NyheterTävlingar

Debutanter på ny mark

Till varje nytt golfår presenterar sig en rad nya rookies på världstourerna. I startlistorna för 2022 finns flertalet blågula namn, som utlovar att vi har en mycket spännande säsong framför oss.

Text: Jenny Olsson Foto: Göran Söderqvist

Svensk golf har en lång golftradition och har trots vår till antalet invånare lilla storlek haft många världsstjärnor under årens lopp. Nu har nästa generation svenska stjärnskott börjat att ta för sig. De senaste årens resultat med framträdande positioner på flera håll är ett tydligt kvitto på att deras satsningar börjat ge frukt. Men det är också ett resultat av Swedish Golf Teams målmedvetna arbete.

– Min spontana reaktion är att det går bra för svensk golf. Det har varit vår strategi under lång tid och det är alltid kul när hårt arbete av spelare, tränare, klubbar och oss syns, vilket det börjar göra nu. Det pågår ju ett generationsskifte och återväxten ser bra ut både på dam- och herrsidan. Nu hoppas jag bara att vi i pandemins kölvatten kan få ett normalår i så stor utsträckning som möjligt, säger Katarina Vangdal, Svenska Golfförbundets Head Coach med ansvar för landslagsverksamheten.

Katarina Vangdal ansvarar för landslagsverksamheten.

Inom Swedish Golf Teams uppdrag ingår bland annat att hålla koll på vad som krävs och vad som kommer att krävas för att kunna konkurrera på allra högsta nivå. Tillsammans med enrad tränare och ledare på olika nivåer ska Katarina Vangdal uppnå förbundets mål och visioner. Och det är tydligt vart man vill nå – internationella framgångar på högsta tournivå, svenska spelare i Ryder Cup och Solheim Cup samt OS-medaljer.

Särskilt damsidan har utvecklats mycket starkt. Med sikte på världstoppen har framförallt kvartetten Frida Kinhult, Maja Stark, Linn Grant och Beatrice Wallin tagit stora kliv framåt.

Samtidigt går det i dag inte att ta sig direkt in på de högre tourerna utan att först ha passerat en undertour, poängterar Katarina Vangdal, såsom LPGA:s Epson Tour som från och med i år har bytt namn från Symetra Tour genom den nya titelsponsorn.

– Alla de här tjejerna har stora chanser att etablera sig på LPGA och LET. Men vi ser att det är tufft och det är också en stor yttre press och förväntan på den här gruppen. Det tar tid att etablera sig och det gäller att få in en fot och skapa sig en stabil plattform. Ser man till exempel på Maja Stark, som under sitt debutår i fjol vann två tävlingar så är det är klart att det finns enorm potential.

Stor konkurrens

Även på herrsidan har lovande spelare som Vincent Norrman, Pontus Nyholm, Adam Blommé, Jesper Svensson och Tim Widing visat framfötterna. Killarna kommer i år att spela på undertourerna Korn Ferry Tour respektive Challenge Tour; även där i tufft motstånd.

– Bara att ta sig in på dessa undertourer är svårt och ett viktigt steg i hård konkurrens. Det finns ett begränsat antal platser, så bara för att de tagit sig in bevisar att de är så pass bra att de kan mäta sig i den konkurrensen. Det är uthållighet och ett riktigt jäkla hårt jobb som måste till. Utvecklingen som skett under senare år har satt en helt ny nivå, säger Katarina Vangdal.

Vad våra blivande toppspelare har gemensamt är att de har skaffat sig erfarenhet från golfcollege i USA. Naturligtvis går det att göra en satsning mot proffslivet genom att ta en annan väg, men att gå på college har visat sig vara en viktig komponent för helheten, såväl för prestationen som för att både individen och golfspelaren ska utvecklas.

– Alla går ju sin egen väg. Det finns alternativ och alla passar heller inte för USA. Men vi tror mycket på det. Vi ser också hur intresset har ökat stadigt senare år. College erbjuder något vi inte kan erbjuda här hemma på samma sätt; att kunna träna året runt under bra förhållanden. Du får 12–14 tävlingar mer om året från september till maj, vilket är svårt att matcha. Förutom tillgång till coacher och bra träning och tävling får du också kulturen och språket, och du får lära dig att driva på din egen satsning.

Så, vad kan vi ha för förväntningar på säsongen? Kommer vi få en svensk majorvinnare? Och blir det någon av våra rookies?

Katarina Vangdal är försiktig när det kommer till att peka ut någon specifik individ. De har alla kapacitet att slå till när man minst av allt anar det och bli Sveriges nästa stora stjärna.

– Alla har påbörjat sina resor. Av killarna så är Vincent Norrman som kommer att spela på Korn Ferry Tour den som hittills spelat och presterat bäst. Det tycker jag är extra roligt eftersom han inte var med i pojklandslaget utan blommade ut lite senare och kom med i herrlandslaget, kan vara inspirerande för late bloomers. På damsidan tror jag mycket på Maja Stark. Även om hon inte tog fullt kort på LPGA så har hon en ambition att etablera sig i USA och en spelstil som passar där. Hon har stor potential – men det har de allihop. För mig som förbundskapten är det bara roligt att det är så svårt att peka ut en enda eftersom vi har så många namn att välja på.

Stjärnskotten att hålla koll på!

Här är de nya talangerna som den här säsongen gör debut på högre tourer. Golfbladet passade på att känna några av dem på pulsen.

1.  Hur ska det bli att kliva in på din nya arena?

2.  Vad har du för mål den här säsongen?

3.  Vilken tävling ser du mest fram emot att få spela?

4.  Vilka är dina styrkor som golfspelare?

5.  Vad känner du är din största prestation hitintills i din karriär?

Frida Kinhult, 22 år

Blev proffs: 2020
Bor: Tallahassee, Florida
College: Florida State
Klubb: Skaftö Golfklubb
Tour: LPGA
Världsranking: 464

1: Det känns jättespännande. Spelet i sig är ju samma sak, grönt gräs, vit boll och 14 klubbor. Men dte ska bli väldigt kul att få spänna musklerna mot de bästa och få tävla på damernas största tour i världen. 

2: Väldigt många av mina mål är kopplade till min långsiktiga utveckling, att allt går åt rätt håll. Men resultatmässigt är att vara topp-80 på LPGA för att behålla ett bra tourkort till nästa säsong. Sedan finns det ju en dröm om en vinst såklart, eller fler. Det känns lite kittlande att tänka tanken, men viljan och drivet för det finns!

3: Jag vet faktiskt inte. Jag är ju ny och vet inte så mycket om tävlingarna och arrangemangen sedan tidigare- Men Lotte Championship på Hawaii i april kommer att bli coolt, där har jag aldrig varit förr.

4: Jag brukar slå bollen rätt schysst och min score varierar mest efter hur min puttning är för dagen. Jag har haft en lite för dålig lägsta nivå med puttningen så har nu satt upp ett puttprojekt för 2022. Målet är att slå 10 000 puttar med tävlingsfokus uppdelat i 15 olika övningar. Just nu ligger jag strax över 2 000. Efter det hoppas jag kunna säga att puttningen är min styrka på banan. 

5: Min första, och hittills enda vinst som proffs, självklart (Symetra Tour Championship 2020, red.anm). Den känslan sitter kvar i kroppen. Glädjen från när allt slit och hård träning kommer ut i resultat är häftigt, det är känsla som är svårt att åstadkomma på annat vis. Som golfare är man ju sällan nöjd- även om en andra, tredje, fjärde-plats osv i tävlingar är väldigt bra prestationer ser man det som ett misslyckande, för man vet att man kunde bättre. De är ett ständigt slit- så att få slänga in en vinst i systemet var stort för mig. Även min första internationella vinst som amatör ser jag som en nyckelprestation. Den fick mig att inse att jag kunna vinna, och när man tagit klivet över den tröskeln öppnades nya dörrar och möjligheter. 

Linn Grant, 22 år

Blev proffs: 2021
Bor: Viken/Helsingborg
College: Arizona State
Klubb: Rya Golfklubb
Tour: LPGA / LET
Världsranking: 263

1. Jag är peppad på min första fulla säsong som proffs. Det känns skönt att ha tourer att spela på och det ska bli kul att få spela nya banor och få nya motståndare. 

2. Jag har lite olika mål såklart, både resultat och utvecklande mål. Två av dem är att ha ett schema som inkluderar majors och att vara topp-50 i världen när säsongen är slut. Sedan har jag flera mål i min träning och statistic, som om jag checkar av dem leder till bättre sviter och placeringar. 

3. Majors! Sedan gillar jag att spela i Sverige och jag ser fram emot att komma tillbaka till Scandinavian Mixed i sommar.

4. Att jag sällan tvekar på mig själv i golfen. Kanske på grund av något grundsjälvförtroende, men också för att när jag väl har gått igenom alla förberedelser inför ett slag och väl bestämt mig så kör jag på det. Bära eller brista. Jag ligger sällan och grubblar över misstag, dåliga beslut eller skitslag allt för länge, utan gjort är gjort. Jag tror att det gör att mitt liv som golfspelare blir lite enklare både på och utanför golfbanan. 

5. Svår fråga med tanke på att en hög placering inte alltid behöver innebär ett peak performance i resultat i golf. Jag tror att min största prestation hittills är att ha varit del av den flick-/damtrupp som vi utgjorde under min väldigt nyliga amatörkarriär. I den ligger många prestationer som lag och individuellt, men jag är övertygad om att de inte hade blivit av om inte det hade varit för spelare, tränare och föräldrar inom laget. Att få ha upplevt de åren när vi var så dominerande som grupp, och att ha kunnat ta tillvara på den möjligheten är nog min största prestation. 

Maja Stark, 22 år

Blev proffs: 2021
Bor: Abbekås
College: Oklahoma State
Klubb: Abbekås Golfklubb
Tour:  LET / Epson Tour
Världsranking: 97

1. Det ska bli väldigt kul. Jag är väldigt taggad på att börja tävla igen.

2. I år vill jag bli topp-10 på Epsons ranking och målet är att vinna en major även om jag inte har så många säkra majorstarter.

3. British Open. Det är den enda majorn jag just nu tror att jag kommer in på. Och en major är ju större än alla mina andra tävlingar.

4. Mina järnslag och mina missar är inte så sneda. 

5. Det var nog US Open 2020 när jag kom på 13:e plats. Det var mycket nerver och första gången jag spelade mot ett sådant bra startfält, så jag var väldigt glad att jag klarade det så pass bra.

Beatrice Wallin, 23 år

Blev proffs: 2022
Bor: Tallahassee, Florida och Olofstorp
College: Florida State
Klubb: Hills Golf & Sports Club
Tour:  Epson Tour
Världsranking: 841

1. Jag är väldigt taggad och exalterad över att kliva ut på touren och spela som proffs. Det är ju det man har sett framemot och jobbat hårt för under många år. Det känns väldigt kul men också lite nervöst att äntligen ta steget. Nu ska man ju börja att försörja sig på det man har lärt sig under många år.

2. Jag har fortfarande en termin kvar på college så några mål där är såklart att vinna collegetävlingar och förhoppningsvis ta oss så långt som möjligt på Nationals. Sedan har jag även ANWA (Augusta National Women’s Amateur) på schemat och som många andra som spelar där så vill man ju vinna. Efter denna terminen så blir jag proffs och då väntas ett annat liv. Jag går in med inställningen att lära mig mycket om hur livet som proffs fungerar, men tävlingsmänniskan i mig kommer även gå in för att försöka vinna tävlingar och avsluta säsongen på “Money list top 10” för att få ett LPGA kort. Om så inte händer så blir det många lärorika händelser och åter kval till hösten. 

3. Jag försöker njuta av min sista collegesäsong och vara i nuet med mitt lag, men det är såklart att man ser fram emot vissa tävlingar lite mer än andra. Såklart ANWA och en fantastisk vecka i Augusta på grymma banor. Mitt college har även fått äran att ha Regionals (steget före Nationals) på vår hemmabana i Tallahassee. Där kommer mina föräldrar vara på plats och veckan före är det graduation. Sedan ser jag väldigt mycket fram emot min första proffstävling och vad hela detta året kommer att ta mig.

4. Jag är ganska stabil överlag. Jag gillar starkt att putta och känslan över en birdieputt när man känner att den här kommer gå i – men vem gillar inte att sätta puttar?!

5. Jag har varit med om en hel del fantastiska resor/tävlingar och har lärt mig oerhört mycket från dem. Många speciella minnen som Junior Ryder Cup och Solheim Cup, att vinna Annika Invitational Europe 2016 och få hålla mitt första tacktal på engelska och vara vettskrämd. Att vinna min första collegetävling och få revansch på att hålla tacktal på engelska. Det är så många olika prestationer som jag har lärt mig oerhört mycket av att jag inte kan välja en.

Tim Widing, 25 år

Blev proffs: 2021
Bor: Cambria, Kalifornien
College: San Francisco
Klubb: A6 Golfklubb
Tour: PGA Tour Latin America
Världsranking: 1377

1. Jag blev ju proffs i juni förra året, så jag har haft ett halvår att vänja mig vid proffslivet. Den latinamerikanska touren började redan i december och det är kul att vara igång. Att spela golf på heltid är något jag drömt om länge och jag är otroligt taggad på resten av säsongen och vart det leder mig. 

2. Såklart att vinna i Sydamerika och klättra på rankingen. Men mitt stora mål är att spela tillräckligt bra i Latinamerika så att jag får medlemskap på Korn Ferry Tour nästa år.

3. Tourfinalen i slutet av juni. Det är där det kommer att avgöras och då får jag verkligen visa vad jag går för. 

4. Jag tycker att jag alltid varit en bra ball striker. Jag känner mig väldigt bekväm med en järnklubba i handen. Är bra även från tee som ger mig bra inspelslägen.

5. Som amatör; att få spela Genesis Invitational gav mig extremt många lärdomar om mig själv och vad som krävs för att lyckas på den absolut högsta nivån inom golf. Som proffs; Österrike i somras på Challenge Tour var jag mentalt redo och kände att jag kunde ha vunnit den veckan om jag inte blivit sjuk. Annars får jag säga första steget i Korn Ferry-kvalet, jag var ganska nervös men jag lyckades hålla mig lugn och spela otroligt bra golf. 

Pontus Nyholm, 24 år

Blev proffs: 2021
Bor: Orlando, Florida
College: Campbell
Klubb: Gävle Golfklubb
Tour: Korn Ferry Tour
Världsranking: 920

1. Det känns inte så väldigt nytt. Det är golftävlingar som man spelat hela livet och det är egentligen ingen större skillnad.

2. Målet i slutändan är att spela till sig ett PGA-tourkort. Men det är en lång säsong med många tävlingar så jag ska försöka spela så bra som möjligt vid varje möjlighet och inte fokusera på ranking.

3. Svårt att säga i och med att det är min första säsong, så har dålig koll på hur schemat ser ut och har inte spelat tävlingarna förut.

4. Jag är bra all-round men vill framförallt bli bättre från tee.

5. Att gå igenom Q-school!

Jesper Svensson, 26 år

Blev proffs: 2019
Bor: Uppsala
College: Campbell
Klubb: Upsala Golfklubb
Tour: Challenge Tour
Världsranking: 382

1. Det ska bli riktigt kul med en full säsong på Challenge Tour. Jag spelade nästan en halv säsong förra året här, vilket var väldigt nyttigt då jag fick känna på lite hur det är.
2. Målet med säsongen är givetvis att sluta topp-20 på rankingen och få spelrättigheter på DPWT nästa säsong. Och att ta min första vinst på Challenge Tour!
3. Jag ser såklart fram emot att få spela på hemmaplan i slutet av augusti när det går två tävlingar i Sverige. Det ska bli riktigt kul att få spela framför familj och vänner igen med tanke på att det inte har varit tillåtet med publik på de tävlingarna jag spelat i Sverige de senaste säsongerna. 
4. Mina styrkor som golfspelare skulle jag säga är drive samt järnslag. Jag tror också att jag har en ganska bra syn på golfen; inte ta det för seriöst och sätta massa press på mig själv. Det är klart att jag alltid vill spela bra, men att tänka att jag måste spela bra tror jag inte hjälper mig. Gör jag misstag så är det bara att försöka lära sig något, och eftersom golf är så svårt så kommer det alltid att komma misstag. Bara att göra det bästa av läget. 
5. Det känns som att det är andraplatsen i Finland förra året. Jag spelade extremt bra hela veckan. Det var den tävlingen som gjorde det möjligt för mig att fortsätta min säsong på CT och säkra spelrättigheter här till den här säsongen. 

Vincent Norrman, 24 år

Blev proffs: 2021
Bor: Tallahassee, Florida
College: Georgia Southwestern/Florida State
Klubb: Haninge Golfklubb
Tour: Korn Ferry Tour
Världsranking: 496

1. Det är väldigt kul att kliva in i nya miljöer och arenor och tävla mot nytt motstånd. Det tar dock lite tid att bli van i de nya miljöerna. 

2. Att ta mig till PGA-touren. För att nå dit behöver jag ha tålamod och lita på mina styrkor i mitt spel.

3. Jag har än så länge ingen direkt tävling jag ser fram emot. Alla tävlingar jag spelar i år är nya för mig så jag vet inte riktigt vad jag kan förvänta mig. 

4. Min styrka med golfspelare är min ballstriking, det långa spelet.

5. Det är nog min första proffstävling där jag slutade femma på BMW International Open i Tyskland i fjol. Jag spelade helt enkelt bra under den perioden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights