Äta & Bo

En vingård som överraskade världen

Det var 1979 som vinet från vingården Mas la Plana överraskade världen genom att triumfera över några av de bästa franska vinerna vid Gault-Millau Wine Olympics berömda blindprovning i Paris.

Elegant etikett

Det var revolutionerande eftersom spanska single vineyard-viner knappt existerade på den tiden och den katalanska fyrverkeripjäsen bestod dessutom till största del gjord på en fransk druva. Men det var inte de enda egendomligheterna. Vinet var tappat på bourgogneflaska och försedd med elegant svart etikett.

Blindprovning i Paris

Idag kan familjeföretagets nuvarande vd, Miguel Torres Maczassek avslöja att det udda flaskvalet inte var planerat, utan kom till av en slump inför tävlingen och blindprovningen i Paris.



Mas la Planas spännande historia tar inte slut där. Vinet kom till efter något som kan beskrivas som en generationsstrid. När en ung Miguel A. Torres på 1960-talet återvände till Spanien efter studier i oenologi och vitikultur i Dijon, övertalade han sin far, Miguel Torres Carbó, att plantera Cabernet Sauvignon i den 29 hektar stora vingården Mas la Plana i Pacs utanför Vilafranca del Penedès. Idén att göra single vineyard-vin, och dessutom på en fransk druva, tilltalade inte alls fadern och han var väldigt skeptiskt till sonens infall.

Men snart stort det klart att det experimentella vinet var en stor framgång och när det blindades i Paris 1979, efter nio års lagring, var succén ett faktum.

”Det här var förstås fantastiskt och satte såväl Mas la Plana som företaget på världskartan. Mas la Plana var då, och har fortsatt att vara, den perfekta ambassadören för de värderingar och ideal min familj arbetar efter: För 150 år sedan startade vi i liten skala med några vingårdar nära Barcelona – och sedan dess har vi genom varje årgång strävat mot bättre och bättre viner”, säger Torres vd, Miguel Torres Maczassek.

Bruket av ekfat har också varierat en del genom åren. För att ge vinet tydligare struktur och öka lagringspotentialen lagras vinet sedan 1990 på fransk ek. Idag är det vinmakaren Joan Calvet och Torres chefsvinmakare Joseph Sabarich som ansvarar för Mas la Plana.

Besluten fattas gemensamt

– Men besluten kring den slutgiltiga blenden av varje årgång av varje vin fattas gemensamt av hela vårt team – min far, min syster, våra vinmakare och jag – vi träffas och smakar av varje blend av de nya vinerna och beslutar vilka viner som är redo att buteljeras. En del tycker att det är gammaldags men vi gillar det och än viktigare; vinälskare världen över uppskattar det och följer varje årgång av våra viner”, berättar Miguel Torres Maczassek.

Hade den unge Miguel A. Torres fått sin vilja fram när det gällde etikettens utformning hade han redan från start skrivit ut vingårdsnamnet på etiketten. Men där sa fadern nej. Det historiska namnet Gran Coronas, som familjen Torres brukat sedan tidigt 1907 på sina prestigeviner, skulle användas.

Fick sitt nuvarande namn

Först efter faderns död 1991 kunde Mas la Plana läggas till på etiketten och några år senare vågade Miguel A. Torres helt ta bort Gran Coronas och vinet fick det nuvarande namnet Mas la Plana.

Mas la Plana består av 100% Cabernet Sauvignon som växt i väldränerad alluvial jord med en blandning av sand, lera och sten. Druvmusten har macererat med skalkontakt 15-25 dagar och får sedan jäsa på ståltank och ekfat. Vinet får sedan lagras på franska ekfat varav 65% är nya.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights