GolfkrönikorLivsstilNyheter

Emilia Linderholm: ”Mitt eget Augusta”

Vi är så glada att Emilia Linderholm är vår nya livsstils-krönikör på Golfbladet. Emilia är konstnär, formgivare, operasångerska och har en stor trädgårdspassion. Som dotter till folkkära Gösta och Lena Linderholm är det tydligt hur föräldrarnas glädje för musik, färg och form gått i arv.

I dagarna släpper Emilia en bok om sitt skapande inom måleri, glaskonst och musik.

Här debuterar hon som krönikör för Golfbladet med ”Mitt eget Augusta”!

– Mitt namn är Emilia Linderholm och jag är verksam som konstnär och formgivare i glas. Jag är uppväxt i en konstnärsfamilj i Vaxholm, men sedan 2013 bor jag med min man och två barn på den småländska landsbygden, i en liten by som heter Tolg. Vi förälskade oss i naturen här och den vackra gården från 1911.

Emilia Linderholm
Ett underbart hem i Tolg. Snickarglädje och målarglädje. Inte undra på att Emilias tavlor blir så härligt uttrycksfulla.

Min relation till golf kommer från min barndom. Morfar var en inbiten golfspelare och han fanns mycket i min närhet som barn. Jag är uppväxt på flera olika platser; Vaxholm, Provence och Härjedalen. Som barn vistades vi i långa perioder nära Funäsdalen i Härjedalen och där ligger en fantastiskt vacker golfbana – Funäsfjällens golfklubb i Ljusnedal.

Drömgolfbanan Augusta

Ett tydligt minne från bilfärden över Flatruet till Ljusnedal med min morfar är mängderna av rosa rallarrosor utmed vägen. Den vackra golfbanan som sedan bredde ut sig med alla dessa rosa vaggande vackra blommor omkring sig och fjällen blånande i fjärran.

Jag som inte var så väldigt intresserad av golfen frågade mera om blommorna än om puttar och olika tekniker. Min morfar märkte av det där och en dag sa han:

 – Vet du att en dröm jag har, det är att en gång få se världens vackraste golfbana. Där finns mängder av blommor, gamla ståtliga träd och på våren slår allt ut. Tänk att få uppleva det!  

Augusta är berömd för sin eleganta färgkomposition

På 1980-talet fanns inga datorer eller smartphones att googla fram foton med, men hans levande historier om den där golfbanan Augusta satte sig någonstans i mitt minne. Det hade försvunnit, men väcktes upp då jag fick förfrågan att skriva lite om min trädgård och mitt liv till Golfbladet. 

Trädgård med rum för minnen

Med åren har mitt stora intresse för blommor och odling växt sig starkt. Att få bygga sig själv en liten del av en dröm- eller minnesvärd trädgård, plats eller park, eller ta inspiration från en favoritgolfbana – det är faktiskt möjligt!

Augusta är känd för sin blomsterprakt

När vi köpte vårt hus var det betesmark runt nästan hela huset. Det var en gammal vildvuxen trädgård, en kryddträdgård och en stor lada, som nu är min konstnärsateljé. Vår dröm var att skapa en trädgård som påminde oss om platser och miljöer vi upplevt.

Emilia i skapartagen. Foto Anna Nordström

Både jag och min man tycker mycket om parker och stora trädgårdar. Vi hade ett mål att själva odla mycket av det vi äter. Att ha porlande vatten någonstans var en annan önskan. Växter och träd som stått på platsen länge ville vi blanda med växter och träd som vi hade en historia till, kanske växter från barndomen eller platser vi besökt.

Emilia Linderholm
Medelhavskänsla

Jag älskar rosa och lila kulörer och ville ha en blandning av medelhavsblommor och nordisk fauna. Man kan faktiskt återskapa mycket av en medelhavskänsla och den floran även på våra breddgrader.

Rhododendron och Azalea skapar en vacker Augusta-fond av lila och rosa

Det bästa är att fråga den lokala handelsträdgården och berätta vad man skulle vilja återskapa eller skapa. Vår närmaste lokala trädgårdshandel är Klockaregårdens trädgårdsbutik i Öhr. Det är ett fint resmål om man färdas i Småland och är intresserad av växter.

Klockaregårdens trädgårdsbutik i Öhr skänker inspiration och njutning – @klockaregardenstradgard

Fält av lila, inspirerat av barndomens resor till Provence med sina lavendelfält. Den småländska varianten blev lila nävor och stäppsalvia runt vår fontän. Nävan är en tålig och vacker lila eller rosa blomma. Den breder också ut sig precis på det där härliga sättet som jag minns rallarrosorna från barndomens Härjedalen.

Lena Linderholm i Provence

Inte mycket pyssel behöver de heller och blommar från maj/juni ända in till slutet av oktober. Stäppsalvian är underbar och påminner mycket om lavendel. Den drar också till sig både humlor och bin, vilket är bra för vår jord.

Ståtliga historiska träd

Olivträd är en annan dröm som vi nordbor ofta bär på och även jag. Ett träd som liknar olivträdet väldigt mycket med sina silvriga vackra blad är silverpäronet. Det trivs även vintertid här i Sverige och i alla zoner.

Emilia Linderholm under ett äppelträd i sin vackra trädgård. Foto Anna Nordström

På Augusta golfbana står många historiska träd. Planterade i en annan tid, men de sprider fortfarande skugga och skönhet. Det finns något poetiskt i att plantera ett träd. När min dotter, som nu är 14 år, föddes planterade min mamma ett magnolieträd till henne i sin trädgård i Strängnäs. En liten planta som idag blivit stor och ståtlig och doftar ljuvligt på våren. Kanske kommer min dotters barnbarn berätta att deras mormors mor planterade det trädet. En svindlande vacker tanke!

Sprakande skönhet i vas. Foto Anna Nordström

Så visst kan man skapa en liten bit av sitt eget Augusta, Provence eller Härjedalen i sin trädgård. Det gäller bara att låta fantasin, färgen och minnena flöda!

I nästa text kommer jag att berätta lite mera om det vi odlar och som är ätbart här i vår trädgård. I år har jag för första gången ätit färsk egenodlad melon, magi!  

Vill du se min konst eller veta mera om mig så är du välkommen att följa mig på @artbyemilialinderholm på Instagram eller titta på min hemsida www.emilialinderholm.com

 Må väl! Emilia Linderholm

”Ljusdrottning” av Emilia Linderholm

”När man betraktar Emilias verk fylls man av energi. Det är som om dukarna smittar av sig med sitt temperament, och fyller såväl konstverken som
betraktarna med glädje och lust.” Det säger Pontus Silfverstolpe, konst- och antikexpert, och visst är vi beredda att hålla med?

Foto: Anna Nordström och Getty Images


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights