Golfbanor i SverigeNyheterPorträtt

Gräsrotsarbete på hög nivå inför Scandinavian Mixed

Det drar ihop sig. Den 8 juni intar några av världens främsta golfspelare på dam- och herrsidan Ullna Golf & Country Club för årets upplaga av Volvo Car Scandinavian Mixed. Det är en tuff utmaning som väntar dem. Mannen som ska se till detta heter Craig Broksch, Ullnas banchef.

Spaden har precis ställts åt sidan när Craig Broksch svarar i sin mobiltelefon från någonstans ute på golfbanan. Det är bråda dagar nu för Ullnas banchef. Inte bara ska han och hans manskap få en av Stockholms mest omtalade golfbanor redo för en ny säsong. Han ska också säkerställa att den når sin absoluta formtopp till den 8 juni då golfvärldens stora namn peggar upp för Volvo Car Scandinavian Mixed 2023.

– Snön smälte bort ganska sent så vi var lite sena med att rensa upp efter vintern. Allt som ska klippas ner och rensas bort är klart så vi håller ändå schemat. Men det kommer att bli mycket att göra fram till tävlingen, säger Craig Broksch.

Planerandet började redan i höstas när beskedet att Ullna förlänats värdskapet för Scandinavian Mixed kom. Några större ombyggnationer av banan som ligger belägen i kanten av Ullnasjön drygt två mil norr om centrala Stockholm har inte behövt göras. För exakt tio år sedan öppnade nya Ullna efter ett två år långt banprojekt då Jack Nicklaus genomförde en större omarbetning av Sven Tumbas skapelse från 1981. Nu handlar allt om att få gräset att växa.

Foto: Peter Cordén

Craigh Broksch kom till Ullna i januari 2021. Men endast en säsong i ryggen blev han först lite ängslig när värdskapet annonserades, men kände sig samtidigt redo att anta utmaningen.

– Det är ett stort event att förbereda sig för. Såklart innebär det ett högre stresspåslag, både tiden inför tävlingen och även under tävlingsveckan då allting måste fungera. Vi ska förstås göra allt vi kan för att banan ska bli så bra som möjligt. Ullna håller alltid en hög standard, så detta blir extra på toppen av det. Jag har ett hängivet team bakom mig med mina assisterande greenkeepers Andreas och Simon och resten av killarna som verkligen gör ett jättebra jobb.

Greenerna blir riktigt snabba

Volvo Car Scandinavian Mixed har ett spännande koncept som uppskattas av både spelare, publik och sponsorer. Det är den enda tävlingen på DP World Tour där startfältet består av både damer och herrar –78 damer från Ladies European Tour och 78 herrar från DP World Tour spelar från olika tees. Formatet passar en bana som Ullna mycket bra. I sommar kommer bland andra en rad blågula hopp vara på plats, däribland Alexander Norén, Annika Sörenstam, och fjolårssegraren Linn Grant som vann i överlägsen stil med nio slag före Henrik Stenson på Halmstad Golfklubb. Stenson som stått värd de två senaste åren tillsammans med Sörenstam kommer dock inte att finnas med.

För att bjuda spelarna på rejäl utmaning lägger Craig stor vikt vid finishen. Greenerna ska bli snabba, riktigt snabba. Stimpen, det värde som talar om hur snabb en green är, ska minst upp på 11, snäppet under greenerna på Augusta National som brukar ligga på rekordsnabba 12.

Vi håller greenerna normalt upp emot 11. Medlemmarna vill ha en bana av hög kvalitet och det är det vi försöker att ge dem. Förhoppningsvis får vi greenerna lite snabbare än så.

Vädret kan såklart ställa till problem. Den svenska våren är som bekant nyckfull. På Ullna har man krypven på fairways, tees och greener, berättar Craig, ett gräs som ger de tätaste ytorna och upplevs jämnare att putta på med fin bollrull. Men det är samtidigt skötselkrävande och som allt vårgräs känsligt för kallgrader.

– Det enda vi vill ha nu är ett någorlunda bra och stabilt väder. Om det blir en kall vår kan det bli tufft för oss, när tävlingen ligger redan i början av juni och gräset kanske inte kommer igång och börjar växa förrän sent. Men hitintills ser det bra ut, säger Craig innan han snabbt tillägger:

– Knock on wood …

Ursprungligen från Australien

Såväl hans namn som hans accent avslöjar att Craig Broksch inte är född i Sverige. Ursprungligen kommer han från den lilla orten Toowoomba utanför Brisbane på Australiens guldkust. Familjen bodde alldeles intill den lokala golfklubben där Craig hängde mest varje dag efter skolan.

– Jag följde med en kompis och hans pappa till golfbanan och fastnade ganska direkt. När jag var liten så ville jag bli golfproffs, som många andra. Men ju äldre man blir desto mer inser man om man har talang nog för det eller ej – jag hade det inte.

Craig såg också hur hårt många av proffsen var tvungna att kämpa för att hålla sig flytande ekonomiskt.

– Jag spelade mindre tävlingar runt Brisbane men insåg rätt tidigt att jag aldrig skulle kunna tjäna några pengar som proffs. Och sedan när jag började hjälpa till på golfbanan och tjänade egna pengar på det. så lade jag ner elitsatsningen.

Att han skulle hamna i Sverige var inte planerat. Det var hans dåvarande flickvän som fick honom att byta världsdel och 2007 flyttade de till Gotland. Under en säsong arbetade Craig på Visby Golfklubb innan det blev fem år som assisterande banchef på Bro Hof Slott. Han har också hunnit arbeta på Kyssinge Golfklubb och som banchef på Kungsängens GC.

Hans delaktighet i de första fyra Europeantourtävlingarna som spelades på Bro Hof (Scandinavian Masters) kommer väl till pass på Ullna, som är en klubb med tävlingstraditioner. Genom historien har klubben arrangerat flera nationella och internationella proffs- och amatörtävlingar, inte minst den legendariska Scandinavian Enterprise Open mellan åren 1983 och 1987, SAS Invitational mellan 1998–2001 där en ung Tiger Woods var med och spelade, och 2004 då Annika Sörenstam vann HP Open på Ladies European Tour.

Till skillnad från de tidigare arenorna Vallda och Halmstad klarar Ullna inte av samma stora publiktryck. För att i mesta möjliga mån tillmötesgå det stora intresset kommer till exempel hålen inte att spelas i den ordning som medlemmarna gör, berättar Craig.

– Vi kastar om så att hål tio blir ettan, hål ett blir tolv och hål sju blir nian. Det ger oss möjlighet att ha en större läktare på kullen ovanför arton och nian, varifrån man kommer att ha en väldigt bra överblick. Det ska bli spännande att se hur vi får till det. Det är tajt på banan och vi får helt enkelt inte plats med samma mängd människor. Dessutom kommer vi i banpersonalen vara tvungna att starta tidigare på morgnarna eftersom det inte finns utrymme för oss att röra oss på och runt banan. Så det lär bli väckning klockan tre på morgnarna för oss!

I fjol bjöd Linn Grant bjöd på en rejäl uppvisning. Vem som går segrande ur striden i år återstår att se, men en sak är säker. När sista bollen kommit in på söndagskvällen lär Craig känna en stor lättnad.

– Jag hoppas bara att tävlingen ska bli framgångsrik, att vi får en tävling utan drama, att spelarna njuter av banan och att vi lyckats ge medlemmar någonting som de kan vara stolta över. De blir visserligen ”av med” sin bana under en vecka, i gengäld får de en hemmabana i absolut topptrim. Jag vet att killarna kommer att anstränga sig till sitt yttersta. För oss blir det en tuff vecka arbetsmässigt, men när man ser resultatet så är det absolut värt det.

Text: Jenny Olsson

Fakta/Craig Broksch 
Ålder:  42 år
Yrke: Greenkeeper på Ullna Golf & Country Club
Familj: Gift och två barn
Bor: Vällingby

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights