Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wp-cerber domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /www/webvol28/a4/d3fghw1efjsokw6/golfbladet.se/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Fjällgolf i broderländer - Golfbladet
Golfbanor i SverigeNyheter

Fjällgolf i broderländer

Kombinationen golf i de norska fjällen och i Sälenfjällen är oslagbar. Trysil har en härlig fjällgolfbana och Sälen en utmanande och rolig bana på sluttningarna strax öster om Sälens by.

Jag kommer till Trysil norrifrån. Längs Klarälven har jag färdats i åtskilliga mil. Klarälven, förresten, slutar sina dagar i det mäktiga innanhavet Vänern i Karlstad. Trysil ligger vackert vid båda sidor om älven och skidbackarna är utmejslade i skogsterrängen som sega, gröna ormar. Normalt sett bor det runt 6 000 invånare i Trysil men under de mest hektiska vinterveckorna handlar det om närmare 50 000. Backarna och liftarna kanske räcker till ändå. Det finns 68 backar och 30 liftar i området.

Men nu är det grönt och luften är så där lite härligt krispig och fjälluften här i Trysil känns som om den är fylld av syre. Här ska jag bo och här ska jag spela golf. Jag ser fram mot både boendet, maten och golfen.
Radisson Blu Resort visar sig vara ett utmärkt hotell. Det är stort med flera restauranger, en klättervägg i glas och dessutom med ett Spa och Skandinaviens enda vågpool för inomhussurfning. Synd att jag läste om denna vågpool när jag redan åkt därifrån. Men nästa gång så! Jag trivs som fisken i vattnet och njuter av middagen i den italieninspirerade restaurangen La Piazza.

Tidigt starttid på fjällgolfbanan

Jag har en tidig starttid på Trysils erkänt vackra skogs- och fjällgolfbana. Hinner dock samtala lite med Juul Arne Norum, ”daglig leder” eller vd om man så vill för anläggningen.
– I dag er vi cirka 550 medlemmer i alle aldre, kvinner og menn, som koser oss på vår flotte hjemmebane Trysilfjellet Golfbane, säger Juul Arne och fortsätter:
– 2003 blev 18 hål färdiga i design av banarkitekten Jeremy Turner. Klubben har flera intäktskällor. Sedan sex år tillbaka har vi en populär minigolfbana, ”Adventure golf”, där det spelas över 5 000 rundor per år. Strax intill ligger också en multiaktivitetsarena med en Bike Park och allt.

Flera intäktskällor låter som en klok idé. Och jag ser många cykelfantaster på vägen till första tee. För någon uppvärmning blir det som vanligt inte tal om, utan några puttar på putting-greenen, lite gymnastik, och stretching för att få upp värmen i kroppen. Är rätt påpälsad men det känns utmärkt. Frågan är bara var mina spelkamrater är någonstans? Två norska gutter ska spela med mig, men de lyser med sin frånvaro. Den enda som finns på plats är en ohyggligt närgången geting, som verkar ha svårt att förstå när det är dags att flaxa i väg för att inte döden dö.

Många har ”hytte”

Nästan på minuten då vi ska slå ut dyker Tor-Arne med kamrat Colin upp på tee, lätt småjoggande från driving-rangen. Det var något om missuppfattad starttid. Nåväl, Tor-Arne drar iväg en lätt ormjagare medan Colin smaskar på med ett riktigt bra utslag. Själv åstadkommer jag något mitt emellan.
Men viktigast är att vi är på väg!
Trivsamt första hål, lagom svårt trots dike i spel. Vi njuter av vädret, banans kondition och varierande layout.

Tor-Arne har en ”hytte” på fjällsidan. Han är ofta här, det är bara 20 mil till Oslo där han bor normalt, och både han och kamraten Colin älskar att ”gå på tur”, att plocka svamp, njuta av fjälluften och att spela golf. Colin, förresten, är en intressant spelkamrat. Han blev skotsk juniormästare i golf 1983 men har i princip inte spelat sedan dess. Tills nu. Hans järnklubbor är verkligen inte av den spelförbättrande modellen … Att slagen blir så bra som de ändå blir tyder på stor talang och bollskicklighet.
Det fjärde hålet är ett av banans bästa. Det är ett kort par 5-hål på närmare 450 meter från gul tee, men har trots den ringa längden index 2. De långtslående kan nå in på två slag på detta dogleg vänster hål, men det finns en bollfångande bäck som korsar fairway. Spelar man klokt och lite konservativt är ett par nästan ”kassaskåpssäkert”.

Österut mot Sverige

Det följande hålet är även det kort. Denna gång par 4, 290 meter från gul tee. Driver är onödigt men kom ihåg att ta minst en klubba till vid inspelet eftersom greenen ligger högre.
De första nio hålen slutar med ett fint par 3-hål där dammen före greenen egentligen inte är i spel utan ligger där mer som en förskönande vattenspegel. Däremot är den djupa bunkern i högerkanten av greenen i högsta grad i spel. Spela mot vänstersidan av greenen är grundtipset.

Och så ett fint par 4-hål som avslut före lunchen i klubbhuset. Nej, det blev ingen lunch. Klubbens restaurang, S.K.O.G.S är visserligen mäkta populär och där kan man göra en beställning från tee på hål 9 så är maten färdig när du kommer till klubbhuset. Praktiskt. Men jag hade inte tid till detta, tyvärr.
2019 blev Trysilfjellet Golfbane korat till ”Best value for money” och ”Favourite Golf Course” av Golfhäftet. Och det är en riktigt bra golfbana. Det är min bedömning när jag packar in golfbagen i bilen. Det blir nämligen bara 9 hål i Trysil eftersom jag ska vidare österut till Sverige och Sälenfjällens Golfklubb. Där ska jag spela 18 hål efter lunch, programmet är tight.

500 meter över havet

Närmare åttio kilometer österut hamnar jag i Sälen. Närmare bestämt på Sälenfjällens Golfklubb, 500 meter över havet, öster om Sälens by och en bit ifrån backarna på Hemfjället och Lindvallen i det vi brukar benämna som början på skidäventyret i Sälen.
Här vankas det en gedigen räkmacka och kaffe till lunch. Spelkamraterna för dagen Fredrik och Fredric, är laddade att gå ut. Vädret är underbart och solen glittrar i Sälenfjällen.
Första hålet är ganska långt, 490 meter från gul tee. Herrarna Fredrik och Fredric smiskar iväg bollen så långt, så långt och jag, som är jet-laggad från tidsskillnaden från resan, undrar hur det här ska gå. Som tur är det är de brett och fint så vi klarar oss rätt bra med par och så dubbelbogey för den jet-laggade resenären.
Vi håller ett bra tempo och det är väldigt tomt framför oss.

Fredrik Rydén, som är min värd för ronden, är koncept- och eventchef för Skistar till vardags. Skistar är ”numero uno” i den svenska fjällvärlden och driver skidbackarna och mycket mer i bland annat Sälen, Trysil och Åre. Antagligen golfbanan också i Sälen. Så Fredrik är en bra person att känna. Det är förresten hans kamrat Fredrik Ericsson också. Med ett förflutet i ishockeylaget HV71 har han en naturlig och kraftfull sving. Eller slagskott kanske man ska beskriva det som. Bollen flyger långt och Fredric är en riktigt bra golfare.

Riktig fjällgolf

Det är härligt att spela Sälenfjällens bana. Utmanande hål, stundtals smala fairways och med en massa otyg vid sidan om. Håll dig på fairway så går ronden smärtfritt och bollförrådet förblir intakt, Men, minsta lilla snedslag resulterar nästan ofelbart i en förlorad boll. Banan präglas verkligen av sin fjäll- och skogsnatur och det är rätthäftigt att pegga upp bland ren och björn, som finns i grannskapet.

Jag spelar ganska mediokert. Skyller på omställning mellan länder och att jag redan spelat nio hål tidigt på morgonen. Några par blir det i alla fall. Inte minst på det fina 15:e hålet, där mitt slag var perfekt över dammen och så nära hålet att jag borde satt putten för birdie. OK, för par med mersmak.
Räkmacka i all ära. Att spela Sälenfjällens golfbana är sannerligen ingen räkmacka fram till sista putten. Banan bjuder på motstånd och utmaningar. Och är definitivt en bana man vill spela igen. Och igen. Kanske på sommaren? Som det står poetiskt på klubbens hemsida: ”När hjortronblommorna slår ut på myrarna och fjället står i full grönska är det en upplevelse att vara i Sälen. På sommaren bjuds man på ett fantastiskt lugn där man själv kan välja tempo, till skillnad mot den lite mer hektiska vinterperioden. På sommaren finns också mycket att göra i Sälen och gott om både boende och restauranger som gör golfresan komplett.”
Ja, det låter som en bra plan.

Text: Johan Dahlqvist

Golfbanor

Trysilfjellet Golfbane
Antal hål:
18 + 9 ”Adventure golf”.
Greenfee: 560-700 kronor
Kort sagt: En trivsam och omväxlande skogs- och fjällgolfbana med härlig utsikt. Rankad topp-5 i Norge.
www.trysil.com/a/trysil-golfklubb/

Sälenfjällens Golfklubb
Antal hål:
18.
Greenfee: 400-450 kronor
Kort sagt: Spännande och omväxlande bana i skön natur med vackra vyer. Håll bollen på fairway så går det fint.
www.salenfjallensgk.se

Boende

Radisson Blu Resort
Trysil
www.radissonhotels.com

SkiStar Lodge Experium
Sälen
www.skistar.com

Mer information

www.trysil.com

www.visitdalarna.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights