NyheterTävlingar

Europa vann Solheim Cup!

Det blev en dramatisk upplösning av Solheim Cup där Europa, som var så nederlagstippat före årets upplaga, till slut stod som segrare och där våra nordiska spelare verkligen levererade.

Återigen visade det sig att laget slår jaget. För andra gången vann Europa Solheim Cup på amerikansk mark och segersiffrorna på Inverness Club i Ohio skrevs till slut till 15-13.

Inför den sista dagen hade Europa en två poängsledning över USA och behövde bara fem poäng för att behålla den åtråvärda pokalen.

Segern är klar! De europeiska spelarna och fansen jublar.

Det blev finskan Matilda Castrens poäng som säkerställde att Europa skulle flyga tillbaka över Atlanten med pokalen medan danskan Emily Kristine Pedersen, i den sista matchen, såg till att Europa vann.

– Jag är så stolt över det här laget. Mina spelare förtjänar all heder, så stort tack till dem, förklarade Catriona Matthew, som blir den första europeiska kaptenen att vinna Solheim Cup två gånger och att dessutom försvara pokalen.

– Det var riktigt nervöst att se de sista matcherna. När du är på sidan kan du inte göra något åt ​​det. Matilda räddade par från ett tufft läge i bunkern och med en fantastisk putt för att vinna sin match. Och det var i ett läge när amerikanskorna började få tillbaka momentum, så det var otroligt starkt.

Europa började dagen bra och den första poängen tog av rookien Leona Maguire som pulveriserade Jennifer Kupcho och vann med 5&4.

Leona Maguire imponerade stort i sitt första Solheim Cup.

Irländskan har haft en fenomenal Solheim Cup-debut och tog hem 4,5 av de 5 poäng.

– Jag har gett absolut allt jag har hela den här veckan och jag kunde inte ha fått en bättre vecka, säger Maguire.

Nästa poäng kom direkt efter när Madelene Sagström, som kom tillbaka starkt efter regelincidenten tidigare i veckan, vann en mycket viktig match mot Ally Ewing med 3&2 och kunde därmed ta hem sin första poäng för Europa.

Spelade för varandra

Minuter senare tog Celine Boutier en 5&4- seger över Mina Harigae för att sätta Europa i en mycket bra position. Nu behövde man bara två poäng till för att behålla pokalen.

– Det har varit en fantastisk vecka. Lagkemin har varit otrolig, vi kom alla så bra överens, och jag tror att det faktum att vi är så få från Europa här bland alla amerikaner har fört oss närmare varandra eftersom vi måste hänga ihop och spela för varandra, sa Boutier.

Många matcher tog sig till 18:e greenen under tävlingsveckan och den sista dagen var inget undantag. Den första singelmatchen var kanske den bästa av dem alla och även den gick hela vägen till sista greenen. Anna Nordqvist och Lexi Thompson spelade fantastisk golf och fick i år, precis som förra gången de möttes, dela på poängen.

Madelene Sagström och Anna Nordqvist.

Amerikanskorna tog ytterligare tre poäng när Nelly Korda, Megan Khang och Brittany Altomare vann sina matcher och ställningen var därmed 13-11 till Europa. Då riktades all fokus på matchen Matilda Castren mot Lizette Salas. Finskan var ett upp inför avslutningshålet, men slog ner sig till ett besvärligt läge i greenbunkern. Därifrån slog hon ett bra slag och satte den så viktiga putten som innebar den 14:e poängen till Europa.

– Det var så häftigt att ha hela laget där och att se de blå och gula färgerna, sa en tårögd Castren.

– Jag visste att putten var viktig, men jag hade inte riktigt koll på ställningen. Jag visste bara att jag måste sätta den.

I den sista matchen var Pedersen tre upp med tre hål att spela men hennes motståndare Danielle Kang kämpade tillbaka för att ta matchen till sista hålet. Där satte Pedersen sin birdieputt för att Europa skulle få en poäng till och därmed skrevs slutresultatet till 15-13.

Foto: Tristan Jones / LET.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights