Äta & BoLivsstilNyheter

Goda smaker med Emilia Linderholm: ”Vi lever med årstiderna”


Småskalighet står i fokus och många golfkrogar lockar med närodlad mat. Hemma hos konstnären Emilia Linderholm står smakerna i fokus. Här får vi följa med henne hem till det småländska torpet, där matpassionen flödar. Läcker sparrissoppa och tips på bra golfrestaurang bjuder hon på. Trevlig läsning!

Lever med årstiderna

Sommaren 2012 åkte min man Jonas och jag runt i Småland på snirkliga vägar, bland tallar, granar och små förfallna torp. Jonas, som är bördig från området, hade hittat platsen. Bland fjärilar och grönska tornade det röda huset från början av 1900-talet upp sig och tog vårt
hjärta med storm!

Läs mer: Om Emilia Linderholm>>


Drömmen om en trädgård

Sedan december 2012 har vi bott i huset och här har jag också min ateljé, min ”frihetssfär” som jag kallar den, belägen i den stora gamla ladan. Både Jonas och jag hade en dröm, då vi flyttade hit om att bygga upp en egen trädgård och att odla. Vi har båda ett stort intresse för god mat och allt som växer, så vi såg potentialen i de stora markerna som fanns runt huset.

Emilia Linderholm stuga

Vi har under åren långsamt byggt upp trädgården som jag skrev om i mitt första inlägg med plats för blommor, kryddor och en stor härlig potatisåker. Att kunna gå ut vilken årstid som helst i trädgården är befriande och att ha så nära ut till skogen är också en stor inspiration.

Emilia Linderholm

Att kunna binda en stor bukett av en massa olika blommor till helgen. Att stå och koka äppelmos på hösten av fallfrukten. Vi odlar allt från sparris och potatis till rödbetor och gurkor, samt massor av blommor. Det är så skönt för själen att leva med årstiderna. Hela vår familj älskar mat och det dukade bordet är något vi alla samlas kring både till vardag och fest.

Tidigare generationer

Många av mina mer abstrakta målningar kommer från det öppna landskapet som omger vårt hus. Och närheten till den stora skogen som tar vid bortom åkrar och ängar. Sedan vi flyttade ut på landet har jag och hela familjen fått en helt annan respekt för de generationer av människor som brukat jorden bakåt i tiden. Bara att flytta all sten för att få till en åker tar ofantligt lång tid.

Emilia Linderholm med egenodlad sallad. Nyskördad från trädgården.

Nu på hösten är det en utmärkt tid att sätta vårens lökar och plantera om, eftersom jorden
är varm och fuktig. Det tar sig mycket bättre då.

Årets potatisskörd

Förra helgen hjälpte hela familjen till att plocka upp årets skörd av potatis. Mina svärföräldrar som bor nära oss är också mycket engagerade och vi delar sedan på skörden, som räcker hela året ut. Att odla potatis är inte så svårt! Det går utmärkt att sätta lite färskpotatis tidigt i sitt växthus eller i en spann på balkongen redan i mitten av maj om man vill ha färskpotatis till midsommar. Det behövs bara en stor spann, bra jord och ljus.

Potatis
Gammal är äldsta. Den här potatissorten kom till Sverige redan på 1700-talet med Jonas Alströmer.

Du kan sätta potatis igen någon gång under sommaren om du inte har så stora marker som vi. Vår absoluta favoritsort är ”Gammal röd” eller ”Nolor”, en av de äldsta sorterna som kom till Sverige redan 1720 med Jonas Alströmer. En helt rund fast potatis med en vackert rödskimrande färg och god smak.

Melonodling i Småland

Potatis är såklart en gröda som är tacksam att odla just i Småland, men något som detta år varit mer av en utmaning var att odla melon. Ett projekt jag nästan inte trodde skulle gå. I april satte jag och min son små frön som vi förodlade i vår bastu, eftersom de ska stå mörkt och varmt de första veckorna. Albin gick in och kikade många gånger och det såg rätt dystert ut. Men så en dag dök en liten grön kvist upp! Vilken lycka!

Meloner
Meloner i växthuset

Sen blev det till att vattna och hålla dem varma, plantera om och pyssla. Till slut fick melonplantorna flytta ut i växthuset och där började plötsligt de vackra magiska slingrande gröna breda ut sig över golvet. Varje gång vi kom hem efter att ha varit bortresta rusade vi ut för att se om det hänt något. Och så plötsligt fanns där några små runda gröna frukter som börjat växa. Det var högtidsfullt när vi smakade den första vattenmelonen. Jag trodde inte det skulle bli något av det, men frukten var sådär ljusrosa och saftig precis som vi drömt om!

Lyckan att odla sparris

Något annat som är härligt att odla är sparris. Det är stor lycka varje år när sparrisen dyker
upp. Rakt upp som en grön pinne växer den kaxigt ur jorden. Spränger marken med sin
livskraft!


Det är något av det första vi kan skörda och att koka soppa på den är ljuvligt. Här bjuder jag på mitt recept på sparrissoppa. Nu på hösten tar vi gärna upp sparris från frysen och njuter av vårens smaker när höstvinden viner utanför husknuten. Laga och njut!

Emilias gröna sparrissoppa

500 gram grön sparris
2 buljongtärningar
6 dl vatten
3 gula lökar (om de är väldigt stora så ta 2 stycken)
olivolja till stekning
5 dl vispgrädde
1 dl vitt vin
salt & peppar
Till servering:
timjan (gärna citrontimjan som har en ljuvlig frisk smak)
citronzest, torkad timjan, chiliflakes

Gör så här:

Börja med att skära av alla knoppar och spara till senare.

Skär sparrisen i bitar och knäck av den nedre delen om den är träig. Koka upp en stor
kastrull med saltat vatten och lägg i sparrisbitarna (inte topparna) i ca 3 minuter. Häll av
vattnet men spara 6 dl och smula ner buljongtärningarna.

Fräs löken i en stekpanna med en god olivolja tills den fått fin färg.

Häll över lök, vitt vin och grädde i kastrullen med sparrisen och vattnet. Låt det koka i cirka
8 minuter.

Mixa därefter allt till en slät soppa och salta och peppra efter smak.

Koka upp en ny kastrull med saltat vatten. När det kokar som mest, lägg i knopparna i max
1 minut, ta upp dem och skölj genast under kallt vatten. Det ger krispiga goda knoppar till
garnityren.

Finhacka färsk citrontimjan och riv lite citronzest över för en fräsch och vårig smak. Tillsätt
chiliflakes och torkad timjan efter behag.

Serveras med färskt bröd och goda ostar. Voilà!

Lycka till med ditt odlande och förbered gärna redan nu vad du vill sätta i vår. Det är så härligt att ha att se fram emot!
Vill du i veckan se mer av min konst kan ni 14 -18 oktober bege er till Affordable artfair i Nacka i Stockholm.

Vägen hem tavla Emilia Linderholm
Vägen hem heter denna fina oljemålning, signerad Emilia Linderholm


I Melefors monter finner ni min konst ,glas och min nya bok ” Färg och frihet” .
Vill du ha en biljett så maila AAF21@melefors.com och följ länken.

Önskar dig en underbar dag!

Emilia tipsar!

– Golf och god mat går utmärkt ihop. Besök Vesterby, Landeryds Golfklubb och avsluta dagen med middag komponerad av säsongens råvaror. Läget är fint i en av Östergötlands vackraste delar med närhet till sjöarna Stora – Lilla Rengen och ett unikt eklandskap inpå knutarna. Ett smultronställe där jag också haft utställning med min konst.

Vesterby

Foto: Anna Nordström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights