Golfbanor på IrlandNyheter

Häftig linksgolf på den gröna ön

Glädjen, frustrationen och det oförutsägbara med linksgolf, där ett bra slag kan få en olycklig stuts och hamna i en liten potbunker, eller där ett dåligt slag kan krångla sig hela vägen upp till greenen. Linksbanor med alla sina unika och charmiga egenskaper är verkligen spelets ursprungliga och renaste form. Några av världens bästa linksbanor finns i det vilda och karga nordvästra hörnet av den gröna ön – Irland.

Det är i början av maj och starten på en veckolång golfresa organiserad av North & West Coast Links där vi sällar oss till ett halvdussin ystra golfare för att spela sju rundor i fyra olika grevskap – County Londonderry, County Donegal, County Sligo och County Mayo. Det blir en blandning av gammalt och nytt. Med linksbanor av den gamla stilen som funnits en bra bit över 100 år samt lite mer moderna banor som på ett lyckat sätt snabbt försökt se gamla ut.

Vi kommer att spela bland sanddyner som kantar fairways, från djupa potbunkrar, slå blinda slag och putta på snabba och hårda greener, allt detta i ett väder som kommer att vara minst sagt omväxlande. Precis som det ska vara med andra ord!  

När vi reser runt i den nordvästra delen av Irland upptäcker vi snart att en stor del av tjusningen är faktiskt att ta sig till golfbanorna. Att köra genom ljungbeklädda hedar förbi gamla slott belägna på toppen av vindpinade uddar och genom pittoreska byar med betydligt fler pubar än affärer. Vägarna är smala och slingrar sig fram och den tid vår navigator säger att resan kommer ta är bara att glömma bort. Men mysigt är det.

Efter en tretimmars bilresa norrut från Dublins flygplats svänger vår chaufför av från Causeway Coastal Route och parkerar utanför Castlerock Golf Clubs klubbhus och vi är alla rejält taggade. Vi lastar av våra klubbor och beger oss till rangen och puttninggreenen för att försöka få igång våra stela kroppar.

Vi har en fantastisk golfvecka framför oss. Vi ska spela golf i mängder, prata om golf, prata om att spela golf och således nörda till oss ordentligt. Upplevelsen förstärks såklart att det mesta av vårt snack sker i det underbara klubbhusbarerna över en varm soppa och en pint Guinness eller två efter våra rundor. Det blir inte mycket bättre än så här …

Castlerock – County Londonderry

Castlerock Golf Clubs klassiska bana Mussenden Links grundades 1901 och ligger bara några kilometer från staden Coleraine på Nordirlands nordkust och är en tuff utmaning. Banan spelas bland böljande sanddyner vid sidan av den vackra floden Banns mynning, och från flera ställen har man en spektakulär utsikt över havet. Bra banor ska ha bra avslutningshål och det gäller även Mussenden Links. Det 17:e är en läcker par-5 med faror på båda sidor av fairway och avslutningshålet är ett kort, men ack så klurigt dogleg par-4. Ett bra utslag ger ett inspel med järnklubba eller wedge för de som slår långt till en ondulerad green med klubbhuset bara några meter bakom.

Signaturhål: Hål 4 (Leg O’Mutton) Ett långt par-3 hål på nästan 200 yards som är banans mest kända hål och kräver ett nästan perfekt utslag över en bäck som sedan slingrar sig vidare längs hela vänstersidan. På högersidan går en järnväg och den upphöjda greenen vaktas av fyra djupa potbunkrar.

Övernattning: Bishop’s Gate Hotel

Ballyliffin – County Donegal

Ballyliffin ligger nära staden Cardonagh och härifrån är det är inte långt till Malin Head som brukar anges som den nordligaste punkten på hela Irland. Därför är Ballyliffin den nordligaste golfbanan på ön och en riktig höjdare. Klubbens 36 hål slingrar sig genom ett förtrollande landskap. Marken är perfekt för linksbanor och även om Old Links-banan endast är knappa 50 år gammal, känns det som den har legat här för evigt. För 15 år sedan var Nick Faldo här och gjorde en renovering, eller snarare en uppgradering av banan med nya bunkrar och tees och greener.

Den naturliga terrängen med mjukt böljande fairways ger Old Linksbanan en helt unik karaktär. Den nyare Glashedy Links-banan är från 1995 och ligger vid de enorma sanddynerna bortom Old Links-banan och här har spelarna en helt fantastisk utsikt över kusten från nästan varje hål. Glashedy Links inleder med tre tuffa och långa par-4 hål och sen blir det inte direkt lättare … Det gäller att undvika alla bunkrar med sina branta och torvade kanter, navigera sig fram på fairways som kantas av sanddyner upp till de stora och svårputtade greenerna. Att vinnarscoren i Irish Open som spelades här 2018 var 14 under känns för oss helt surrealistiskt.  

Signaturhål: Hål 7 (Loch na nDeor). Det är svårt att bara välja ett signaturhål på Glashedy eftersom vart och ett har sin egen charm, men detta par-3-hål spelas från banans högsta punkt till en green som ligger nästan 30 meter nedanför, med vatten till höger om en green som vaktas av fyra pottbunkrar. Vackert och tufft!

Övernattning: Ballyliffin Townhouse

Portsalon – County Donegal

Portsalon Golf Club brukade vara en av de bäst bevarade hemligheterna inom irländsk golf. Golfbanan är fortfarande inte riktigt lika känd som några av Irlands andra linksbanor, men ryktet om dess charm och kvalitet sprids snabbt. Portsalon ligger inbäddat på den pittoreska Fanadhalvön som är berömd för sin kustlinje och sträcker sig längs Ballymastocker Beach, som nyligen röstades fram som den näst vackraste stranden i världen.

Här har man spelat golf sedan slutet av 1800-talet och banan har en klassisk linkssträckning där de första nio hålen spelas bort från klubbhuset vid kusten, innan banan vänder och de sista nio spelas tillbaka och även mer inåt landet. Hålen är helt fantastiska och vi njuter i fulla drag. Detta trots att det inte finns någon driving range eller banguide, men sådant vägs upp av den läckra och charmiga banan.

Signaturhål: Hål 2 (Strand). Par-4, 435 yards. Redan tidigt på varvet kommer en av banans tuffaste utmaningar. Hålet spelas från en upphöjd tee med utsikt över havet till en fairway som har vattnet ständigt närvarande på vänstersidan. Greenen vaktas av flera bunkrar samt en bäck framför. Träffar du fairway från tee kan du gå för greenen, annars inte. Detta hål anses vara ett av Irlands absolut finaste.

Övernattning: Ballyliffin Townhouse

Donegal – County Donegal

Med Atlanten på tre sidor och de vackra Bluestack-bergen som bakgrund är Donegals golfbana en vacker och rejält utmanande skapelse av den irländska banarkitekten Eddie Hackett. Den här linksbanan är den förre Ryder Cup-kaptenen Darren Clarkes favoritbana. Den är lång, en bra bit över 6 000 meter från herrtee och 5 300 meter från damtee, där den första niohålsslingan går moturs och de sista nio medurs, allt i en fantastiskt vacker miljö vid Atlantkusten. Även det 19:e hålet är läckert och efter rundan tar vi var sin Guinness på klubbhusterrassen när den sena eftermiddagssolen kastar långa skuggor över banan och visar varje liten ondulering, bula och svacka. Det är linksgolf när det är som vackrast.

Signaturhål: Hål 8 (Moyne Hill) Par-5, 549 yards. Ett otroligt vackert par-5 hål som har allt som ett bra linkshål ska ha. Havet till höger, sanddyner på var sin sida av fairway, ett blint andra slag, svackor och kullar. Det kan spelas på en mängd olika sätt och väl framme på greenen belönas man med en fantastiskt utsikt över Atlanten.

Övernattning: Harvey’s Point Hotel

Lough Erne – County Fermanagh

Den femte dagen på vår resa innebär en kontrast och ett avbrott från linksgolf. Vi beger oss till Lough Erne, för att ta oss an The Faldo Course som är en av två parkbanor på den lyxiga anläggningen Lough Erne Resort. Vi befinner oss i Fermanagh Lakelands där den gröna ön kanske är som allra grönast. Faldo-banan är såklart designad av den sexfaldige major-vinnaren Sir Nick Faldo och slingrar sig genom tallskog innan den efter ett tag tar sig till Lough Erne-sjöarna. Banan är i en perfekt kondition och hela anläggningen lyser av kvalitet. Och lyx. Vi avslutar en fantastisk golfdag med en middag i The Catalina Restaurant, som vunnit mängder av priser och njuter av lokala rätter som krabba, ål, kummel, lamm och rabarbertårta.

Signaturhål: Hål 10 (Emerald Isle) Par-4, 347 yards. Greenen ligger på en konstgjord halvö som sträcker sig ut i vattnet i Lough Erne. De långtslående kan frestas att gå direkt på greenen här, men det finns stora risker med det. Smartast är att ta en järnklubba från tee och sen attackera flaggan med en wedge på inspelet.

Övernattning: Lough Erne Resort

Enniscrone – County Sligo

Enniscrone började som en blygsam niohålare 1918, men det var den irländska bandesignern Eddie Hackett som satte Enniscrone på kartan när han byggde om banan till 18 hål i mitten av 1970-talet. 1999 byggdes banan om igen, denna gång av Donald Steel som la ut sex nya hål bland sanddynerna vid kusten och byggde ytterligare tre hål som tillsammans med sex tidigare hål från banan bildade en ny niohålsbana, The Scurmore. Den nya 18-hålsbanan fick det passande namnet ”The Dunes”. Tolv av hålen slingrar sig som genom en labyrint av de högsta sanddynerna på kusten, där en känsla av isolering och lugn omger dig. Atlantkusten är dock ständigt närvarande. The Dunes är inte någon vanlig bana, det är ett häftigt golfäventyr i en hisnande miljö.

Signaturhål: Hål 16 (The Long Bank), Par-5, 538 yards. Spelas mellan enorma sanddyner och havet på vänstersidan. Du måste träffa en smal fairway från tee, annars är du i stora problem. Håll andra slaget till höger för att kunna attackera den upphöjda greenen som är bred men inte så djup. Ett underbart hål som kräver flera bra slag.

Övernattning: Mount Falcon Estate

Carne – County Mayo

Carnes speciella charm ligger i den spektakulära resan för att komma dit, plus dess avlägsna läge med utsikt över Blacksod Bay och Atlanten. ”Om Herren någonsin tänkt ut en mark för en golfbana, så är det vid Carne”, sa den bortgångne Eddie Hackett, som anlade banan i början av 1990-talet. Detta var hans sista linksbana, och den anses av många vara hans bästa. Även om de första 15 hålen är alla bra golfhål lägger banan i en ny växel på de tre avslutningshålen som är smått fantastiska. Det 16:e är ett läckert par-3 där man står högt och spelar ned mot en green som är omringad av sanddyner, sen det enormt tuffa par-4 hålet det 17:e som följs av det läckra avslutningshålet som är en par-5 där det gäller att navigera sig fram mellan alla sanddyner fram till greenen. Det är en minnesvärd avslutning på en linksbana som verkligen har allt. Som komplement till Hacketts bana finns här även en niohålsbana, The Kilmore som erbjuder en mängd fina och spännande hål även där bland alla häftiga sanddyner.

Signaturhål: Hål 13 (Aodh), 530 yards, par-5. Det finns många hål på Carne som förtjänar titeln som banans signaturhål, men atmosfären kring det 13:e hålet är speciell. Här krävs det tre bra slag för att nå greenen som ligger längst bort på banan alldeles vid havet. Här är kan med fördel ta en liten paus för att insupa miljön, havet och den vita sandstranden. Det är vilt men ändå fridfullt.  

Övernattning: Mount Falcon Estate

Mer information

Boende

Bishop’s Gate Hotel (Londonderry) är beläget inom de historiska stadsmurarna i hjärtat av staden Londonderrys pittoreska Cathedral Quarter, där det är nära till en mängd trendiga barer och restauranger. Från det här lyxiga boutiquehotellet når man även över 20 golfbanor inom en timmes bilresa.
bishopsgatehotelderry.com

Ballyliffin TownHouse (Ballyliffin): Anses vara ett av de bästa hotellen i Irland enligt TripAdvisor. Är ett 4-stjärnigt litet boutiquehotell känt för sin prisbelönta irländska frukost med till exempel den hemmagjorda gröten med en skvätt Whisky/Irish Cream likör, eller deras klassiska Donegal Fry, en rejäl irländsk frukost. Ballyliffin Golf Club ligger bara två minuters bilresa bort plus att det är nära till ett flertal andra mästerskapsbanor.
ballyliffintownhouse.ie

Harvey’s Point Hotel (Donegal): Mellan kullarna i Donegal vid Lough Eskes lugna stränder ligger Harvey’s Point, ett lyxigt hotell med prisbelönt mat, traditionell irländsk gästfrihet och den läckra baren Octagonal Bar. Det är det perfekta stället att koppla av efter en dag på tuffa linksbanor. Ytor finns det gott om på Harvey´s Point Hotel, rummen är så stora att du med fördel kan träna puttning i dem.
harveyspoint.com

Lough Erne Resort (Enniskillen): Är ett prisbelönt 5-stjärnigt resort som ligger i hjärtat av Fermanagh Lakelands och har en rad lyxiga rum i läckra stugor vid sjön. Här finns även Catalina Restaurant med sitt 3AA-erkännande, Thai Spa och 36 riktigt bra hål alldeles vid hotellet (The Faldo och Castle Hume).
lougherneresort.com

Mount Falcon Estate (Ballina): Ett lantligt hotell som ligger på en stor egendom vid utkanten av staden Ballina. Boendealternativen sträcker sig från den lyxiga Wall Pool Suite med originaldetaljer, till rejäla hotellrum och fristående stugor som är idealiska för fiskare och golfare. Gästerna kan njuta av olika fiskepaket i den närliggande floden Moy, eller andra floder och sjöar i regionen. Här finns även lerduveskytte, bågskytte, cykelleder i skogen. Hotellet har även en egen driving range.
mountfalcon.com

Text: Andrew Marshall

Foto: Paul Marshall, Getty Images

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights