är stort. Nu kan även den intresserade golfaren skaffa utrustning som hjälper till att förbättra golfen för rimliga pengar.

Ett bra exempel är till exempel OptiShot 2 som är en liten enkel simulator för hemmabruk som kostar under fem tusen kronor. En kommersiell simulator som för några år sedan kostade runt 500 000 kr kostar i dag ungefär hälften och med mycket högre prestanda både vad gäller korrekt mätning och grafisk återgivning.

Högupplöst grafik

Detta mycket på grund av att höghastighetskamerorna kommit ner ordentligt i pris, dels att persondatorerna blivit betydligt mer kraftfulla och inte gått upp i pris. En modern PC kan ta emot och hantera stora datamängder, hantera högupplösande grafik och presentera resultatet väldigt snabbt.

Kan krångla

Kamerateknologin har också flera andra fördelar, dels blir det mindre elektronik och delar som kan krångla dels ger det en oöverträffad möjlighet för uppdatering och förbättring av programvaran på samma teknikplattform.

– Med den moderna kamerateknologin vill vi nog påstå att inte ens en riktigt bra golfare kan gå in i en simulator, slå ett slag, och sedan påstå ”så där slog inte jag”. För med hjälp av kameratekniken kan simulatorn direkt visa hur slaget genomfördes, genom både klubbans och bollens rörelser och sedan visa ett korrekt resultat, menar Sven Carlson.

Simulatorer för hemmabruk

C&T erbjuder i dag simulatorlösningar för de flesta behov. Allt från simulatorer för hemmabruk för några tusenlappar till professionella maskiner för några hundra tusenlappar.

OptiShot 2

En mycket populär simulator för hemmabruk är OptiShot från OptiShot Golf i USA. Optishot 2 kombinerar swinganalys med simulering och videoinstruktioner till ett perfekt träningshjälpmedel och golfsimulator för hemmabruk. Produkten består av en sensorplatta klädd med konstgräs, den nya 3DD programvaran inklusive 15 världsberömda 18 håls golfbanor och ett startkit med tillbehör. Optishot 2 ger också möjlighet att spela mot andra Optishot 2 användare över hela världen via Internet. Pris 4 995 kr inkl. moms.

SkyTrak Personal Launch Monitor

Ett lite mer avancerat alternativ är SkyTrak som är en liten kamerabaserad launch monitor. Det finns två typer av mätteknologi, Doppler radar eller Fotometri. Båda systemen är väldigt bra men för hemmabruk passar sannolikt ett fotometriskt system med kameror bättre än ett med Dopplerradar.

SkyTrak Launch Monitor är ett komplett system designat för golfare som också vill spela golf i hemmamiljö. SkyTrak är en produkt på proffsnivå vad gäller exakthet och kvalitet på all data men till ett överkomligt pris. En SkyTrak kostar 24 995 kr inkl. moms.

OptiShot Ballflight

OptiShot Golf har också lanserat en Launch Monitor som heter BallFlight. En riktigt bra simulator för den intresserade golfaren som vill utveckla sitt spel.

Portabel

BallFlight från Optishot Golf innehåller 3 olika mätsystem, höghastighetskamera, radar och IR. Den är portabel och gör det möjligt att installera en simulator i ett smalare utrymme/rum. Man kan enkelt flytta BallFlight sensorn från vänster till höger och därmed också flytta Tee punkten som då inte behöver vara i mitten av rummet. En BallFlight inklusive PC och Programvara med flera välkända banor kostar ca 75 000 kr beroende på utförande. 

Simulatorer för proffs och kommersiella aktörer

För den som vill ha det bästa har C&T valt att samarbeta med Sports Coach Ltd i England. Sports Coach är pionjärer inom simulatorer baserade på kamerateknologi och är idag sannolikt den ledande tillverkaren globalt. Företaget är baserat i England strax söder om London och har utvecklat simulatorer inom golf i mer än 25 år. I dag har man simulatormodeller för de flesta både vad gäller pris och prestanda.

C&T har marknadsfört Sports Coach produktsortiment i drygt 8 år och har idag över 100 system installerade runt om i Skandinavien. Kunderna är framför allt golfklubbar som vill hålla igång sina medlemmar också under vintern men också andra aktörer som bowlinghallar, padelcenter, hotell och sportbarer som vill erbjuda sina gäster möjlighet till fler aktiviteter.

Egen studio

Sports Coach har simulatorer som passar de flesta golfare, från entusiastiska nybörjare till pros som vill bygga en egen studio för club fitting, svinganalys och utbildning.

Säker investering

Att investera in en Sports Coach simulator är en säker investering. Sports Coach är idag det enda bolaget i branschen som levererar kostnadsfria programuppdateringar så länge simulatorn finns i drift. Man har alltså alltid den absolut senaste programvaran utan extra kostnad.

Känna sig hemma

Sports Coach har i dag marknadens största banbibliotek med över 275 spelbara banor och ytterligare ca 40 i produktion. Årligen lanseras ca 20 – 25 nya banor. Banorna animeras med yttersta noggrannhet och är ”riktiga” ner i minsta detalj. Biblioteket uppdateras flera gånger årligen eftersom banor byggs om och förändras också i ”verkligheten”. Målsättningen är att man alltid ska känna sig hemma på de banor man spelat ute och att man ska kunna träna sitt spel i simulatorn för banor man ska ut och spela på.

Sports Coach 3D kamerasystem har utvecklats med målsättningen att det ska vara i princip underhållsfritt. När simulatorn har blivit installerad spelar man från typiska rangemattor som håller för spel under flera år. Samma sak gäller slagduken och övriga komponenter i systemet.

Online service

Programvaran uppdateras kostnadsfritt flera gånger per år. Sports Coach är i dag det enda företaget i marknaden med en sådan service. Skulle någonting ändå gå fel med dator eller programvara kan felet oftast åtgärdas direkt på plats med hjälp av vår online service där vi kan koppla upp simulatorn till våra system för felsökning och åtgärd säger, Sven Carlson.

Nyckelfärdiga simulatorer

C&T levererar kompletta nyckelfärdiga simulatorer, komplett med slagbur, dator och projektor eller anpassade till olika önskemål vad gäller lokal där man till exempel inte behöver en självbärande burkonstruktion.

Sports Coach GSX 3 D Surround simulator

Sports Coach flaggskepp är deras GSX 3 D Surround simulator som är ensam i marknaden med surround bildteknik. Med hjälp av tre mycket ljusstarka projektorer och dukar skapas en fenomenal spelupplevelse. Spelaren är omgiven av banan i tre riktningar. Som utbildningssimulator eller för club fitting är den mycket flexibel och kan visa olika vyer på de olika dukarna. Här står spelaren innesluten in en virtuell värld och omgiven av en bild som är upp till 12 m bred och 3 m hög.  Den här 3 D Surround tekniken är Sports Coach helt ensam om.

Sports Coach är den enda tillverkaren i världen som erbjuder kostnadsfria programvaru-uppdateringar till sina golf- och multisportsimulatorer. Via internet får alla användare tillgång till de senaste uppdateringarna som enkelt kan laddas ner och installeras. Vid större uppdateringar meddelar vi också automatiskt våra användare att en ny uppdatering finns tillgänglig och vad den innehåller.

Några kommentarer: Varför valde jag Sports Coach…

”Att välja simulator ska vara samma som att välja bil. Jag väljer Volvo för trygghet, funktion och säkerhet. Samma gäller simulatorn, den är trygg, enkel att använda och har alla de funktioner som jag och mina golfare behöver. Jag behöver veta att den fungerar utan att jag är på plats.

Supersnabba kameror analyserar boll och klubba för att ge den viktiga information som vi behöver för att kunna utveckla vår golf och vår förståelse för golfen svåra gåtor. Analysen kommer ut i lättförståeliga bilder och siffror som alla kan förstå. Vill du förstå varför bollen inte går som du vill. Då hjälper SC simulatorn dig förstå vad du behöver träna på.

Så länge min Sports Coach simulator hela tiden blir bättre kommer jag och mina vänner och elever fortsätta spela och träna golf hela vintern. Hela tiden med ett leende på läpparna.”

Marcus Edblad, longdriver och instruktör

”Vi valde Sports Coach för spelbarheten och för att den är driftsäker och det är svårt med radar inomhus.” Den är populär bland medlemmar och gäster för att den är enkel att slå av/på och realistisk att spela i.”

Peter Thelin, Pga Professional , Arboga GK

”Vi valde Sports Coach efter en tids sökande på nätet, rekommendationer från andra golfare som testat, spelade också stor roll! Efter provspel i en Studio var det ett lätt val! Våra gäster gillar att det liknar riktig golf, och med ett stort urval av banor blir det aldrig tråkigt! C&T International finns alltid tillgängliga om man behöver support.”

Janne Zetterström, Egen företagare

”Vi sökte runt bland olika alternativ och lyssnade runt lite efter omdömen och därefter föll vårt val på Sports Coach då vi tyckte det alternativet levde upp till vad vi sökte. Att vi direkt fick en väldigt personlig service vid kontakt gjorde även valet lättare. 

Våra medlemmar och gäster tycker väldigt bra om simulatorn och tycker den fungerar bra både för egen träning och spel tillsammans med andra. Vi är inne på andra säsongen nu, men första säsongen fick vi endast positiv feedback. 

Vi har ett gott samarbete med C&T och när vi söker kontakt får vi alltid snabb respons. 

Sedan har simulatorn fungerat väldigt bra så vi har inte haft så stora behov av täta kontakter hittills.”

Viktora Schedin, Klubbchef, Mjölby GK

Läs mer här>>

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights