Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wp-cerber domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /www/webvol28/a4/d3fghw1efjsokw6/golfbladet.se/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
En golfnörds livsberättelse – Pelle Widmark har spelat de 100 bästa banorna i världen och skrivit en bok om sin bedrift - Golfbladet
NyheterPorträtt

En golfnörds livsberättelse – Pelle Widmark har spelat de 100 bästa banorna i världen och skrivit en bok om sin bedrift

”Den här boken är ingen vanlig bok, det är en bok av en nörd för oss andra nördar,” skriver Steffo Törnqvist i förordet till Pelle Widmarks bok, och just så är det. Temat för boken är naturligtvis kampen för att lyckas spela de bästa banorna i världen, men den handlar om så mycket mer. Det är en öppenhjärtig livsberättelse, rättframt berättad och mycket läsvärd, om en ung kille från Skellefteå som med smort munläder och beslutsamhet lyckats både i livet och med den grannlaga uppgiften att spela de 100 bästa banorna i världen.

Pelle Widmark är en serieentreprenör med rötterna i Skellefteå, numera boende i ett hus precis intill klubbhuset på Båstad Golfklubb, där han tillsammans med sin fru också tidigare byggde och drev det mycket populära golfhotellet Claerencegården.

Hans senaste projekt är en bok, en riktig tegelsten på 368 sidor med en uppsjö bilder från Pelles golfliv och världens bästa golfbanor. Som entreprenör tyckte Pelle också att det var lika bra att starta ett förlag för att ge ut boken som kan beställas online och även kommer att säljas på golfklubbar och hos de flesta bokhandlare.

”Jag hade länge funderat på att skriva en bok, men det var inte förrän jag såg Marcus Birro i en intervju på TV4 som det föll på plats”, berättar Pelle. ”Jag tänkte att jag gillar hur han skriver så han kanske kunde hjälpa mig. Jag ringde honom och frågade om han ville skriva min bok och sen var det klart.”

Det var visserligen inte riktigt klart, för det gick lite si och så med processen och det tog längre tid än han hade tänkt sig, men till slut hade Pelle Widmarks berättelse blivit nedtecknad. Det är Pelle själv som skrivit boken medan Marcus Birro bistått med vässade formuleringar och redigeringar, rättat svenskan och varit redaktör. Det lustiga i sammanhanget är att Birro inte ens spelar golf.

Ett enkelt ursprung

Pelle började spela golf som grabb i Skellefteå och föll pladask för sporten. Golf blev en mycket stor del av hans liv och han blev snabbt ganska bra. Sitt första kontaktnät skapade han genom att åka runt och spela scratchtävlingar, företrädesvis i södra Sverige där han snabbt fick smeknamnet ”Lappen” eftersom han var en av få norrlänningar som deltog.

Pelle Widmarks munläder är sannolikt den största anledningen till att han lyckats, både som entreprenör och i sin jakt på topp 100. Som exempel kan nämnas att han, blott 18 år gammal, helt sonika ringde Svensk Golf och bad dem hjälpa honom med ackreditering till Masters. En tanke som nog slagit ganska många, men Pelle gjorde det och fick också kliva innanför grindarna på Augusta National. Han hade dessutom flyt och fick spela banan tillsammans med de andra journalisterna måndagen efter tävlingen.

Loch Lomond är en av världens 100 bästa banor som Pelle Widmark har spelat. Foto: Robert Bell.

Genom åren har Pelle inte bara hunnit spela en uppsjö fantastiska golfbanor, han har också byggt upp ett enormt kontaktnät som inte bara omfattar medlemmar på fantastiska golfbanor utan även flera golfproffs och andra kändisar. I boken finns bland annat ett brev från självaste Jack Nicklaus och i jakten på topp 100 har Pelle fått rekommendationsbrev av flera andra toppspelare i världen.

Det är nästan ett halvtidsjobb bara att hålla kontakten med alla och när Pelle en dag ser hur fint lunchrätterna presenteras på Båstad Golfklubb frågar Pelle, halvt på skämt, om inte tjejen bakom disken skulle kunna skriva hans julkort eftersom hennes handstil är så fin. ”Det blir ett hundratal julkort och många brev varje år”, säger han.

En exklusiv skara

Det är inte många som lyckats spela ens en bråkdel av de 100 bästa banorna i världen och ännu färre som faktiskt lyckats spela dem alla. Bara en handfull européer har gjort det och Pelle Widmark är alltså den förste av dem. Ingen annan svensk har – ännu så länge – lyckats med den bedriften och det har paradoxalt nog blivit allt svårare i takt med att världen blivit mindre.

”De mest privata banorna får massor av förfrågningar och har blivit mer och mer exklusiva. Det har alltid varit dyrt, men nu kostar greenfeen ibland sju-åttahundra dollar eller mer. Och så ska man ju äta en bit bröd och dricka ett glas vatten också”, säger Pelle med ett leende.

Cypress Point är en av Pelles favoriter. Foto: Gary Lisbon.

Liksom många andra som fått möjligheten att spela Pine Valley rankar Pelle den som nummer ett. Föga överraskande är han också mycket förtjust i Cypress Point, som också den är så privat att det inte är lönt att ens fundera på att spela den om man inte har mycket goda kontakter. Pelles eget kontaktnät har också lett till att han sedan 2009 också själv är med i panelen som rankar banor.

Kanske kan vi alla lära oss något av Pelle Widmarks inställning till livet. I boken förklarar han sitt tankesätt för att nå sitt mål: Fokus, vilja och att inte ge upp. På det viset kan vi kanske alla komma lite längre än vi tror, även om vi sannolikt aldrig kommer att få spela de 100 bästa banorna i världen.

Text: Michael Broström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights