Färna Herrgård finalist i Årets Viltkrog
Finalisterna i Årets Viltkrog är klara och tillsammans med Restaurang Jord i Linköping och Lux Dag för Dag i Stockholm står Färna Herrgård på prispallen för Svenska Viltmatakademins utmärkelse Årets Viltkrog 2021.
För Färna Herrgårds del är det andra gången de blir nominerade, senast var 2018.
– Det är jättekul, jag känner mig stolt. Vi jobbar ju alltid på det här sättet, men det är roligt att få ett kvitto på att det vi gör är bra! berättar kökschef och sommelier Inga-Lena Eriksson.
Restaurangen på herrgården är KRAV-certifierad och baserar sina rätter på råvaror som är lokalt producerade och i säsong. På menyn finns därför allt från ramslök och selleri till getost och rådjur, och deras viktigaste samarbetspartners är närliggande bönder.
– Det skulle kännas konstigt att inte ta del av det som finns omkring oss, vi ligger ju mitt ute i Bergslagens skogar! Jag vill att gästerna ska kunna relatera till det de ser ute i naturen, finns det mogna vinbär där så kommer det också finnas vinbär på vår meny. Det gäller för alla våra råvaror.
Inga-Lena började själv på Färna Herrgård 2006 och fick då fria händer att utveckla köket och jobba med naturliga råvaror. Det är ett arbete som ligger henne varmt om hjärtat. Och med hjälp av duktiga kockar har hon lyckats. Nomineringar och priser har sedan dess regnat över restaurangen och 2017 blev de invalda i White Guide. Ett vinnande koncept, helt enkelt.
– För mig handlar det om att ha respekt för råvaran och bonden bakom. Det är viktigt att inte bara välja ut den del av köttet som man tycker är fint. Det är bra råvaror och därför bör man ta hand om alla delar av dem. Det var inte länge sedan vi själva fick hem två hela fjällkor och till och med fettet använde vi! Jag vill att våra gäster både ska veta och se att vi tar vara på allting, det uppskattas av dem.
Den slutliga vinnaren avslöjas på Årets Viltdag som hålls 20 augusti på Eriksberg Hotel & Nature Reserve i Blekinge.
Baka herrgårdens Färnalimpa med lingon
Ett grovt bröd bakat på en mängd olika mjölsorter och frön, samt lite sirap för smakens skull. Vårt recept ger dig två limpor.
Färnalimpa – så gör du
- Rosta solrosfröna
- Blanda allt till en jämn smet
- Dela upp i två pappersklädda formar
- Baka i 175°C varm ugn till innertemperatur på 97-98°C.
Använd med fördel ekologiskt mjöl.
På Färna använder vi främst mjölsorter från Stora Hällsta Gård i Sala.