Golfbanor utomlandsMauritiusNyheter

Drömspel på Mauritius  

Tävlingar och mingel i mixad zon. På Mauritius får begreppet golfvecka en helt ny innebörd när golflegendarer, amatörer och livsnjutare möts med ett gemensamt mål: så mycket golf som bara är möjligt. Golfbladet åkte till Belle Mare Plage och MCB Tour Championship.

Mmm … Mauritius. Namnet ligger bra i munnen och ja, jag är spänd av förväntan när planet tar mark på Sir Seewoosagur Ramgoolam International Airport.

Känslan av att ha rest rakt in i paradiset infinner sig i samma sekund som värmen slår emot mig utanför terminalen. Balsam för en frusen nordsjäl. Kontrasten mot mörkret och slasket därhemma är skarp, men svensk vinter är ingenting jag kommer ägna några fler tankar år under min vistelse. All energi ska läggas på att må bra.

Högt ställda förväntningar är ingen match för Mauritius. Ön omges av ett rykte om lyx och får en att föreställa sig champagnefrukostar i vattenbrynet, extravaganta smekmånader och paraplydrinkar under vajande palmer.

Ryktet är inte överdrivet. Mauritius känt för sin goda service och de flesta hotell är femstjärniga. På Belle Mare Plage där jag bor märker man det direkt. Personalen kryper inte för dig. Men du möts av en vänlighet och uppmärksamhet som förmodligen är fjärran från vad du är van vid. Atmosfären och bemötandet bidrar starkt till helhetsupplevelsen och ramas in av tropisk natur och sagolik strand. Således kan vi konstatera att Mauritius i allmänhet och Belle Mare Plage i synnerhet dessutom erbjuder golfbanor i absolut toppklass gör en förstås inte besviken.

Mauritius golfbanor

Men vi måste ändå börja med dronten. En stor bred fågel med massor av hull. Pippin fanns bara på Mauritius och är därför en nationalsymbol. Tyvärr var den för tung för att kunna flyga – och därför ett lätt offer för hungriga sjöfarare. Utslängt i Indiska Oceanen, strax söder om ekvatorn och långt från allt, blev Mauritius en mellanlandningsplats för resenärer mellan öst och väst. Indier, afrikaner, araber, fransmän, britter, alla har kommit under olika perioder och i dag är invånarna en imponerande blandning av folkslag med olika religioner där alla lever sida vid sida.

Sen kom fransmännen till Mauritius

Ön upptäcktes av araberna på 900-talet. Portugiserna brusade förbi under världsomseglingarnas tid och sedan kom holländarna 1598 – det lär ha varit de som inte bara utrotade dronten utan också högg ner alla ebenholtsträd där fågeln levde. På 1700-talet dök fransmännen och koloniserade ön, innan britterna övertog ön 1810 fram till självständigheten 1968. Engelska är officiellt språk men de flesta skyltar är på franska och befolkningen pratar kreol med varandra.

Fåglar och andra birdies

Förutom dronten i tidernas begynnelse är Mauritius hem för flera endemiska fågelarter. Fågellivet ger sig tillkänna så snart jag öppnar skjutdörren och kliver ut på terrassen från min svit. Faktum är att lyxresorten, belägen på Mauritius östra kust, är ett fågelskådarparadis och jag ska flera gånger fascineras och gäckas av de färgstarka fjäderfäna.

De allra flesta som väljer att bo här har främst golf på agendan. Constance Hotels som driver Belle Mare Plage och även Le Prince Maurice på andra sidan bukten har varit engagerade i golf i mer än två decennier. Hit kan man med fördel resa året om, men den som vill avsluta sin säsong på bästa sätt bör redan nu boka in den första veckan i december, då MCB Tour Championship gästar resorten för en golfvecka extra allt.

Tävlingen ingår i Legends Tour (tidigare European Senior Tour) som sannerligen gör skäl för namnet. Innan du vet ordet av har du ätit frukost sida vid sida med legendarer som Tom Lehman, Paul McGinley, James Kingston, Jarmo Sandelin och Joakim Haeggman.

Sedan 2009 avslutar MCB Tour Championship säsongen på seniortouren och spelas på en bana i perfekt skick, Legends Course. Sébastien Pilot är Golf Director på Belle Mare Plage och berättar att de arbetat hårt med att uppgradera mästerskapsbanan de senaste åren.

 – Vi försöker att förbättra och utveckla banan varje år. Bland annat har vi gallrat ut träd och buskar runt fairways och för att ytterligare höja kvaliteten och skapa en öppnare och mer spelvänlig bana. Ambitionen är att även amatörer och gäster ska njuta av den och ha lika roligt där ute.

Förändringarna är absolut till det bättre. Förra hösten utsågs Legend Course också till Indiska oceanens bästa golfbana 2022 i samband med World Golf Awards. Tidigare i år rankades samma bana som den bästa på Mauritius. Den är inte lätt, utan en mästerskapsbana i alla dess bemärkelser; lång, smal och med vattenhinder på alla hål som böljar upp och ned för sluttningarna med emellanåt en magnifik utsikt över klubbhusområdet.

Signaturhålet är det 17:e, ett kort par tre där man slår över en liten bäck som korsar fairway innan green. Svårträffad, inser jag efter att vinden från Indiska oceanen visat sin nyckfulla sida. Det var jag inte den enda att upptäcka.

I vintras var tre svenskar var på plats för säsongsavslutningen och inte vilka som helst, utan en titelförsvarare, en Europatourveteran och en nybliven vinnare. Joakim Haeggman kom nämligen direkt från tävlingen på Seychellerna med en vinst i bagaget. Titelhållaren Jarmo Sandelin – tävlingens ”längsta” titelhållare då han vann 2019 och tävlingen därefter på grund av pandemin tvingats göra uppehåll – var tillbaka med friskt mod. Så också veteranen Magnus Atlevi, med en stabil säsong bakom sig.

Både Haeggman och Sandelin imponerade de första varven, vilket genererade en spännande startlista den sista dagen med en ren svenskboll. Fyra slag efter ledande Danmarks Thomas Björn försökte de jaga i kapp men dansken var fullständigt briljant. Med en 61:a i ryggen dag två – nytt banrekord – behöll han kontrollen under söndagen på ett exemplariskt sätt och signerade till slut scorekortet med 67 slag för en slutscore på imponerande –20. Våra blågula hopp föll tyvärr tillbaka; bäst avslutade Joakim Haeggman på en delad tiondeplats.

Utöver titeln kämpades det även om Order of Merit och John Jacobs Trophy, Extra viktigt inför 2023 eftersom de 10 bästa namnen i toppen automatiskt kvalificerade sig till U.S. Senior Open Golf Championship i sommar, medan de 20 bästa kan få en plats vid KitchenAid Senior PGA Championship. Trots en skakig första dag säkrade sydafrikanen James Kingston totalsegern genom sin andraplacering och fick emotta trofén.

Mingel med mästare

Just denna decembervecka handlar dock inte enbart om tourfinal och Order of Merit. Det är också en vecka full av golfglädje tillägnad alla entusiastiska golfare. Totalt 384 spelare deltog i de två Pro-Am:erna, och amatörtävlingen Air Mauritius Trophy välkomnade 112 spelare.

– Den här veckan är verkligen en höjdpunkt, inte bara för oss på Belle Mare Plage och vår huvudsponsor MCB, som satsar oerhört mycket på golf på Mauritius. Det är en höjdpunkt för alla som älskar golf. Vi har många gäster från hela världen som återkommer år efter år. Veckan är full av events och det är väldigt populärt för amatörer att delta i de olika tävlingarna tillsammans med proffsen, säger Sébastien Pilot.

Jag kan inte annat än att hålla med. Att få chansen att spela med sina gamla idoler under veckans Pro-Am:er är en upplevelse. Faktiskt lite drömmig.

Dessutom är jag tacksam för att resortens andra bana Links Course, är mer tillåtande med bredare fairways och kortare hål så att man kan hålla ihop sitt spel och bidra till lagets score. Den unika designen har dock bra med vattenhinder att undvika med ett spektakulärt avslutningshål längs havet i Bras de Mer des Requins.

Vad som är särskilt trevligt är att man dessutom får möjlighet att umgås med proffsen även utanför golfbanan. Mingel utgör en stor del av golfveckans tillställningar och det är uppenbart att även proffsen trivs i atmosfären. Ett par kvällar förvandlas Belle Mare Plage till ett stort party med prisutdelningar och skönt häng, då gäster och deltagare får provsmaka resortens utmärkta kök.

MCB Tour Championship är nu inne på sitt trettonde år. Touravslutningen har kommit att bli en av de populäraste tävlingarna, vilket inte minst spelplatsen bidrar till. Eller som Tom Lehman, som vann den allra första upplagan 2011, uttryckte saken:

– Det är en speciell tävling och en speciell plats på jorden. Jag och har njutit av att se golfbanan utvecklas och bli bättre och tävlingen växa år från år. Men jag fyller ju snart 64 och mitt spel är inte så bra som det brukade, så jag har mindre marginal för fel. Samtidigt har jag kommit hit många gånger nu och lärt mig hur man ska spela banan. Jag älskar allting med den och ser fram emot att komma tillbaka.
Det är bara att hålla med honom.

