GolfkrönikorNyheter

En turbulent säsong närmar sig sitt slut …

Höstfärgerna håller på att göra entré i stora delar av Sveriges avlånga land och det börjar bli dags för golfgrupper från norra och mellersta Sverige att dra söderut för att göra upp om den ärevördiga titeln ”mästare”. Oavsett om de har fantasifulla namn som Daggpatrullen, Pattabellorna, Duffer Society, Longhitters, LjungBoys är det vid årets slutspel som agnarna skiljs från vetet och mästaren/mästarinnan koras. En gammal känd tes i alla sporter är ”vem kommer ihåg tvåan?”. Namnet på pokalen är det som räknas och alla gäng med självaktning håller sig så klart med en pokal eller åtminstone namnskyltar med årtal. En titt på alla klubbmästartavlor ute på klubbarna bevisar detta enkla faktum.

De är alltid välkomna av klubbarnas kassörer eftersom det ger klirr i kassan för både klubbar och turistnäring. För oss som har förmånen att vara medlem i attraktiva anläggningar är de välkomna så länge som de inte inkräktar på våra planerade ronder. Detta är ju så klart ett större problem i de attraktivaste områdena i Sverige.

För oss nere på Falsterbonäset med tre banor som ligger inom några kilometers omkrets och två av dem (Falsterbo och Flommen) som ligger så nära att du kan spela 36 hål i en följd. Här dröjer det inte många dagar från det att sommargästerna har packat ihop sina pinaler och flyttat tillbaka till hemmen förrän de olika golfgrupperna börjar dyka upp. I augusti-september har det varit mycket bekymmersamt att få önskade starttider och vi som spelar på näset året runt har under 2021 kunnat konstatera att våra banor till och med har haft en högre belastning av spelare än föregående år. Banorna har slitits hårt och våra klubbledningar har tvingats begränsa speltiden så att nödvändiga banarbeten har kunnat utföras.

Statistik från SGF talar sitt tydliga språk

Med minskat antal klubbar och en ökning med cirka 62 000 medlemskap innebär det att det för nuvarande är cirka 1 200 medlemmar/klubb i snitt. Den största ökning har dock skett i molnet, nämligen Cloud Golf Club …

Utvecklingen har även inneburit att priserna på spelrätter har mångdubblats på attraktiva klubbar och även ökade intäkter, medan mindre attraktiva fortsätter att kämpa för sin existens.

När vi nästa år kommer att ha full säsong med klubbmatcher, nationella öppna tävlingar, företagsjippon, utbytesmatcher och full tävlingskalender på klubbarna kommer tider för medlemmarnas nöjesspel bli begränsat på grund av brist på starttider.

Nya banor eller ökad trängsel!

Situationen är redan på kort sikt ohållbar. Det måste börja byggas fler golfanläggningar, eller bygga ut befintliga och anledningarna är flera.

  • Klubbar utan banor (eller banor med fler medlemmar än ett rimligt antal golfhål i förhållande till medlemmarnas spelmöjligheter skapar risk för konflikt mellan medlemmar och gästspelare
  • Trängsel på och kring golfanläggningar skapar onödiga konflikter
  • Att ”tvingas” tävla för att kunna spela på helgen är ett ojust beteende mot medlemmar som arbetar under veckorna och vill spela som avkoppling.
  • En åldrande befolkning behöver bra och aktiv rekreation
  • En knapphet på spelrätter gör att priset på dessa riskerar att öka väsentligt. Det finns redan tecken på mångdubbling av priserna i attraktiva anläggningar
  • Ökat spel kräver mer skötsel vilket ger mindre utrymme för spel av medlemmar och högre kostnader
  • Fler maskiner för ökad effektivitet ökar kostnaderna
  • Minskat utlandsresande kommer att öka behovet av golf i Sverige
  • Vi golfspelare måste betala vad det kostar att driva den klubb som är medlemsägd. Medlemmarna måste betala vad det kostar att driva klubben vilket ger minskat behov av extra intäkter och mindre behov av höga greenfeeintäkter. Om detta genomförs blir sidoeffekten att gäster till medlemmar kan erbjudas spel till lägre avgifter.
  • Finansiering av byggnation av en golfanläggning måste betraktas som en samhällsinvestering tillsammans med andra idrottsanläggningar och därför kunna samfinansieras med kommuner (till exempel genom att kommunerna köper/äger marken och arrenderar ut den till klubben på 50 till 100 år till symboliska avgifter)
  • De fasta delarna som klubbhus, maskinhallar, träningsområden mm kan användas till andra aktiviteter än golf! Man kan samlokalisera med andra idrotter och skolor
Vi som golfnation står inför ett vägskäl
Ljunghusens GK. Foto: Mickael Tannus.

Strukturella samhällsproblem kan endast lösas i samklang med medborgarnas aktiva deltagande. Att arbeta med meningsfulla arbetsuppgifter oavsett när på dygnet de utförs i kombination med ett aktivt fritidsliv i samklang med natur och möjligheter till golfspel lockar per automatik såväl större som mindre företagsverksamhet och kan stärka attraktionskraften utanför städer och större samhällen.

Låt oss hoppas att det finns representanter såväl i SGF som ute på klubbarna som ser att golfspelet är en av de bästa livsformerna för att utvecklas som människa. Då kan vi alla bidra till att skapa ett sätt att leva som innebär ett friskare och längre liv.

Text: Johan Lindeberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights