Golfbanor utomlandsNyheter

Golf på hög höjd i Salzburgerland

I natursköna Österrike finns romantiska hotell, god mat, underbara viner och över 170 golfbanor intill sjöar, eller böljande vinodlingar, omgivna av majestätiska berg. Och det bästa golfområdet är Salzburgerland.

Österrike är att land man längtar till och när man väl varit där längtar man tillbaka. Som uppenbarligen den tidigare österrikaren Arnold Schwartzenegger, bland annat känd som skådespelare och guvernör i Kalifornien, också gör eftersom han skrev ”I’ll be back” i en gästbok på en av golfklubbarna i Österrike. Citatet kommer från hans egen film ”Terminator” från 1984. Mozarts Österrike är i alla fall en pittoresk idyll med inte bara högklassig skidåkning utan även vackra trähus, Wienerschnitzel och apfelstrudel.

Salzburg är inkörsporten till Alperna.

– Aah, du står utanför hotelldörren och insuper klorofyllen. Det är klart, rent och luften känns sådär härligt krispigt ren och myggfri!

Du njuter. Du njuter också av golfen och äkta österrikiskt gemyt.

Golf i Österrike? Javisst, och det är en njutning att spela här med ”rakborsten” i hatten, joddlande tyrolare och en uppsjö av underbara golfbanor. Bergstopparna sträcker sig som ståtliga fallossymboler upp i skyn. Fairwayen är frodigt grön, utsikten är oändlig, näst intill magisk. I Österrike är golfen så mycket mer än vältrampade fairways och goda viner. Här andas du alpluft och toppar rundan med ett kurbad. Spa- och kurorter är synonymt med Österrike. Den kände kompositören Ludvig van Beethoven reste till Baden bei Wien för att bota sin dövhet, medan prinsessan Sophie ansåg att vattnet från Bad Ischl var bra för hennes fertilitet. Behandlingarnas popularitet växte i landet och idag finns det långt mer än 100 spa och kurhotell runt om i Österrike. Många erbjuder en kombination av golfweekend kryddad med spa-behandlingar. 
Under 2005 blev Österrike också utnämnt till “Undiscovered Golfdestination of the Year”.

Bästa golfregionen

För dig som är golfkonnässör, och som kanske har åkt golfbil tillräckligt många gånger i Spanien, är Österrike ett mer än intressant alternativ. Landets bästa golfregion är Salzburgerland och där exempelvis Zell am See, Radstadt och Bad Gastein ger dig nytt perspektiv i ditt golfliv.
Det är inte långt till Medelhavet, cirka 20 mil och solen står mycket högt under sommarhalvåret. Tillsammans med den höga höjden får man ett mycket behagligt klimat. Dessutom myggfritt. Det tackar man för på golfbanorna.

Golf på hög höjd ger fina vyer och starka ben.

Här finns allt för både en aktiv och avslappnande semester. Zell am See är kanske något som de flesta förknippar med skidåkning, men sedan många år tillbaka har orten även ett par golfbanor av allra yppersta klass.

Vill du nödvändigtvis vara på snö, även under din golfsemester, så är det inte långt till glaciären Kaprun. Här på lite över 3 000 meters höjd kan du smaka lite på värmande Glühwein och fundera på om du ska flytta tummen en aning till vänster under morgondagens rond. Därefter kastar du dig ut och gör smörsvängar nedför backen. Se upp för sista åket bara, åk aldrig det, för det är då man ramlar och bryter benet och du vill väl inte missa dina golfronder?

Golfupplevelse i Kaprun

I dalen nedanför glaciären Kitzteinhorn ligger Golf Club Zell am See-Kaprun-Saalbach-Hinterglemm. Två 18-hålsbanor, Kitzteinhorn och Schmittenhöhe väntar på dig.

Låt dem inte vänta för länge, för ett par ronder här vid foten av de väldiga bergen är en sann golfupplevelse. Banorna är designade av Donald Harradine och de ligger härligt nere i dalen med vattenhinder på flera av hålen. Missa inte den fantastiska utsikten från träbron på Kitzsteinhorn, som går över en sjö och som förenar tionde hålets green med elfte hålets tee. Schmittenhöhe är mästerskapsbanan och den svårare av de två banorna och kräver att du har mer kontroll över dina slag. Vår tyske vän Bernhard Langer har sedan 1992 banrekordet på 66 slag.

Golf Club Zell am See. Sagolikt vackert.

Hela området formligen skriker Edelweiss och Sound of Music, minus Julie Andrews som kommer dansande och sjungande över ängarna. Det är härligt att vara här och något att spara i minnets hårddisk.

Golf i Salzburgerland

Golf i Salzburgerland är lite annorlunda. Här spelar vi inte bland kaktusar på någon Arizona-style-bana, ej heller bland stickiga ”aj-aj-buskar” i Skottland. Här handlar det om golf i sköna dalar nedanför fötterna på berg i 4 000-meters klassen. Skidliftarna rör sig inte annat än med vandrare och inga tyskar försöker tränga sig före i liftkön. Det enda som hörs är någon bjällra från en fjällko och en och annan glatt surrande insekt.

Bollen flyger längre på hög höjd. Det är en sanning som alla vi golfare matats med ända sedan vi kunnat säga Titleist. Men är det sant? Är verkligen luften så mycket tunnare att bollen flyger och flyger och flyger?

Golf på hög höjd är rogivande. Kan bero på att bollarna flyger längre här än hemma …

Jag vet inte. Jag brukar i alla fall ta lite mindre klubba på inspelen och korthålen än vad jag normalt skulle använda bland tallarna hemmavid och det fungerar här på högre höjd, så …

Ta en Birdie-Jet

Det finns många golfutmaningar att välja mellan i Salzburgerland. Några av dem ligger runt Zell am See, som redan beskrivits, men det finns många andra utmaningar.

En av dem är Golfclub Radstadt. Här bjuds du på en formidabel 18-håls mästerskapsbana i fjällmiljö och med en panoramautsikt över den medeltida staden. De inledande 9 hålen spelas i dalgången men på hål 11 övergår spelet till alpin-golf. Det kan du inte undgå att märka för när du kliver av greenen på det 11:e hålet väntar en oförglömlig transportupplevelse till nästa tee. Färden dit går med ”Birdie-Jet” vilket är en specialbyggd linbana i form av en ägglift där spelarna tar plats i kabinen, kan njuta av något gott från kabin-baren, och golfbagarna åker med baktill! Makalöst!

Linbanan som tar golfarna till 12:ans tee på Golfclub Ramstadt. Foto: Paul Servern.

På hål 13, ett par 4 som mäter 386 meter, väntar ett utslag ner i dalgången och avslutningen på ronden kan du göra ett storstilat par på hål 18, det 195 meter långa par 3-hålet där man får håla ut mitt framför klubbhuset. Aldrig smakar en Gösser så bra som när man precis gjort par här.

Golfclub Gastein, som grundades 1960 och är en av de äldsta golfklubbarna i Österrike, låter golfare mötas med ett gemensamt mål – att njuta av golf! 18-hålsbanan, som ligger i hjärtat av nationalparken Hohe Tauern.

Golfclub Gastein är en av de äldsta golfklubbarna i Österrike.

Banan, som ursprungligen var en 9 hålsbana och först 42 år senare fick 18 hål bjuder på en underbar naturupplevelse. De sista nio är de ”gamla” hålen och är lite kortare, med något mindre greener och smalare fairways. På de inledande nio hålen, de ”nya” hålen, är fairways bredare, greenerna större och på vissa håll kraftigt ondulerade. Missa inte de fem dricksvattenbrunnarna och speciellt termalvattenbrunnen på 6:ans tee.
Måste spelas!
Du kan också spela på Golf Club Goldegg i Pongau. Medlemmarna kallar denna bana för ”Goldegg Golfegg” vilket kanske ger en indikation på kvaliteten på anläggningen. Golfbanan ligger på 850 meters höjd på en platå och layouten och kvaliteten är häpnadsväckande.

Golfclub Goldegg är en höjdare i dubbel bemärkelse.

Besök också Golfclub Lungau, som är en riktig godbit. Förutom banans höga standard är omgivningen nästintill bedövande. 18-hål suverän golf och så en 9-hål, par 3-bana. Perfekt.
Eller så Golfclub Römergolf, som är ytterligare en trevlig golfanläggning av det lite kortare slaget, par 69.
Ett tips är att skaffa Golf-alpin-passet där du får ett rabatterat pris på ett stort antal banor i Tyrolen, Vorarlberg, Salzburg och Kärnten.

Mozartkügel

Det finns självklart många bra boenden i Salzburgerland så det är svårt att rekommendera någon speciell. Men trevliga Zum Jungen Römer är ett golfhotell i traditionell österrikisk stil i Radstadt med golfbanan precis utanför dörren och en terrass med panoramautsikt över dalen och bergen. Här kan du sitta en stund på solterrassen och studera utsikten medan du kanske dricker något stärkande, lugnande eller läskande beroende på din sinnesstämning. Kanske en österrikisk Riesling?
I Salzburgerland finns alla möjligheter att kombinera golfen och miljön med andra energigivande eller rofyllda aktiviteter. Spa-behandlingarna är i legio och gillar du att bli avstressad, kan vara bra inför den viktiga avslutande putten för att vinna rondens vad, finns det flera lugnande behandlingar och kurbad att välja mellan.

Mozart har präglat hela staden Salzburg på olika sätt.

Jag läste i någon tidning att det enbart i skid- och kurorten Bad Gastein finns 17 källor som årligen sprutar ut 3 miljoner liter hälsovatten. Varma stenar, lera, klassisk massage. Varsågod och välj!Och besöker du ”huvudstaden” Salzburg går du givetvis till Mozarts födelsehus och fascineras av att hela staden är präglad av den gode Wolfgang på olika sätt. Får det lov att vara en ”Mozartkügel”? Stackars hans avundsjuke rival Antonio Salieri? Hört talas om Salierikügeln, någon?
Golf i Österrike ger verkligen mersmak för alla sinnen!

Golfbanor

Radstadt Golfclub
Radstadt
Antal hål: 27.
Grenfee: 650-970 kronor.
Kort sagt: 18 håls mästerskapsbana, som den enda i världen, har en linbana som tar dig 250 höjdmeter upp från den 11:e green till 12:e tee, vilket gör det till en oförglömlig upplevelse att spela banan.
www.radstadtgolf.at

Golfclub Zell-Am-Zee
Zell am See
Antal hål: 36.
Greenfee: 980 kronor.
Kort sagt: Att spela här är en sann golfupplevelse. Men håll ”sysakerna” under kontroll på svåra Schmittenhöhe.
www.golf-zellamsee.at

Golfclub Goldegg
Pongau
Antal hål:
18.
Greenfee: 800 kronor.
Kort sagt: Kvalité och kondition på 850 meters höjd. En härlig bana!
www.golfclub-goldegg.com

Golfclub Gut Brandlhof
Saalfelden
Antal hål: 18:
Greenfee: 720-900 kronor.
Kort sagt: Underbar bana i alltid perfekt kondition.
www.brandlhof.com

Golfclub Lungau
St.Michael im Lungau
Antal hål: 18.
Greenfee: 870 kronor.
Kort sagt: Hög standard i en fantastisk omgivning.
www.golfclub-lungau.com

Golfclub Gastein
Bad Gastein
Antal hål: 18.
Greenfee: 850 kronor.
Kort sagt: Naturupplevelse och utmaningar på en av Österrikes äldsta golfklubbar.
www.golfclub-gastein.com

Golfclub Römergolf
Eugendorf
Antal hål: 27.
Greenfee: 800 kronor.
Kort sagt: Trevlig, trivsam klubb och golfbana. Banan är kort och par 69.
www.roemergolf.at

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights