LivsstilNyheter

Finns det något samband mellan golf och förstorad prostata?

Att gå en runda på golfbanan tillsammans med nära vänner är inte bara god motion och en spännande tävling utan även ett utmärkt tillfälle att i förtroende kunna prata om sådant man oroar sig för. Många män tiger om de besvär de har och går till läkare alldeles för sent. Vågar de däremot berätta hur de känner sig, upptäcker de snart att de absolut inte är ensamma. Förstorad prostata är en av mannens vanligaste sjukdomar. Det finns en rad golfklubbar i Sverige som slår ett slag i kampen mot prostatacancer. 

Göran Ahlgren vid Perituskliniken: ”Därför ska du inte vänta”

Göran Ahlgren är urolog, forskare och medicinskt ansvarig på Perituskliniken, ett nybyggt, privat sjukhus på Medicon Village i Lund. Kliniken fokuserar på diagnostik och behandling av i första hand sjukdomar inom urinvägarna och driver verksamheten under mottot ”Vård utan väntan”. Ahlgren är en av landets mest erfarna kirurger inom urologi, och bara några minuter före Golfbladets intervju med honom avslutade han en operation med robotteknik.

Specialistkompetens i världsklass

Perituskliniken är ett modernt, högteknologiskt sjukhus med bland annat en magnetresonanskamera (MR) som med hjälp av magnetfält avtecknar patientens kropp så att eventuella cancertumörer kan upptäckas. Det finns också en PET/DT, som kan diagnostisera metastaser samt en operationsrobot för endoskopisk kirurgi och titthålskirurgi. Visionen är att kliniken inte endast ska vara en naturlig referenspunkt inom urologi och onkologi i Sverige utan även bli internationellt känd som ett sjukhus med specialistkompetens i världsklass.

Perituskliniken i Lund

– Hos oss kan patienterna få en diagnos på 72 timmar, en unikt kort tid, och behandling på ett och samma ställe. Den som till exempel har en cancersjukdom vill, och behöver ofta, få behandling direkt. Patienterna kommer till Perituskliniken från hela landet. Förutom alla som söker vård direkt privat, eller via försäkringsbolag, avlastar vi den offentliga sjukvården och bidrar till att korta köerna, så att människor inte avlider i väntan på behandling. Vi har dessutom ett team som följer upp i efterbehandlingen, vilket gör att patienterna kan känna sig trygga, säger Göran Ahlgren. 

Kirurgin har förfinats

Tekniken och kunnandet har utvecklats enormt under senare tid. Historiskt kunde en prostataoperation vara dramatisk med stora risker för inkontinens, erektionsproblem och blodförlust. Nu har all kirurgi förfinats. Överdiagnostik och överbehandling var också vanligt. Det visade sig över tid att det fanns ”snälla cancersvulster”, speciellt hos patienter med högre ålder. För att komma runt problemet med överdiagnostisering och överbehandling har PSA-testerna förbättrats. Utredning av förhöjt PSA-värde görs i ett antal steg, i en specifik ordning, och vi ser på provsvaren efter varje steg. Perituskliniken genomför endast de provtagningar som behövs för en säker diagnos. Kliniken använder en relativt ny teknik vid vävnadsprov, som avsevärt minskar risken för blodförgiftning och infektion. Men visar magnetkameran inga förändringar, behövs inte några vävnadsprov.

Vård utan väntan

– Det är viktigt att inte vänta med att testa sig, om man har besvär. Framför allt är det bra att män med familjemedlemmar, kanske en far och en bror, som haft prostatacancer, kollar sitt PSA-värde. Ett annat specialområde på kliniken är utredning och behandling av inkontinens. Många män går omkring med urinläckage helt i onödan. Inkontinens går att åtgärda och det betyder ofta väldigt mycket för livskvalitén. ”Vård utan väntan” är för oss på Peritusklinken mer än bara en slogan – det är vårt sätt att arbeta och våra patienters uppskattning visar att vi tänker rätt, summerar Göran Ahlgren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights