NyheterTävlingar

Plikten framför allt för Mark Hensby

Mark Hensbys andra PGA-tourtävling på tre och ett halvt år, Palmetto Championship at Congaree, gick OK de första åtta hålen av den första rundan. Då märkte han något på sin boll. Det var en liten prick på hans Titleist ProV1 som han inte hade sett förut.

– Jag frågade min caddie vad det var för prick på bollen och undrade om Titleist gjort något med den nya ProV1-bollen, men han visste lika lite som jag, sa Hensby efter sin runda.

– Mina medspelare sa att det var Titleists nya boll med mindre lite spinn och den brukar jag inte använda. Och inte de heller, så det var lite förvirrat där, men vi visste hade jag hade spelat på fel boll.

49-årige Hensby som före Puerto Rico Open i februari, inte spelat på PGA-touren sedan 2017, kallade till sig domaren som gav honom två slags plikt för varje hål han spelat med den felaktiga bollen. Detta enligt regeln One Ball Rule.

Hensby hade spelat fem hål med fel boll vilket innebar att hålen fyra till åtta där han gjorde bogey-birdie-par-birdie-par istället blev trippelbogey-bogey-dubbelbogey-bogey-dubbelbogey och han gick därmed de första nio hålen på 12 över par. Han spelade sen de sista ett över par och totalt 13 över par. Med tio pliktslag.

Blandade ihop bollarna på puttinggreenen

Senare visade det sig att hans boll tillhörde Pat Perez och de råkade blanda ihop bollarna när de värmde upp på puttinggreenen före sina rundor.

– På något sätt tog jag upp en av Pats bollar och han fick med sig en av mina bollar, sa Hensby efteråt.

– Om man tittar på bollarna är det svårt att se skillnaden. Det är inte så att en är svart och en är röd. De har båda svart text, men en har en liten prick på. Tyvärr märkte jag inte pricken och jag är glad att Pat inte använde min boll, sa Hensby.

Det blev en dyr läxa för Mark Hensby under Palmetto Championship.

Före regeländringarna 2019 hade denna typ av överträdelse maximalt gett fyra pliktslag men nu är det två pliktslag per hål som gäller. Syftet med regeln är att förhindra att en spelare använder bollar med olika spelegenskaper beroende på vilken typ av hål som ska spelas.

– All heder till Mark som uppmärksammade detta och anmälde det. Det säger mycket om honom och även om golfen, sa PGA-touren Tournament Director Ken Tackett.

Hensby fyller 50 år den 29:e juni och har börjat slipa på sin golf för att kunna spela på Champions Tour framöver. Han har kvalificerat sig till Senior U.S. Open på Omaha Country Club i juli.

– Jag arbetar hårt för att hitta spelet igen. Jag ser fram emot Senior U.S. Open och Senior British Open och förhoppningsvis fixar jag kortet på Champions Tour så jag kan tävla regelbundet igen.

Då gäller det att ha koll på vilka bollar han spelar på …

Foto: Getty Images

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights