NyheterTävlingar

Europa behåller Solheim Cup-pokalen

Det blev en oerhört dramatisk sista dag av Solheim Cup i solskenet på Finca Cortesin i Spanien. Det stod 8-8 inför singelmatcherna och för första gången i Solheim Cups historia slutade matchen 14-14 och därför får Europa behålla pokalen.

Efter mardrömsstarten i fredagens foursomes, där Europa förlorade alla fyra matcher, segade man sig ikapp USA och efter två dagars spel stod det 8-8. Kaptenerna Suzann Pettersen och Stacy Lewis satte sig på lördagskvällen vid var sitt ritbord och funderade på hur de skulle skicka iväg sina spelare i söndagens singlar.

De valde båda att spela sina starkaste kort direkt där Megan Khang rivstartade mot Linn Grant och tidigt var två upp mot svenskan. Grant skulle dock komma tillbaka och ta den första singelmatchen hela vägen till det 18:e hålet, men fick där till slut ge sig med 1/0. Lagen vann sedan varsin poäng innan Anna Nordqvist, som förlorat tre matcher på det sista hålet i årets upplaga, visade enorm styrka och vann sin match mot Jenifer Kupcho med 2/1.

Sen följde två delade matcher och en europeisk förlust när Celine Boutier fick ge sig mot Angel Yin. På ledartavlan var det mycket röda färger och Europa behövde göra något. Och den som tog tag i taktpinnen var Caroline Hedwall. Svenskan hade ett tufft läge mot Ally Ewing och efter 12 spelade hål var Hedwall tre ned. Då visade hon varför hon valdes som ett av kapten Pettersens wild cards.

Hedwalls sex sista hål i årets Solheim Cup är redan klassiska och vrålen efter hennes sänkta birdieputtar och vunna hål hördes över hela Andalucien och spred energi de övriga spelarna. Hedwall vann hål 13, 14, 16, 17 och en uppgiven Ally Ewing gav upp på det sista hålet och med fyra matcher kvar ute på banan var ställningen nu 12-12.

Madelene Sagström var tidigt många hål ned i sin match mot Lilia Vu och det blev en relativt enkel amerikansk poäng. Då var desto jämnare i matchen efter där Maja Stark och Allisen Corpuz delade de sex första hålen innan Stark kunde gå ett upp. När svenskan sedan vann det 17:e hålet innebar det Europas 13:e poäng och nu riktades allas blickar mot matchen mellan hemmaspelaren Carlota Ciganda och Nelly Korda.

Carlota Cigande hyllas efter sin fantastiska seger som gav den avgörande poängen till Europa. Foto: Mark Runnacles / LET

Och det var något som spanjorskan hade väntat på.

Efter ett helt fantastiskt inspel på det 16:e hålet gjorde hon en enkel birdie för att bli ett upp mot Korda. På det 17:e slog hon åter ett fantastiskt slag till en meter från hål och kunde sedan sänka birdieputten för seger i matchen.

– Det är helt otroligt. Det var på något sätt meningen att Carlota skulle få sänka den avgörande putten här i Spanien. Det blev ett slut som jag bara kunde drömma om, sa en rörd kapten Suzann Pettersen.

Cigandas seger innebar att matchen slutade 14-14 och att pokalen stannar i europeisk ägo det kommande året. Redan nästa höst är det dags igen, då Solheim Cup återgår till jämna år. I september 2024 kommer den 19:e upplagan att spelas på Robert Trent Jones Golf Club i Virigina.

Klicka här för att komma till slutresultatet från Solheim Cup

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights