Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wp-cerber domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /www/webvol28/a4/d3fghw1efjsokw6/golfbladet.se/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Golf runt Siljan - Golfbladet
Golfbanor i SverigeGolfpärlorNyheter

Golf runt Siljan

På eftermiddagen kommer jag till ”det svenskaste av det svenska” – Tällberg, strax norr om Leksand. Tällberg, som ligger på en sluttning mot Siljan, kan kort och gott beskrivas som essensen av röda stugor, knätofsar, fiolspel, folkdräkt, handgjorda gärdesgårdar och midsommarfirande med gigantiska midsommarstänger.

Nationalromantiskt

Det är lugnt, nationalromantiskt och den svenske tonsättaren Wilhelm Petterson-Berger hade gått i spinn över vyn och miljön.
Jag checkar in på charmiga Villa Långbers och slås av den magnifika utsikten över sjön och tänker att Tällberg måste vara ett av Nordens vackraste resmål!

Kloka klubbval lönar sig

I broschyren om Golf runt Siljan beskrivs Tällbergs niohålsbana som ”inbjuder till spel för både nybörjare och mer avancerade spelare med möjlighet att slå långa slag, inspel och att tillämpa strategier. Banan är utformad så att kloka klubbval lönar sig utan att för den skull vara omöjlig. Lagom medelsvårt spel och trevlig atmosfär är vad som erbjuds.”
Jag håller med!

Fin utsikt

Tällbergsbyarnas Golfklubb i Plintsberg ett smultronställe där du spelar i harmoni som ”förr i tiden” utan stress och det åttonde hålet bjuder på en fantastisk utsikt över Siljan. Banan ligger nära Villa Långbers.

Före kvällens middag på Villa Långbers njuter jag av en kall dryck och går igenom Leksands Golfklubbs bana, den bana som ligger längst söderut runt Siljan. Banan ritades av den svenske banarkitekten Nils Sköld, en av landets mest produktiva banarkitekter med 90-talet svenska banor och tiotalet isländska banor på sitt samvete. Däribland Drottningholm, Karlstad, Wermdö och Forsbacka. Och så Leksand!

Hinder

Den lätt kuperade 18-hålsbanan var trevlig att gå med en blandning av lite skog och lite park runt Limsjön. Svåraste partiet är hål 9 och 10. Hål 9 är ett långt par 4-hål med out längs hela högersidan och vatten till vänster och hål 10 bjuder på flera hinder på vägen i form av både vatten, skog och en ondulerad green.

Kulinarisk fullträff


Middagen på Villa Långbers är en kulinarisk fullträff som börjar med sparrissoppa med krutonger och örtolja. Varmrätten är halstrad röding med färskpotatis, vin och fänkålssås och så avslutas det hela med Créme Brûlèe med sorbet och rostade nötter. Mycket gott och med ett utmärkt vinpaket därtill. 
Eller för att citera en god vän, den före detta tourspelaren och Ryder Cup-spelaren Joakim Haeggman, ”Ibland är livet som rättvisast!
Villa Långbers instagramkonto bjuder på många fina tips om sevärdheter.

Trevligt i Rättvik

På morgonen far jag vidare norrut längs vattnet och kommer snabbt till Rättvik. Det är korta avstånd mellan upplevelserna runt Siljan. Och eftersom jag läst på lite så vet jag att Rättvik bland annat är känt för sin långa träbrygga. I resetidningen Allt om Resors specialtidning ”Sommar Sverige” finns det 64 tips på utflykter och upplevelser runt om i landet. Bryggan i Rättvik finns med: ”Långbryggan från 1895 är med sina 628 meter troligtvis världens längsta insjöbrygga. Poeten Bo Bergman ansåg att den var ”nästan lika lång som evigheten”. Bryggan byggdes ursprungligen för angöringsplats för ångaren S/S Rättvik som trafikerade Siljan fram till 1950-talet. Idag är Långbryggan ett mycket populärt promenadstråk och utflyktsmål. Många par väljer också att gifta sig på bryggan.

Långbrygga i Rättvik

Den är även tilläggsplats för M/S Gustaf Wasa, som trafikerat Siljan sedan 1876.
Den är fin, bryggan, och sandstranden populär. Inte lika många personer i vattnet som på stranden dock, kan kanske ha att göra med vattentemperaturen i Siljan?

Rättviks gk


Inte långt från centrum hittar jag Rättviks golfklubb. Här kan man också bo i stuga eller lägenhet om man inte väljer hotellalternativet i exempelvis Tällberg.
Klubbchefen Magnus Eriksson har ordnat starttid och medspelare så vi bunkrar upp med mycket vatten denna väldigt varma dag och går förbi rangen mot första tee.

Kort men utmanande

Mina spelkamrater, de genomsympatiska klubbmedlemmarna Inger och Lennart Karlsson försöker guida mig runt. Banan är kort men är för den skull inte lätt. Öppningshålet bjuder på en beskedlig längd på 305 meter från gul tee men det är out till vänster och en bäck som följer högersidan ända fram till den upphöjda greenen.  
Jag spelar bort mig såklart medan Lennart gör ett lätt par och Inger en bogey. Hemmaspelare!

Locka gäster sommartid

Rättviks Golfklubb bildades 1954 av hotelldirektörerna för Siljansborg och Persborg, Britt Arpi och Nils Breile. Tanken var att golfbanan skulle locka hit fler gäster på sommaren och hålla dem kvar längre på hösten. Den ursprungliga banan hade nio hål och var den 44:e golfbanan i Sverige. 1979 fanns ytterligare nio hål.
Vi spelar på och trivs i miljön. Det är lugnt och tyst och Dalatravet Rättvik, som är granne, är tom och tyst även den.

Rättviks gk

Det är njutningsfullt att spela och trots coronatider kan vi umgås utan större risk för att smitta eller bli smittad. Golf är bra! Överlag gillar jag banan i Rättvik, främst korthålen, där flera av dem är riktigt bra och eftersom den inte är lättscorad vill man gärna spela en rond till, och en till, och…

Dalahästar i massor

Jag åker förbi skylten mot Dalhalla, ett före detta kalkbrott i skogen utanför Rättvik som har gjorts om till en unik utomhusarena och som är en av de mäktigaste och vackraste arenorna i Europa. Skulle gärna varit på en konsert i denna spännande miljö, men det får bli en annan gång när viruset förhoppningsvis är under kontroll.

Dalhalla
Dalhalla


Strax före Mora ligger orten Nusnäs. Om Musse Piggs ursprung är Los Angeles och Hollywood och Västerbottensosten i Burträsk är Dalahästar synonymt med Nusnäs.

Populär häst

Människor har alltid avbildat hästen, det kan man se i bland annat hällristningarna i Tanumshede i Vitlycke. På 1700-talet började skogsarbetarna i byarna runt Mora att tälja hästar i sina timmerkojor om kvällarna. Där föddes föregångaren till vår tids dalahäst.

Dalahäst Mora

Under 1830-talet fick hästarna blommönster, det vi i dag kallar kurbits. 1928 startade den första lilla dalahästfabriken av bröderna Nils och Jannes Olsson och resten är, som man säger, historia. Dalahästen har blivit som en symbol för Sverige och den traditionsenliga röda hästen finns numera i en uppsjö färger; röda, svarta, gråa, guldiga, blåa, gröna, oranga och bordeaux. Dessutom kan man köpa dalatuppar och, hör och häpna, dalagrisar!

Nusnäs dalahäst
Dalahästmålning i Nusnäs.

Dessutom träskor, dalaklockor med en dalahäst i urtavlan(!) samt smycken med berlocker och söta örhängen med dalahästar. Vad kommer härnäst?

Ett dygn i Mora

Centralt i Mora, inte långt från målet i Vasaloppet, ligger Mora Hotell & Spa. Här lät Sedwallsson 1830 uppföra Mora Gästgiveri, en gästgivaregård med fem stora rum, matsal, salong samt två hotellrum med bäddar. Gästgivaregården blev senare Mora Hotell med 17 rum. Genom åren har hotellet byggts ut samt genomgått flera renoveringar. Idag är hotellet ett helrenoverat förstklassigt stadshotell med 141 rum.

Mora hotell

Vid mitt besök var Spat stängt på grund av corona, men hotellet var trivsamt och välkomnande och rummet mysigt.
Här erbjuds du bland annat ett golfpaket, Birdie, där det mesta ingår som rum, frukost, greenfee på Mora Golfklubb, polett, golfvagn, Spa och relax.

Zorngården


Jag gör Mora och tar en långpromenad runt om i centrum och hittar bland annat Zorngården från 1886 och som en gång var hem åt makarna Anders och Emma Zorn. Idag är värdparet borta men huset välkomnar ständigt nya besökare. Strax intill ligger det populära Zornmuseet.

Zorngården
Zorngården

Jag går vidare i Mora och går ned till vattnet för att se på lite båtar och upptäcker en båt med en norsk flagga vid gästbryggan. Hur tusan kom den hit till Siljan? Lastbil?

Lugnt och skönt


Det närmar sig middag och hotellets uteservering lockar. Bra viner på glas, utmärkt, och lugnt och skönt med utsikt över Siljan. Mysigt. Torskryggen med färskpotatis och en vitvinssås var alldeles perfekt och jag njöt av maten och miljön.
Lite musikunderhållning fick jag också. Det var någon av traktens bilburna ungdom som gled förbi sakta, sakta och spelade hög musik. Inte vilken musik som helst, ”One night in Bangkok” med Murray Head från 2001. Undrar om bilföraren ens vad född då? Bra tryck i basen i alla fall.


Skänker också en tanke till Gustav Vasa, som för 500 år sedan, år 1520, tack vare Morakarlanas stöd, kunde göra sin historiskt viktiga färd.

Skogsbana vid Österdalälven 

Banan på Mora Golfklubb är en vackert belägen skogsbana vid kanten av Österdalälven, där gammal fin tallskog markerar hålens gränser. Mora Golfklubb bildades 1980 med visionen om en egen golfbana. Fem år senare invigdes banan och har sedan dess huserat otaliga tävlingar och evenemang.

2013 blev Mora GK utsedd till Sveriges bästa golfklubb (Golfhäftet). I direkt anslutning till banan med fin utsikt över Österdalälven och klubbområdet finns det ställplatser för husvagnar och husbilar varav några med eluttag.
Jag spelar tillsammans med Roger Olsson och hans son Emil Herrlin.

Riktigt vass

Båda är goda golfare där speciellt 17-årige Emil med 5,6 i handicap är riktigt vass och går ronden på par, om jag inte minns fel. Det är en trevlig rond med god stämning och Moras golfbana visar sig vara en utmanande bana. Jag tänker då främst på ”kurvan” hål 16 och 17 innan man vänder tillbaka mot klubbhuset och hål 18.

Mora gk

Både det långa par 5-hålet 16 och par 4-hålet 17 är väldigt svåra hål med vatten i spel och skog och annat otyg bredvid fairway. Här har många tävlingar avgjorts!
Golfbanan är rolig och omväxlande att spela och det känns att det är en familjär stämning i klubben och runt klubbhuset. Jag trivs och spelar gärna här igen!

Sollerö och Tomteland

Tar bilen söderut längs med Siljans västra sida och kör ut på Sollerön. Här ligger Sollerö Golfklubb, eller låg kanske man borde skriva. Banan är nedlagd och det är en trist syn att se ett lite sjabbigt klubbhus och fairways med meterhögt gräs. Banan har jag spelat någon gång på 90-talet då jag gjord en artikel om Sveriges svåraste golfbana för damer, enligt slopetabellen. Sollerön var ingen lek från någon tee!

Magiska platser


Inte långt därifrån huserar tomten i Tomteland. I de trolska skogarna utanför Mora, bland höga berg, sjöar och vattenfall ligger Tomtelands världar Trollrike, Drakland, Skogstomtebyn, Sagotorget, Älvornas rike, Skugglandet, Tomtens by, Sagotorget med Sagoslottet, Sagoféns paviljong och Häxans hus och andra magiska platser.

Tomteland
Tomteland

Så det är inte alldeles säkert att tomten bor i finska Rovaniemi. Något som våra finska grannar påstår.
Hur som helst, en resa runt Siljan ger mersmak och det finns mycket att uppleva runt den 134 meter djupa sjön. Inte minst fyra härliga golfbanor!

Fyra golfbanor runt Siljan

Leksands GK
Antal hål:
 18.
Kort sagt: Något kuperad, vacker bana längst söderut runt Siljan.

Tällbergsbyarnas GK
Antal hål:
 9.
Kort sagt: 
Medelsvår bana i Tällberg där du bör tänka efter, före slaget.  

Rättviks GK
Antal hål: 
18.
Kort sagt: 
Trevlig, ganska utmanande park- och skogsbana som är Dalarnas äldsta från 1959. Prins Bertil slog invigningsslaget.

Mora GK
Antal hål: 
18.
Kort sagt: 
Vacker bana med utsikt över Österdalälven med flera utmanande hål. Väldigt nära centrum av Mora, gångavstånd.

Golf runt Siljan

Om du vill ta chansen att spela på dessa banor på ett smidigt och prisvärt sätt ska du skaffa Golf runt Siljan-häftet. Detta häfte har 2, 3, 4 eller 5 greenfee på banorna runt Siljan. Häftet kan du köpa på någon av golfklubbarna runt sjön.

Av Johan Dahlqvist
Foto Pressbilder

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights