Golfbanor i FinlandNyheter

Välkommen på golfkryssning till Åland!

I takt med att räntorna har gått upp, livsmedelspriserna stigit, bränslekostnaderna ökat och ett oroligt omvärldsläge har många av oss skjutit upp våra golfresor under en tid. Golfspelare som normalt sett reser mer än andra i samhället både i par, med familj och med olika golfgrupper avvaktar nu med att boka längre och exklusiva golfresor.

Ett säkert kort är då att kryssa över till grannen Åland med Eckerö Linjen för att spela golf, bo på hotell eller i stuga, njuta av god mat och goda drycker. Priset för en bil med fyra personer är sensationellt lågt och kostar från 190 kronor för bilen enkel resa och 75 kronor för personbiljett enkel resa. I Grisslehamn äntrar vi Eckerö Linjens färja där vi tar några lugna andetag av den friska luften på soldäck. Därefter äter vi Östersjöns godaste smörgåsbord, fyndar på taxfree och tar en svängom på dansgolvet. Resan tar cirka två timmar – precis lagom för att lämna vardagen bakom sig och vara redo för ett nytt semesteräventyr.

Vi anländer till Eckerö och cirka en halvtimme senare med bil är vi framme på Ålands Golfklubb. Har du en elbil finns möjlighet att ladda bilen medan du är ute på golfbanan. Mångfaldigt prisbelönta Ålands Golfklubb välkomnar med gröna fairways och trevligt bemötande. Då Åland oftast ligger i topp då man räknar antalet årliga soltimmar på våra breddgrader har restaurangens stora terrass utrustats med flexibla solskydd så att du kan välja att äta din mat i skuggan. De flesta väljer dock solen, inte minst på after golfen där stämningen är som den brukade vara på svenska golfklubbar innan vi fick så bråttom hem efter golfrundorna.

Uppskattad Ladies European Tour-bana

De två 18-hålsbanorna Slottsbanan och Kungsbanan kompletteras av korthålsbanan Prinsessan. Ålands Golfklubb är en komplett anläggning med en mycket välsorterad golfshop och en fin driving range. LET (Ladies European Tour) blev så imponerade av den nyligen genomförda ombyggnationen på Slottsbanan att det beslutades att en tävling på Europatouren skulle spelas på Ålands Golfklubb. Åland 100 Ladies Open By Ålandsbanken spelades i början på september förra året. Slottsbanan fick översvallande fina omdömen av spelare och tävlingsledning. Nu har du möjligheten att som kvinnlig golfare eller manlig spelare jämföra dina resultat med de duktiga tjejerna på Europatouren som spelade en bana som ungefär motsvarar gul tee. Klokt är dock att välja tee efter förmåga för att maximera golfupplevelsen som bland annat bjuder på underbara och nåbara korthål för oss alla.

Svårt att välja signaturhål

Kameran åker garanterat upp på hål 9 som är ett av flera signaturhål. Att stå högt upp och visualisera ett golfslag tillhör de bästa upplevelserna i spelet golf. Det gör vi på detta korthål som dessutom bjuder på en havsvik och en inbjudande green. Hålet efter är en favorit bland de många låghandicapare som besöker Slottsbanan. Om vindriktningen är den rätta och träffen är perfekt kan du plocka upp puttern på detta par-4 hål redan efter utslaget. Dock krävs en slaglängd på cirka 290 meter över havet till greenen.

Kiosken som du når via hål 5, 12 och 18 är välsorterad och ett kort stopp på terrassen sitter bra. Egentligen är varje hål värt ett eget omdöme, men ett hål som många fastnar för är korthålet som har nummer 15. Precis som på hål 9 står du högt upp och slår mot en inbjudande green, den här gången med Kastelholms slott i fonden.

Varva ner på mysiga Kungsbanan

Egentligen tycker vi väl alla att golf ska spelas via en promenad, men fler och fler väljer att hyra golfbil på Ålands Golfklubb då detta frigör energi för att spela en runda till under samma dag. I dagsläget har Ålands Golfklubb 40 golfbilar, men efterfrågan är stor så det lönar sig att förboka golfbilen. Efter Slott kommer Kung. Kungsbanan bjuder på ett skogsbad deluxe. Vi omfamnas redan på det första hålet av de vackra tallarna och så fortsätter det under hela rundan. Vi som trivs med att ibland inte exponera alla våra svingar inför kunniga betraktare njuter lite extra på Kungsbanan. Pulsen går ner och fokus hamnar på helhetsupplevelsen med golfen, naturen och vännerna. Greenerna är välskötta och relativt snabba. Vi förstår att finska mästerskapen har spelats på Kungsbanan då den går att göra riktigt utmanande med tee långt bak och tuffa flaggplaceringar på greenerna.

Skogen öppnar sig i mitten av rundan och som en liten oas ligger det en kiosk där som erbjuder dryck och enklare förtäring via en automat hela dagen lång. Det brukar vara aningen lugnare på Kungsbanan än på Slottsbanan så här finns möjligheten att kunna gå ut i en 2-boll eller 3-boll tidigt på morgonen eller på kvällskvisten. Efter en kunglig runda och något att äta på uteserveringen väntar en efterrätt i form av korthålsbanan Prinsessan. Efter en kort promenad från klubbhusområdet hamnar vi på första tee och en scramble fullbordar dagens golfupplevelser. Känslan när vi lämnar är som för de flesta – varför spelar vi inte fler korthålsrundor? 

Förmånlig weekendgolf på Åland

Det mesta har ett slut och det är dags för oss att bege oss mot Eckerö och kryssa hemåt. Åter på färjan fyndar vi parfym och dryck för att kunna drömma oss tillbaka till pärlan Åland mitt i Östersjön. Vi upplevde att vi fick mycket för pengarna. Som prisjämförelse kan nämnas att hela weekendresan motsvarar en golfrunda och ett restaurangbesök på Bro Hof Slott GC eller endast båtresan till Gotland.

En golfbana av Slottsbanans kaliber på Ålands Golfklubb är normalt sett mycket dyr att spela och få förunnat att besöka. Passa på att spela den i närtid, rätt var det är kanske den prissätts som övriga toppbanor i Europa.

Ålands Golfklubb erbjuder förmånliga golfpaket med tre rundor där du kan välja mellan att spela Slottsbanan två gånger och Kungsbanan en gång för 265€ (ca 90€ per runda) eller omvänt två gånger på Kungsbanan och en gång på Slottsbanan för 215€ (cirka 70€ per runda). Detta erbjudande gäller under hela 2023. Ett specialerbjudande med en runda på Slottsbanan och en runda på Kungsbanan för 170€ (ord pris 200€) erbjuds från 15/5 till 30/6. Mer information om detta och annat finns på golfklubbens hemsida – agk.ax. Du kan boka hela din golfresa med kryssning, golfspel och boende direkt via Eckerö Linjen – för information och reseförslag eckerolinjen.se/golf

Text: Peter Ellqvist

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights