Äta & BoGolfbanor utomlandsGolfpärlorPolen

Det goda livet i Trestaden – Polens riviera

Utsökt mat, spännande historia och lyxiga hotell. Och så finns här tre av Polens allra bästa golfbanor! En golfresa till Trestadsområdet Gdańsk – Sopot – Gdynia har alla förutsättningar att bli lyckad.

Trestadsområdet med städerna Sopot, Gdańsk och Gdynia erbjuder milslånga stränder, hotell, spaanläggningar, shopping, mysiga kaféer och restauranger och golf. Det mesta till halva priset jämfört med hemma. De tre städerna har med åren nästan vuxit ihop där de ligger på rad längs med kusten med cirka 20 minuters bilfärd emellan, men det finns fortfarande en viss skillnad mellan vad de erbjuder.

Välfyllda butiker


Gdynia är en fin hamnstad med en centralt belägen strand. Det är staden för dig som vill shoppa – antingen på Centrum Riviera med drygt 270 butiker eller så i stadsdelen Orlowo med många charmiga småbutiker. Butikerna längs gågatan Swiettojanska och i Hala Targowa (saluhallarna) är välfyllda. De flesta kända klädmärken finns här och är betydligt billigare än i Sverige. Detsamma gäller för nästan allt från porslin, smycken och trädgårdsredskap till glasögon och synundersökningar. Men det riktigt stora klippet gör den som ska renovera lägenheten, villan eller sommarstugan. En släpkärra kan kanske vara en bra idé!

Hamnen i Gdansk.


Gdańsk är en historisk Hansastad, som under större delen av sin historia huvudsakligen var känd under det tyska namnet Danzig. Här i den gamla handelsstaden har det skrivits polsk nutidshistoria. Här föddes Solidaritetsrörelsen, ledd av den mustaschprydde Lech Walesa och här började kommunismens sönderfall.

En vacker vy från Sopot.


Sopot får representera det goda livet i Trestadsområdet. Sopot är Polens lyxiga kurort och brukar ibland kallas för ”Polens Båstad” med strandparadis och sent öppna pubar och restauranger. Det är mysigt och lugnt, och jag har svårt att tänka mig att det finns någon som ”vaskar” champagne här som i Båstad…

Europas längsta pir


Europas längsta pir gjord av trä knarrar lite när vi går på de tjocka plankorna. Det tar en stund att komma till slutet av piren eftersom den är som ett ganska långt par 5-hål, 512 meter. Men det är trevligt att gå på den och njuta av utsikten över både hav och strand med vackra hotell och andra byggnader.

Piren i Sopot.


Väl inne på strandkanten igen kan du hyra en cykel och trampa längs vattnet till förslagsvis Gdynia, där du som nämnts kan besöka flera stora shoppingcenter, eller så till Gdańsk i den andra riktningen, där Polens historia känns närvarande. Både när du går runt i den uppbyggda staden, som var sönderbombad under andra världskriget, men också på krigsmuseet eller på Solidaritetsmuseet.


Eller så är du nöjd med både shopping och historia och beger dig till de områdets olika golfbanor. I Trestadsområdet finns tre av Polens bästa golfbanor, en av dem rankad som nummer ett i landet.
Polen är ett stort land när det kommer till antalet invånare, närmare 40 miljoner bor här. Men när det gäller antalet golfspelare är siffran låga 4711 registrerade spelare enligt European Golf Associations (EGA) statistik.
Det är bra för oss som gillar att spela mycket golf, eftersom det innebär att de 39 golfklubbarna i landet har få medlemmar vilket i sin tur för till följd att du allt som oftast kan spela golf som på en privat bana – ensam!Polens bästa bana


Gillar du att bli förnedrad av att spela långa banor där du inte når flera av par 4-hålen med järnklubborna utan måste använda en spoon eller liknande? Då har du kommit rätt! Postolowo Golf Club är en av Europas längsta banor med 7100 meter från backtee.
Jeremy Turner har här designat en suverän golfbana.  Lång, smal och med luriga hinder. Jag passerar några bollar md svenska spelare. Jag får gå förbi på ett av hålen men det står en spelare kvar ute längs fairway och vinkar att jag ska slå.
-Det är bara att slå. Det är bara en fattig färghandlare, säger hans spelkamrater och skrattar rått.
På nästa hål träffar jag på en 5-boll med polska medlemmar. Jag får passera även denna. Banan bjuder också på ett helt galet insektsliv. Polens alla flygande, stickande och bitande insekter verkar ha fastnat runt min golfbil för att ha årets kongress med tillhörande supé…


Golfbil förresten, den måste ha varit trimmad av teamet bakom formel 1 föraren Lewis Hamilton. Det är den snabbaste golfbil jag någonsin kört! Första gasen-i-botten accelerationen var hissnande och jag höll på att ramla av bilen. Var det en förklädd Tesla på golfbanan? Postolowo har svensk koppling mer än med svenskbekantingen Turner. Det var en golfintresserad man vid namn Matti Idman från Saltsjöbaden som med polska bekanta bestämde sig för att dra igång ett banprojekt just här, fem mil söder om Sopot.

Mot Alcatraz!


Området var perfekt till att bygga en golfbana på. Marken bestod till största delen av självdränerande sandjord och landskapet var lugnt, fridfullt, lagom kuperat och försett med en liten sjö mitt i.
Sjön är som centrum i banan och runt vattnet ligger det fjärde, 16:e och 17:e hålen där jag tycker att det fjärde och det 16:e hålet utmärker sig mest. Fjärde hålet är ett tufft par 5-hål med sjön längs hela vänstersidan och en väl inbunkrad green. Och det 16:e, banan bästa hål i mitt tycke, är ett långt korthål på 186 meter från gul tee. Hålet heter Alcatraz och det är klart, dit ville man ju egentligen inte och framför allt inte stanna… Men på det 16:e kan du njuta länge!
Det kan du förresten av hela Postolowo, som är värd att spela många gånger.

Komplett golfresort

På Sierra Golf Club kommer jag i lag med en trevlig finlandssvenska, Linda Kokkila, som är en nybliven entusiastisk golfare med duktigt klipp i slagen. Hon slår långt, när hon träffar, men bollarna vill väl inte alltid flyga dit Linda vill att de ska flyga. Tredje spelaren i bollen är Richard Lejderman, som var med och startade Postolowo, men som sedan några år tillbaka arbetar med att promota Sierra Golf. Det han inte vet om golf i Polen i allmänhet och golf i Trestaden i synnerhet är inte värt att veta. Dessutom talar han svenska!


Vi njuter av de ganska lätta och småtrevliga första nio hålen. Det är brett och fint och det är en lagom uppvärmning inför de betydligt tuffare avslutande nio hålen. Här visar banan ett helt annat ansikte och kräver att du koncentrerar dig.
När banan byggdes 2002 fanns här bara små trädplantor i tiotusental men dessa har vuxit till sig och ramar in hålen på ett både speltekniskt intressant sätt men även på ett vackert sätt. Här finns också pittoreska gångbroar och små lusthus längs banan. Och så även några regnbågsfärgade träd…

Vi gillar Sierra och jag håller med vår värd, den sympatiske herr Lejderman, att Sierra är en riktigt bra golfresort som erbjuder både en bana i toppklass, väldigt bra boende och en bra restaurang.
-Vi funderar på hur vi ska utveckla Sierra mer, både när det gäller lägenheterna och de olika villorna i Sierra Golf Park Villas, säger Kamila Pieper, som är ansvarig för allt boende på Sierra Golf Resort.
Restaurang och reception ligger vid Sierras stora (1000 m2) klubbhus runt 100 meter från lägenheterna. Klubbhuset har en kaffebar, två barer, restaurang, bibliotek, biljardbord och en stor terrass. Restaurangen är bra, med flera traditionella polska rätter som exempelvis anka, och till maten erbjuds ett bra urval av viner.

Finska frestelser


Irländaren Paul O’Connor arbetar som marknadschef på Sand Valley Golf Resort runt 10 mil från Gdynia. Hans polskfödda hustru fick honom att flytta till Polen.
-Polen är en riktigt bra golfdestination. Få spelare på banorna och har generellt sett en lång säsong med banor i bra kondition. Prisnivån är också betydligt mer fördelaktig jämfört med Sverige, säger han.
I Sand Valley har en golftokig finländsk familj satsat stora pengar på att bygga en riktigt bra golfbana och ett antal luxuösa villor. Resorten omfattar ett 80 hektar stort område. Här finns moderna, lyxiga skandinaviskt designade villor med 4,6,8 och 12 bäddar med sammanlagt 120 bäddar. De nybyggda villorna håller en mycket hög standard. Självklart finns det även bastu i villorna…

Spännande hål


De finländska banarkitekterna Lassi Pekka Tilander och Tony Ristola ritade och byggde något så ovanligt som en inlandslinksbana. Hålen är spännande, fairways är oftast generösa, och det finns stora waste-areas med sand runt fairway. Banan är inte helt lätt att bemästra och ett par ronder behövs för att man ska känna sig bekväm.Flera utmaningar finns såklart. Hål 3 är ett kort par 3-hål precis utanför villornas pooler. Det finns som en ”limpa” på greenen och vatten till vänster. ”Limpan” är svår att hantera. Par är bra trots den korta längden på 115 meter. Några tuffa par 5-hål finns också, som hål 12 på 476 meter.

Sand Valley.


Sammantaget är Sand Valley är riktigt trevlig att spela och vi gillar utmaningarna och de ibland lite annorlunda hålen. Självklart är det få spelare på banan, vi är ju i Polen, så en rond går snabbt.
Vi njuter sedan av den suveräna maten i klubbhuset och i restaurang Finka där även personalen, som verkar stå på tå hela tiden, bidrar till den härliga upplevelsen. Och boendet håller den allra högsta klass med egen pool till de större villorna.
Att spela golf i Trestadsområdet kan lätt bli en vana!

GOLFBANOR I TRESTADEN

Postolowo Golf Club
Antal hål:
18.
Greenfee: 650-725 kr.
Kort sagt:
Postolowo är rankad som Polens bästa golfbana. Den är också en av Europas längsta golfbanor från backtee med över 7100 meter. Gillar du svårigheter och utmaningar på en bana i en oklanderlig kondition och skick har du kommit rätt.
Avstånd: Gdynia 50 km, Gdańsk 26 km.

Sand Valley G&CC
Antal hål: 18.
Greenfee: 650-760 kr.
Kort sagt: Finskägd anläggning som kan beskrivas som en inlands links med breda fairways och svåra, ondulerade greener. Mycket vänlig personal här i något som kan kallas för ”Suomi Valley”.
Avstånd: Gdynia 110 km, Gdańsk 80 km.

Sierra Golf Club
Antal hål:
18.
Greenfee: 725-900 kr.
Kort sagt: Stämningen på anläggningen är lite av en elegant klubb med en portion lyx och en gästfrihet som välkomnar alla. Banan följer ett böljande landskap med konstgjorda sjöar. De sista nio hålen är de bästa.
Avstånd: Gdynia 28 km, Gdańsk 50 km, Gdańsk flygplats 40 km, Sopot 35 km.

Resa dit

Direktflyg till Gdańsk med SAS från Stockholm Arlanda, eller med Wizz Air från Skavsta, Göteborg Landvetter Airport samt Malmö Airport. Polferries har färjeförbindelse mellan Nynäshamn och Gdańsk som tar 19 timmar medan Stena Line trafikerar Karlskrona och Gdynia, en resa på drygt 10 timmar.

Maten

mat

Tidigare var det polska köket känt för att vara rikligt och rustikt. Så är det inte längre. Visst kan du få stora portioner, men det nya polska köket kännetecknas av finess och innovation. En klassiker i Polen är “pierogi”, eller Piroger, som är ångkokta dumplings med olika fyllningar. Dessa pierogi kan till exempel vara fyllda med kött, kål, spenat, svamp eller potatis.
De bästa restaurangerna är:

Boende


Hotel Stay Inn, Gdańsk
Det är ett trivsamt 4-stjärnigt hotell med suveränt läge mitt emot Mariakyrkan i centrum av Gdansk. Hela stadens utbud finns utanför dörren!

Sand Valley Golf Resort
I Sand Valley finns flera underbara och påkostade och lyxiga villor med bastu (självklart!) där man kan bo upp till 12 personer i samma hus. Självklart har de största husen egen pool. Olika paket, stay-and-play, erbjuds.

Sierra Golf Resort
På Sierra finns det två boendealternativ; dels i nybyggda och mycket fräscha Sierra Apartments med 1-3 rum per lägenhet och garage i källaren eller så på likaledes fräscha Sierra Golf Park Villas, som är 3-rumsvillor med egen ingång och pool.

Mer än golf


Det finns flera stora shoppingkomplex i området; Galeria Baltycka i Gdańsk (www.galeriabaltycka.pl) har över 200 butiker, Centrum Riviera i Gdynia (www.centrumriviera.pl) ska vara norra Polens största galleria med runt 270 butiker och så finns Klif i Gdynia med omkring 100 märkesbutiker.

Atmosfären är trivsam i Gdansk och det är mycket folk på uteserveringarna.

Polen har haft en omtumlande historia. Vid halvön Westerplatte utanför Gdansk avlossades andra världskrigets första skott tidigt på morgonen den 1 september 1939 då det tyska slagskeppet Schleswig-Holstein startade sitt bombardemang.

I Gdańsk föddes också Solidaritetsrörelsen (polska: Solidarność) ur de stora varvsstrejkerna 1980 vid Leninvarvet. Strejkerna slogs ned med mycket våld av den ryska och polska militären. Solidaritet leddes av varvsarbetaren Lech Walesa och blev början till den polska kommunismens kollaps nio år senare. Lech Walesa blev så småningom Polens president och fick Nobels fredspris. Ett besök på det fascinerande, och gripande. Solidaritetsmuseet (www.ecs.gda.pl) i Gdansk rekommenderas varmt oavsett politisk åskådning.

Europas längsta pir gjord av trä finns i Sopot. Molo-piren är hela 512 meter lång och bjuder på härlig utsikt över havet och stranden med dess mysiga caféer och restauranger.

Sopots strand. Mitt i Sopot hittar du en fantastisk vit sandstrand som är hela 4,5 kilometer lång.

Gamla stan i Gdańsk är härlig att promenera runt i. Missa inte att kika in i världens största tegelstenskyrka. Mariakyrkan, eller Bazylika Mariacka som den heter på polska, som är stor nog att kunna ta emot 25 000 människor. Den byggdes mellan 1342 och 1502.

FAKTA ”TRÓJMIASTO” – TRESTADEN
Var:
Område med städerna Gdansk, Gdynia och Sopot i Polen gränsande till Östersjön.
Största stad: Gdańsk, ca 460 000 invånare.
Statsskick: Parlamentarisk demokrati.
Valuta: Zloty. 1 PLN kostade 2,61 svenska kronor (2018-08-07).
Religion: Katolicismen.
Antal invånare: Ca 2,2 miljoner i hela regionen Pomorskie. Ca 40 miljoner i hela Polen.
Språk: Polska.
Tidzon: GMT +1.
Stora helgdagar: 1 januari, Påskdagen, Annandag Påsk, 1 och 3 maj, Corpus Cristi, 16 augusti, 1 november, 11 november (Nationaldagen), Juldagen, Annandag Jul.
Klimat/golfsäsong: I princip densamma som i södra Sverige, vilket innebär året-runt om det inte snöar. Högsäsong är april/maj samt september/oktober och regnigare i december-januari.
Tillgänglighet: Hög tillgänglighet. Väldigt lugnt på alla tre banorna.
Med flyg: Gdańsk-Lech Wałęsas flygplats.
Med båt: Färjetrafik till Gdynia från Nynäshamn, Karlskrona och Ystad.
Med bil: Högertrafik, km.
Vatten: Kranvattnet går att dricka. Dock godare med mineralvatten.
El: 220 V.
Visum: Behövs inte.
Vaccinationer: Hör med din vaccinationsmottagning.
Antal golfbanor: 3.
Mat och dryck: Inhemsk öl och vodka av hög kvalitet. Spännande mat och innovativa restauranger.
Övrig reseinformation: Rik historia, många sjöar och skogar.

MER INFORMATION
Polska Statens Turistbyrå

www.polen.travel/sv

TEXT OCH FOTO: Johan Dahlqvist

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights