Golfbanor i NorgeLivsstilNyheter

Expertens tips: Så blir trädgårdstäppan en ”golfgräsmatta”

Drömmer du om att din gräsmatta ska se ut som ett nybonat salongsgolv? Jarle Haugnæss från Oslo Golf Club ger dig de tips du behöver.
På Bogstadvannet i Oslo hittar vi Oslo Golf Club. Anläggningen har ett unikt läge och framstår idag som en av de bästa och mest framgångsrika golfbanorna i Europa.

Underhållet är viktigt

Fin och jämn graskvalitet är naturligtvis avgörande på en golfbana, och gott underhåll är absolut viktigt för att hålla gräset grönt och starkt.

– Man måste alltid komma ihåg att det är stor skillnad mellan skötseln av sportgräs på golfbanor och gräs i privata trädgårdar, säger Jarle Haugnæss.
Han är ansvarig för HSE och arbetar på banavdelningen Oslo Golf Club.
–Först och främst är kravet på jämna och täta ytor större på golfbanan. Hos oss klipps gräset på green sju dagar i veckan, i en höjd av cirka 3 mm. Det är viktigt med grästyper som tål mycket slitage och som läker snabbt, tillägger han.

Luftig yta

Haugnæss förklarar vidare att de bäddar in green-områdena ungefär var fjortonde dag med ett tunt lager sand för att bibehålla en luftig yta. Sand verkar förebyggande också mot svampangrepp.

Golfbana en banarbetare spolar green
Oslo Golf Club


Många drömmer om en trädgård med jämn längd på gräset, men få kan skryta med en perfekt ”golfgräsmatta”. Med rätt underhåll och gödsel kan du se till att din gräsmatta förblir frisk och fin hela sommaren.

Här är grästips från experten på Oslo Golf Club:

Sol. Se till att gräsmattan får rikligt med solljus. Detta ger rent gräs i trädgården. Det finns ofta mycket skugga i trädgårdarna, vilket är positivt om du gillar mossa i trädgården. Om du har thuja- eller tallbuskar ger detta extra sur jord – vilket är perfekt för mossan.

Luftig mark. Det är viktigt att ha en luftig mark med sandjord. Detta ger syre till rötterna och bättre tillväxtförhållanden.

Bevattning. Vattna gräsmattan under torra perioder.

Rensa. Ta bort ogräs som maskros och liknande. Ogräs stjäl ljus, luft, vatten och näringsämnen från gräset.Ansa. Klipp trädgårdsgräset regelbundet, helst på 3-4 cm höjd.

Klipp. Se till att klippa gräsmattan regelbundet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights