Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wp-cerber domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /www/webvol28/a4/d3fghw1efjsokw6/golfbladet.se/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Galna, spektakulära och alldeles underbara Dubai! - Golfbladet
Golfbanor utomlandsGolfpärlor

Galna, spektakulära och alldeles underbara Dubai!

Det känns onekligen rätt skönt att veta att det alltid finns sol och värme bara sex timmars flygresa bort. Vi bytte snöslask och vintergreener mot värmande sol och fantastiska golfbanor och åkte till spektakulära Dubai för att uppleva galna byggnadsverk och golfbanor med vyer vi inte trodde fanns.

Dubai golfbana

Att arbeta som meteorolog i Dubai måste vara bland det enklaste jobb man kan ha. Här finns det egentligen bara en prognos att ställa: Sol. I Dubai har man 3-4 regndagar per år. Per år alltså! Men under sommaren är det alldeles för varmt här då kvicksilvret drar iväg mot 50 grader. Oktober till april är däremot helt underbart med en temperatur mellan 25 och 30 grader och oftast kommer en liten svalkande bris under eftermiddagen.

Dubai Creek
DUBAI – JANUARY 20: The tee on the par 4, 6th hole at the Dubai Creek Golf and Yacht Club on January 20, 2009 in Dubai, United Arab Emirates. (Photo by David Cannon/Getty Images)

Vi landar på Dubai International Airport som ligger förvånansvärt centralt och det tar inte mer än en kvart för taxin att nå centrala Dubai. Men vi ska åka lite till. Även om det är hur läckert och spektakulärt som helst i city med världens högsta hus, världens största köpcenter, världens bästa hotell … och så vidare.

Lyxbåtar i marinan

Vi åker förbi Palm Jumeriah, den enorma palmen som går fem kilometer ut i havet men tar sikte på den andra palmen, Palm Jebel Ali, som var tänkt att bli ännu större, men som aldrig färdigställdes då krisen 2008 slog till. Därför ligger Jebel Ali fortfarande lite avsides vilket inte alls är dumt. Här finns även ett fantastiskt hotell: JA Jebel Ali Palm Tree Court, alldeles vid Persiska viken och med en charmig niohålsbana en kort promenad bort. I marinan intill ligger lyxbåtarna bredvid varandra och området är oerhört elegant och avkopplande och hotellet är fullständigt fantastiskt med en service som torde vara svår att överträffa.

JA-Jebel-Ali-Beach-Hotel-Golf-6.jpg
JA Jebel Ali Palm Tree Court, alldeles vid Persiska viken.

Golfbanan öppnade 1998 och är därmed den tredje äldsta i Dubai. Det är en riktigt charmig niohålsbana ritad av Peter Harradine där varje hål är inramade av träd och buskar, och bland dessa vimlar det av fåglar. Stora som små. På tvåan får vi besök av en påfågel som vill imponera på oss med sin stora stjärtfena. Några hål senare dyker det upp en gasellfamilj och något senare även rapphöns och det känns som att vi är mitt inne i en Disneyfilm.

Ingen hejd på byggandet

Det är gedigen och välskött bana där alla hål är riktigt bra. Det blir bara nio hål denna första dag, och dagen fortsätter med en lunch vid havet och en eftermiddag på stranden utanför hotellet. Den enorma palm som står halvklar utgår nära hotellet och ligger där som ett fulsnyggt monument över en tid där det inte fanns någon hejd på byggnadskonstruktionerna i Dubai.

Smidigt och billigt med taxi

Även om vi är lite avsides och kanske rentav lite ”off” från centrala Dubai, går det smidigt att ta en taxi in till stan för både golf och nöjen. Prisnivån i Dubai är relativt hög, men är det något som är riktigt billigt, är det taxi. Även om Dubai inte producerar egen olja längre, är det inte långt till källorna och bensinen kostar knappt fyra kronor litern och taxiresan till city tar cirka 20 minuter och kostar under 100 kronor. Ganska snabbt når vi dock det relativt nya området Dubai Marina som är en fantastiskt blandning av lyxbåtar och skyskrapor.

Dubai golfbana

Vi tar dock sikte på världens högsta byggnad, och det är inte svårt att hitta till Burj Khalifa som med sina 828 meter ståtar elegant till skyn. Man kommer inte hela vägen upp men väl till den 125:e våningen och därmed lite drygt 450 meter upp. Min svindel kickar märkligt nog dock in först när jag tittar uppåt och inser att det är nästan 400 meter kvar till toppen…

Världens högsta byggnad

Det finns en mängd restauranger runt Burj Khalifa där prisklassen varierar från dyrt till rejält dyrt. På kvällstid kan man beundra inte bara världens högsta byggnad som då är läckert upplyst, utan även ett otroligt vattenspel från alla de fontäner som finns vid foten av Burj Khalifa. Riktigt mäktigt!

Els-Club-Dubai-Clubhouse

Den andra dagen stundar golf på The Els Club och vi far därför iväg mot Dubai Sports City. Plötsligt dyker det fantastiska klubbhuset upp, golfbilarna står på rad och från uteserveringen har man utsikt över både 9:an och det 18:e. Banan är relativt platt och de själva kallar den för en ”Desert Links”, där smaragdgröna fairways kantas av sand och waste areas på ett elegant sätt.

Stolt över sin skapelse

Konditionen är i princip perfekt och allt är otroligt välskött. Banan har idag tio år på nacken och Ernie Els lär vara väldigt stolt över sin skapelse. Det ska han vara. Det är en riktigt bra bana utan egentliga svagheter. Efter varvet får vi en graverad namnbricka som souvenir från klubben som numera såklart hänger på min bag.

Dubai

Vi tar farväl till det underbara hotellet JA Jebel Ali Palm Tree Court med en fantastisk middag på deras bästa krog: White Orchid Restaurant. Förrättsbuffén gör att vi nästan vill avboka varmrätterna och vi njuter av en mängd små thairätter, blandat med sushi av högsta kvalitet på verandan och servitörerna som kommer från Sri Lanka, Indien och Filipinerna har alla total koll på oss på bästa sätt.

Majestätiskt klubbhus

Morgonen efter packar vi ihop våra saker och far mot Holiday Inn Al Barsha som ligger mer centralt i Dubai. Men först är det golf på programmet, denna gång på Arabian Ranches, ett ställe där Robert Karlsson brukar trivas när han är i Dubai. Återigen dyker det upp ett majestätiskt klubbhus, påkostat som bara den.

Utmanande hål

Banan är ritad av den förre Open-vinnaren Ian Baker-Finch och har lite inland linkskänsla. Det blåser friska vindar denna dag, underbart varma dock, men de gör att den redan rätt smala banan känns ännu smalare. Hålen är intressanta och utmanande men det dyker aldrig upp något hål som gör att man häpnar. Men charmig är den, och de båda niohålsslingorna avslutas med två gedigna par 5-hål som båda ligger nedanför det pampiga klubbhuset.

Varm kvällsgolf

Det finns kolossalt mycket att göra i Dubai, och som golfare får man verkligen sitt lystmäte här. Till och med även efter solnedgången, för på kvällarna lyser Dubai upp och utbudet av golf fortsätter. Många golfbanor erbjuder nattgolf för de som tycker att solen är för stark om dagarna. Ett sådant ställe är Maydan Golf. Vi hoppar in i en taxi och beger oss några kilometer österut. När taxichauffören berättar att vi är framme tror vi att han har missförstått oss och kört och tillbaka till flygplatsen. Han skrattar bara och pekar på det fullständigt enorma hotellet Maydan som från avstånd ser ut som en vacker flygplats, men när vi närmar oss inser vi att det faktiskt är ett hotell. Som dessutom döljer sin stora, för att inte säga enorma, överraskning på baksidan. Där ligger nämligen Meydan Racecourse, en galoppbana på nästan 2 000 meter med en läktare med plats för över 50 000 åskådare. Den sista mars är det dags för Dubai World Cup, den mest penningstinna galopptävlingen i världen med en prissumma på över 30 miljoner dollar …

TMH_Main-Lobby_Atrium-View.jpg
TMH_Main-Lobby_Atrium-View

När solen är på väg ner är det dags för oss att hoppa in i en golfbil, åka förbi galoppbanan och få uppleva kvällsgolf. Det är fortfarande cirka 25 grader varmt och när strålkastarna går igång lyser fairways upp som vore det dag igen. På den charmiga Maydanbanan gäller det dock att hålla sig på fairway, missar du den hamnar du sannolikt i ett vattenhinder. Fördelen med kvällsgolf är att du slipper se bollen gå i vattnet, men du hör dock fortfarande plumset. Med en majestätiskt utsikt över Dubais skyline och Burj Khalifa hålar vi ut på det nionde hålet och kör tillbaka till det enorma komplexet och konstaterar att det här var en upplevelse utöver det vanliga.

Segelform på klubbhuset

Efter att ha checkat in på hotell Holiday Inn Al Barsha somnar vi sött. Hotellet ligger perfekt placerad mitt i Dubai, nära till allt skoj som staden erbjuder. Dagen efter blir det en rejäl frukost innan det bär av mot Dubai Creek. Det fullständiga namnet är Dubai Creek Golf & Yacht Club, pampigt värre. Anläggningen öppnade 1993 och klubbhuset utnämndes direkt till världens bästa av tidningen Golf World. Klubbhuset har formen av två segel från arabiska dhowbåtar och det känns som att dess arkitekt både fått fria händer och obegränsad budget.

Läs mer om magiska Marrakesh>>

Klass och stil

Vi tar en kaffe på terrassen med utsikt över den 18:e greenen. Det osar klass om Dubai Creek och här kan man njuta från första till sista stund. Banan är helt fantastiskt med variationsrika och gedigna hål. Den är otroligt välskött och många hål är läckert formade med kullar på varsin sida av fairway vilket ger en skön känsla. Avslutningshålet har blivit framröstat som det bästa hålet i hela mellanöstern och med vatten längs hela vänstersidan är det en rejäl utmaning där greenen ligger vackert framför det häftiga klubbhuset.

Varje hål kantas av hus

Den nästa sista dagen i Dubai är den sista dagen vi får njuta av vår egen golf. Det blir på The Montgomerie, som visar sig vara en fantastisk bana. Nästan varje hål kantas av hus och från första tee är det en fullkomligt fantastisk vy över Dubais skyline och vi glömmer nästan att fokusera på själva golfen. Men efter information från startern om hur banan ser ut, vad dagens stimp är och utdelning av peggar och scorecort så kommer vi iväg.

Ondulerade greener

The Montgomerie är en kanonbana med stora ondulerade greener i perfekt skick. Golfbilen med sin GPS guidar oss runt och vi njuter av veckans kanske bästa bana. Som dessutom blir bättre för varje hål och det sista hålet är därför en riktig höjdare. Det är ett par 5-hål med vatten precis överallt. Både på vänster- och på högersidan och dessutom finns en damm kort om green. Dagen till ära är det dessutom motvind och vi tar i för kung och fosterland från tee och går sedan snällt och droppar nya bollar vid de olika vattenhindrerna. Klubbhusområdet är otroligt läcker och vi tar in några öl och analyserar varvet och kontstaterar att kvaliteten på golfbanorna, skicken på dem och servicen är av absolut högsta klass i Dubai.

Grande Final

Vi har en dag kvar i Dubai och det blir ett besök på Jumeirah Golf Estates där Europatourfinalen spelas. Det är tio år sedan Europatouren bytte finalbana från spanska Valderrama till Jumeriah Golf i Dubai. Numera heter tourens penninglista Race to Dubai och överallt på banan står det stora skyltar som menar att ”The Race ends here”. Och vi är på plats. Inträdet är gratis, det är över 30 grader varmt och vi kastar oss ut på banan för att först se våra svenska hjältar och sedan ta en titt på alla världstjärnor som tar sig an den tuffa Earth-banan på Jumeriah Golf. Banan ser helt otrolig ut med djupa vita bunkrar, fantastiska fairways och stora undulerade greener som enligt spelarna själva inte kan bli bättre. Vi får en underbar avslutning på veckan som avslutas med golf i världsklass på nära håll. Tävlingen vinns av spanjoren Jon Rahm på hela 19 under par, vilket egentligen borde vara omöjligt med tanke på hur svår banan ser ut på plats …

Burj Khalifa
Burj Khalifa sträcker sig upp bland molnen.

Golfbanorna i Dubai imponerar verkligen. Här finns ett dussintal banor och fler var på gång men den finansiella krisen kom ivägen. Bland annat hade Tiger Woods satt sitt namn på ett jätteprojekt i området men pengarna tog slut. Den senaste golfanläggningen att öppna i Dubai var Trump International Golf Club Dubai som ägs av en viss president i USA. Greenfeen på banorna varierar men ligger överlag ganska högt. Du kan välja mellan riktigt pampiga 36-håls anläggningar till mindre och charmiga 9-håls banor. Kvaliteten är alltid mycket hög, var du än spelar, och servicenivån är helt fantastisk.

Ekonomisk kris drabbade lillebror

Om man ser Förenade Arabemiraten med sina sju shejkdömen som en familj, är Ras al Khaimah lite av kusinen från landet, Dubai den galne lillebrorsan med storslagna planer och Abu Dhabi pappan som oftast får stå för fiolerna. Nästan 90 % av Förenade Arabemiratens yta består av emiratet Abu Dhabi och staden med samma namn lär vara världens rikaste räknat per invånare. Världens största oljeexportör var räddaren i nöden när den ekonomiska krisen drabbade lillebror Dubai och har bistått med enorma pengar under den fastighetsbubbla Dubai gick igenom. Att världens högsta hus Burj Khalifa är döpt efter shejken i Abu Dhabi är ingen tillfällighet.

Men Dubai är fantastiskt på alla sätt och en destination dit alla borde resa i alla fall en gång för att uppleva en galen, nästan surrealistisk stad där det inte verkar finnas några gränser för vad som kan byggas eller vad som kan göras. 2021 öppnar världsutställningen i Dubai, gissa om det kommer att bli spektakulärt?

Text: Fredrik Richter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights