En fläkt av Grekland – Kycklingspett med paprika och örter
Kycklingspett ”greek style”. Kan det vara något att bjuda på när vårsolen värmer trädgårdarna ute i landet? Smaken är underbar och härligt att kunna äta lite på distans vid grillen.
Grekisk medelhavskänsla
Grekiska influenser i köket och zorbafeeling när Lönnebergas Kycklingspett Paprika och örter möter
en sommarhärlig potatissallad med fetaost och en fräsch örtig yoghurt. Καλή όρεξη
4 portioner
Tillagningstid: 30 minuter
- 1-2 förpackningar Lönneberga Färska Kycklingspett Paprika och örter, 480 g/4 spett.
Grekisk potatissallad - 400 g kokt färsk potatis, kall
- 3 tomater
- ½ gurka
- 1 liten rödlök
- 200 g fetaost
- 2 msk olivolja
- 2 msk rödvinsvinäger
- 1 näve färska basilikablad
- salt och svartpeppar
Örtig yoghurt - 2 dl matlagningsyoghurt
- 1 vitlöksklyfta
- 1 msk finhackad färsk oregano
- 2 msk finhackad färsk mynta
- salt
Såhär gör du
Potatissallad: skala gurkan. Tärna potatis, tomater och gurka i 1-2 centimeterstora bitar. Skiva
rödlöken fint och bryt fetaosten i bitar. Lägg allt i en skål och blanda ihop med vinäger, olja och
basilikablad. Smaka av med salt och svartpeppar.
Örtig yoghurt: blanda ingredienserna till yoghurtsåsen och smaka av med salt. Låt stå svalt till
servering.
Kyckling: grilla kycklingspetten enligt anvisningen på förpackningen. Vid regn går det lika bra att steka
dem, eller tillaga i ugnen.
Servering: servera kycklingspetten med potatissalladen och yoghurtsåsen.
Mattias ” Fredagskocken” Larsson tipsar: Den här rätten fungerar perfekt på picknicken. Det går lika
bra att ta med färdiggrillade, kalla grillspett eller om ni grillar dem på plats. Potatissalladen vinner på
att blandas med vinägretten när den ska ätas, så ta med dem i två separata burkar.
Recept: Mattias ”Fredagskocken” Larsson för Lönneberga 2021.