Text: Jenny Olsson
Foto: Jacob Sjöman

Fakta

Klimatet

Det finns bara två årstider på Mauritius, vinter och sommar. Skillnaden mellan dem är ganska liten så man kan med fördel resa hit året om. Klimatet är utmärkt med en stadig dagstemperatur runt 30 grader under den varma perioden december till april. Temperaturen upplevs dock aldrig påfrestande tack vare de svalkande passadvindarna. Under vintermånaderna från juni till augusti, ligger dagstemperaturen runt 24 grader.

Resan dit

Smidigast är att resa med Air Mauritius via Paris (ca 15 timmar). Ett alternativ Emirates som mellanlandar i Dubai (restid ca 17 timmar). Flygplatsen Sir Seewoosagur Ramgoolam International Airport ligger på öns sydöstra sida. Till Constance Belle Mare Plage och Le Prince Maurice är det sju mil, körtid en timme och hotellet ordnar med transfer.

Boendet

Belle Mare Plage

Oavsett om du vill chillaxa runt en pool, njuta av spaupplevelser, eller testa spännande dykning är Belle Mare Plage svaret. Det privata läget på Mauritius nordöstra sida utgör en oas på mer än ett sätt; stranden är en av de allra vackraste. Resorten genomsyras elegans, harmoni och lugn, men här finns tillräckligt med saker att göra för den som vill växla upp tempot. Hotellgäster har tillgång till en rad vattensporter, tennis, flera pooler, gym och golf. Som gäst ingår obegränsat med golf på de två mästerskapsbanorna. Belle Mare Plage har lagt sig vinn om att leverera på högsta gastronomiska nivå. Med flertalet restauranger med olika inriktning blir en vistelse på samma gång en kulinarisk resa. Bäst är Indigo, med perfekt läge invid stranden som serverar man förträffliga kött-, fisk-, sushi- och skaldjursrätter, samt den exklusiva Blue Penny Collar för en gourmetmiddag.
www.constancehotels.com

Le Prince Maurice

Ultralyxiga Le Prince Maurice är beläget på en privat halvö och erbjuder stil, stillhet och svängrum i harmoni med naturen. Arkitekturen är unik och genomtänkt; endast sviter samt smakfulla villor på stranden eller pålar. Den allra största villan på 250 kvm ligger förstås allra bäst och har tre terrasser, två pooler, egen trädgård och privat butler. Lyxhotell är ofta associerade med gourmetmat och omfattande vinkällare. Le Prince Maurice är inget undantag; här har man verkligen satsat på sina restauranger. Mest unik är Le Barachois där man äter privat i skenet av stearinljus på flytande pontoner. Ytterligare en höjdpunkt är resortens utmärkta U Spa. Boende har full tillgång till golfbanorna invid Belle Mare Plage.
www.constancehotels.com

Golfen

Belle Mare Plage Legends

Öppnade: 1994
Par: 72
Banarkitekt: Hugh Baiocchi
En storslagen och tuff mästerskapsbana som ligger inbäddad i den tropiska naturen. Snabba, ondulerade greener, smala fairways och flera vattenhinder ställer krav på ens precisionsförmåga, vilket spelarna på Senior Tour regelbundet ställs inför då touren alltid avslutar säsongen här i och med MCB Tour Championship.

Belle Mare Plage Links

Öppnade: 2002
Par: 71
Banarkitekt: Rodney Wright och Peter Alliss
Den yngre av Belle Mare Plages två golfbanor och av mer förlåtande karaktär. Inte lika mycket vatten samt bredare fairways som tillåter en att panga på från tee, men även här bör man ha kontroll på slagen. Som hotellgäst på Le Prince Maurice eller Belle Mare Plage har man exklusiv tillgång till resortens båda banor.

Ytterligare golfbanor på Mauritius: Ile aux Cerfs, Tamarina, Heritage Golf Club, Le Touessrok, Avalon Golf Estate

Missa inte

Besök huvudstaden Port Louis. Här finns en välkänd staty av den franske guvernören Bertrand-François Mahé de La Bourdonnais, som i mitten av 1700-talet lade grunden till dagens Mauritius, byggde vägar och gjorde stad.

Köp lokal rom. Sockerrör var länge öns största exportvara och huvudsakliga inkomstkälla. Många gör utflykter till romdestillerier som Rhumerie de Charmarel där man kan följa framställningen av rom, pröva olika sorter och handla hantverksföremål från ön.

Upplev naturparken Casela på västra Mauritius med ett antal skuggiga promenadvägar. Här finns 1 500 fåglar, däribland den sällsynta rosa duvan, liksom tigrar och apor. Restaurang med havsutsikt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights