Golfbanor i SverigeNyheter

Golf på sju banor på Bjärehalvön

Havet är lagom salt och inbjuder till sköna bad. Färskpotatisen växer och frodas i den skånska myllan. Landskapet är kargt på sina ställen. Böljande och inbjudande på andra. Bjärehalvön, Skånes nordvästra utpost, är en blandning av det bästa i Sverige.  Dessutom kan du spela golf här – på sju banor!

Golf på sju banor på Bjärehalvön

En bit efter Laholm på väg söderut på E6, ligger Hallandsåsen som en naturlig gräns mellan Halland och Skåne. Dess högsta punkt reser sig 226 meter över havet. Här finns också backar för utförsåkning i Vallåsen. Från motorvägen vid Östra Karup är det omkring sju kilometer på väg 115 till Båstad. På vägen passerar vi halvöns första golfbana. Det är Äppelgårdens golfklubb med en golfbana som ligger mitt i en äppelodling.

Äppelgårdens GK ligger som namnet antyder i en äppelodling.

Båstad är en kommun och en metropol. Här finns systembolag för de törstiga, hotell för de sömniga, restauranger för de hungriga och vårdcentral för de sjuka.
Alla behov tillgodoses. Men det var egentligen under första hälften av 1800-talet som det hände något som förändrade livet på Bjärehalvön för många. Det kom badgäster.

Tvätterskor höll verksamheten i gång

De första badgästerna i Båstad blötte ned sina stora badkläder i Laholmsbukten år 1834. Kallbadhuset byggdes 1848. Ett varmbadhus kom därefter och eldare och tvätterskor höll verksamheten i gång och Båstad blev en populär badort. Kallbadhuset brann ned 1969 och Hotel Skansens nya vackra Kallbadhus 60 meter ut i Laholmsbukten är tretton år gammalt.

Kallbadhuset i Båstad. Foto: Johan Dahlqvist.

Därför var det inte så konstigt att Ludvig Nobel, brorson till den mer berömde Alfred ”nitroglycerinet” Nobel, slog sig ned här i början av 1900-talet. Ludvig Nobel satsade på rekreation och byggde Hotell Skånegården. Men allt skulle vara brunt. I Nobels Båstad skulle allt vara brunt, till och med flaggstängerna.

Sex golfklubbar

När fyra engelsmän en dag frågade efter en golfbana i Båstad och Ludvig Nobel ur egen ficka betalade en taxi till Falsterbo, där den närmaste banan fanns, insåg han att Båstad måste ha en golfbana.
Påsken 1930 kunde dåvarande kronprinsen Gustav Adolf slå invigningsslaget, som tillsammans med prins Sigvard och generalkonsul Carl Bergsten, belåtet kunde konstatera: ”Detta är en av de förnämsta banorna i Sverige, ja i hela Norden”. Ett omdöme som stått sig genom åren. Och Båstad Golfklubb blev därmed Sveriges andra 18-hålsbana.

Charmiga Båstad GK. Foto: Johan Dahlqvist.

Det är en charmig parkbana med brittisk prägel och väl inbunkrade, ondulerade greener och få vattenhinder. Trevlig och rolig att spela med den gamla vindmöllan Boarps kvarn på plats. Inledningshålen är charmiga och det fjärde hålet, ett kort par 3-hål, är läckert med sin bunkeromgärdade green. Vi försöker så klart nå greenen på det korta tionde hålet, par 4, 271 meter från gul tee, men når inte riktigt trots årets modell av golfboll som ”ska flyga längre än någonsin tidigare”. 

Ta sikte på kvarnen

Banans signaturhål är det 12:e. Vi kämpar oss fram på detta långa par 5-hål och lyder banguiden där det står att ”ta sikte på kvarnen vid ditt inspel för den vaktar direkt bakom denna svagt upphöjda och väl inbunkrade platågreen”. Ett fint golfhål.

Det vimlar av fina golfhål på Båstad GK.

Den nya banan från 1990 i design av Tommy Nordström är helt annorlunda. Nu talar vi om en park/hedbana med vidsträckta vyer över Laholmsbukten. Snabba ondulerade greener och hårda fairways som slingrar sig genom öppna landskap. Väl inbunkrade greener och vattenhinder belönar den taktiske spelaren. Banan kan också bjuda på svåra flaggplaceringar på upphöjda greener.
Övriga fem golfklubbar på Bjärehalvön är Bjäre, Sönnertorp, Torekov, Åkagården och Äppelgården.

Tennis var först

Lite före golfen spelades det tennis i Båstad. 1880 anlades den första gräsbanan och 1928 byggdes två cementbanor och SM arrangerades för betalande publik. Kung Gustaf V, även kallad ”V-Gurra”, var en av dem som uppskattade tennisen i Båstad och var en flitig gäst.
1974 vinner Björn Borg Swedish Open. Han vann för övrigt tävlingen även 1978 och 1979. Det som sedan 1920-talet är Hotel Skansen, precis vid Centercourten, byggdes 1877 som ett sädesmagasin för att sedermera bli hotell och mötesplats för prominenta bad- och tennisgäster. Fortfarande är det lätt att trivas i den historiska miljön, i hotellets Spa eller på Restaurang Sand.

Stranden i Båstad med Hotel Skansen och tennisbanorna. Foto: Anders Karolyi

Hotellets läge är svåröverträffat med hela Båstad inom gångavstånd och shoppingen, folklivet i hamnen, på barerna och ”Pepe’s Bodega” är berömda och vi såg skådespelaren Hugh Grant vid frukosten. Han har förresten ett hus i Torekov men valde att äta frukost på Skansen.
Bara en sådan sak!

Lätt att trivas

Vi trivs i Båstad och något ”vaskande” med champagne ser vi inte röken av. I stället njuter vi av strandpromenaden och havets dofter och ser på allt liv och rörelse i hamnen. Lite läcker Bjäreglass och vi enas om att ibland är livet som rättvisast!
En av kvällarna bokar vi bord på Båstads franskinspirerade Bistro Grodlår & timjan. Vi upptäcker att på Bjärehalvön är vägen från jord till bord kort. Kanske rentav ”härodlat” mer än närodlat och njuter av maten och miljön i bistron. En annan av kvällarna provar vi skaldjursrätterna på Hamnkrogen som ligger som det låter, nere vid gästhamnen på kanten till det saltmättade vattnet.

På Bjärehalvön finns landets bästa grönsaker! Foto: Johan Dahlqvist.

Vädret är även det på sitt vackraste och vänligaste sida och när jag står vid gången ut mot Kallbadhuset frågar en dam, som letar snäckor i sanden, om vi verkligen är i Sverige? Jag svarar jakande, även om det just nu känns konstigt att vara i Sverige eftersom det är en sådan värme och stranden och miljön i Båstad för snarare tankarna till den franska Medelhavskusten.

Pärlan Torekov

Längst ut på udden av Bjärehalvön västerut ligger pärlan Torekov. Vi checkar in på Torekov Hotell och börjar med ett dopp i utomhuspoolen. Torekov Hotell är suveränt för livsnjutaren, för träningsfreaken, för gourmén, för golfaren, för paret, för vandrarna, för ett skönare liv – Torekov Hotell erbjuder allt med en lyxig och personlig twist. Jag håller med om vad de själva säger ”Du kommer vilja stanna här för alltid”.

Ett dopp i poolen vid Torekov Hotell är inte så dumt en varm sommardag.

Lite senare strosar vi runt i området runt hamnen och finner att Torekov är lugnare än Båstad, kanske lite mer som en pärla i en mussla. Det doftar tång och ilandflutna maneter. Det smakar torsk, salt sill och rökt makrill och här finns gator vid namn Ankargränd och Kajutgränd. Skyddshelgonet Sankta Thora håller sin skyddande hand över bofasta och besökare.
Morgonbryggan är populär dit gammal som ung cyklar på morgonen i vita, fladdrande frottémorgonrockar som segel i vinden för dagens första dopp. Och så kan du ta båten ut till Hallands Väderö, ett naturreservat på cirka tre kvadratkilometer, med verkligt härliga bad och en sista utpost mot havet och Danmark.

Seaside på Torekov

Inte långt från själva Torekov ligger Torekovs Golfklubb, som tillhör de härligaste att spela i landet. Torekov Links, som banan heter, ligger på en stenig, grusig och väldränerad mark. Men kom ihåg, att på Torekov likt sina skotska och irländska fränder, gäller det att rulla in bollen på greenen och inte attackera flaggan med höga inspel.

Torekov Links – en av landets vackraste golfbanor.

Banan har oftast en året-runt säsong och är vilket ifall som helst öppen tidigt på våren. Det är en mycket populär bana och trycket under semesterperioden är stundtals hårt. Sommaren 2020 öppnades också Torekovs nya klubbhus och restaurang – en naturlig mötesplats för alla.
Banan har ett magnifikt läge och en suverän layout som är utsatt av påverkan från naturens krafter. Banan är inte speciellt lång men det finns trixiga par 4-hål och en rad underbara par 3-hål. Om vinden ligger på kan också banan bita ifrån rejält. Detta gäller inte minst på ett av banans allra bästa hål. Det sjunde hålet är ett läckert korthål där du får vinden i ansiktet nio dagar av tio. Utsikten över härliga Hallands Väderö får du på köpet.

Det sjunde hålet på Torekov är ett tufft och vackert korthål. Foto: Mickael Tannus.

Jag spelar tillsammans med Leif och hans hustru Anita. Leif har varit ordförande i klubben och berättar och pekar och ger mig en omfattande historielektion. Det blir en mycket trevlig och rolig rond med trevliga människor och med många skratt. Vi njuter av banan och havsmiljön och av det svåra tolfte hålet. Banans kanske bästa hål. Vatten i spel, vind och annat otyg på detta par 5-hål. En tuff utmaning.

Vackert i söder

Vi far till den södra sidan av halvön och hittar Åkagårdens Golfklubb. Den har ritats av Jan Sederholm, en av Sveriges flitigast anlitade banarkitekter med 50-talet golfbanor i Norden på meritlistan. Jan Sederholm var också med och startade Föreningen Svenska Golfbanearkitekter FSGA 1989.

Åkagårdens bana smälter in i naturen på ett vackert sätt.

Åkagården är en golfbana i som smälter in i naturen. Höjdskillnaderna är på sina håll betydande och från flera platser på banan är utsikten över Skälderviken och det skånska jordbrukslandskapet magnifik. Jag spelar med Hasse och Jonas, greenfeegäster likt jag själv, och vi trivs på banan. Att solen fortsatt skiner från en i princip molnfri himmel bidrar säkert till njutbarheten. Det blåser heller inte speciellt mycket. Banans läge gör annars att vinden ofta är en utmanande faktor vid spel. Och så kom vi ihåg att efter ronden besöka Ostbutiken Åkagården, som är full av frestelser av det kulinariska slaget.

Bana vid Salomonhög

Slutronden blir på Bjäre Golfklubb. Banan ligger högt, mitt uppe på Bjärehalvön där himmel och jord möts. 149 meter över havet, vackert inramad av naturen hittar du en golfbana i bästa skick, mysigt boende och en härlig matupplevelse i Salomon Krog.  Eller som man själva säger: ”Välkommen till Bjäre Golfklubb – en upplevelse i harmoni med naturen.”

Från Bjäre GK har man fantastisk utsikt över Skälderviken.

Det är en riktigt trevlig bana att spela med härlig utsikt över Skälderviken från nio av hålen och Susedalen från övriga nio hål. För den kulturintresserade är Salomonhög, golfbanans adress, också en plats där det finns gott om lämningar från bronsåldern med bland annat flera gravhögar.
På andra sidan av Skälderviken reser sig mytomspunna Kullaberg med Mölle by the Sea och även Kullens Fyr. På Kullaberg spelades den kända TV-serien ”Kullamannen” in i slutet av 1960-talet i regi av Leif Krantz.  
Men det är en helt annan historia.

Text: Johan Dahlqvist

Golfklubbar på Bjärehalvön

Bjäre Golfklubb
Antal hål: 18.
www.bjaregolfklubb.se

Båstad Golfklubb
Antal hål: 36.
www.bgk.se

Sönnertorps Golfklubb
Antal hål: 12.
www.sonnertorpgolf.se

Torekovs Golfklubb
Antal hål: 18.
www.togk.se

Åkagårdens Golfklubb
Antal hål: 18 + 6.
ww.agk.se

Äppelgårdens Golfklubb
Antal hål: 18.
www.appelgarden.se

Boende på Bjärehalvön

Hotel Skansen
Båstad
www.hotelskansen.se

Torekov Hotell
Torekov
www.torekovhotell.se

Bjäre Golfklubb
Salomonhög
www.bjaregolfklubb.se

Åkagårdens Lodge
Grevie
www.akagardenslodge.se

Äppelgårdens Golfklubb
Båstad
www.appelgarden.se

Resfakta

Bästa tiden: Bjärehalvön är verkligen ett året-runt resmål där varje årstid har sin charm.
Ta dig runt: Bjärehalvön genomkorsas av små vägar som gjorda för att cykla på. Härliga vandringsleder. Utbyggd lokalbusstrafik.
Bra att veta: Om du vill ha party och mycket folk omkring dig så kommer du till Bjärehalvön och Båstad under Nordea Open i tennis 4-17 juli 2022.
Läs mer: www.bastad.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights