Äta & Bo

Hamburg – ät gott på stan

Det är hög tid att bestämma vart höstresan ska gå. Säkert vill ni känna storstadspuls, äta lyxmiddag, vara kulturella och toppa med ett par rundor på någon högklassig bana. Så vart åker man? För en lyxig weekend har Tyskland har aldrig känts mer i toppform. Golfbladet guidar till de bästa hotellen, restaurangerna och golfbanorna i Hamburg.

Pulserande storstad

Många väljer Hamburg för den utmärkta golfen men kombinerar med stadens unika utbud av shopping, kultur och gastronomi. Här finns alla upplevelser inom räckhåll. Tillhör du dem som växte upp på 60-talet så var det förmodligen ­Reeperbahns musikklubbar, obskyra sjapp och sexbutiker som lockade dig till Hamburg. Och visst, en del av synden finns fortfarande kvar men numera hamnar den tyska hamnstaden under radarn av andra anledningar. I dag trängs spännande designhotell med nyskapande arkitektur, här finns exklusiva shoppingstråk, ett stort utbud av barer, nattklubbar och utmärkta restauranger, plus ett kulturliv som kan matcha vilken annan världsstad som helst.

Vy från Hamburg.

Som en av Europas äldsta städer genomgår Hamburg vad som bäst kan beskrivas som en modern renässans. Ända sedan slutet av 1100-talet har sjöfarten längs Elbe varit viktig. Hamnen är navet i stadens ekonomi och hamburgarnas fokus på affärer och media i modern tid har gjort den till Tysklands rikaste metropol – här bor flest miljonärer i hela landet.

Stad i förvandling

Att Hamburg är i förvandling märks inte minst i HafenCity där ett av Europas mest omtalade och största urbaniseringsprojekt någonsin pågår. Visionen är att omvandla det tidigare otillgängliga hamnområdet till en förlängning av innerstaden och skapa en helt ny stadsdel, vilket man är på god väg att göra. Är man det minsta intresserad av arkitektur bör man spendera åtminstone ett par timmar här.

Designhotell

The Fontenay

Ett nytt 5-stjärnigt hotell som tagit design till en helt ny nivå. Beläget invid Alster några minuters promenad från citykärnan är detta en urban oas där djärva organiska former möter nedtonad lyx i sobra färger. Hotellets atriumlounge med 27 meter i tak och 200 glasfönster är härlig att slå sig ner i för en afternoon tea eller en drink före middagen. Högst upp finns gym och spa samt hotellets fine dining-restaurang med 360 graders utsikt över sjön.

2 stjärnrestauranger

Jacob’s Restaurant

Med två stjärnor i Guide Michelin kan man förvänta sig en oförglömlig middagsupplevelse signerad stjärnkocken Thomas Martin. Köket är klassiskt franskt med en egen twist av regionala råvaror. Bokning rekommenderas.

The Table Kevin Fehling

Kan man äta konst? På The Table Kevin Fehling är rätterna i vilket fall som helst lika vackra som konstverk – och goda. Men så har Kevin Fehling också skaffat sig tre stjärnor i Guide Michelin. Endast 8-rätters provsmakningsmeny och bokning är nödvändigt.

Sevärt i stan

Elbphilparmonie

I HafenCity möter nyskapande arkitektur de röda tegelstenshusen i det historiska lagerhuskomplexet Speicherstadt. Flaggskeppet i detta gigantiska urbaniseringsprojekt är Elbphilharmonies konserthus som är väl värt ett besök. Inte bara för sin spektakulära glasstruktur; innanmätet är ett under av innovativ konstruktörskonst. Den största av konserthallarna har en enastående akustik som naturligtvis upplevs bäst på plats.

Hamburgs spektakulära konserthus.

Kliv ombord

Få städer i världen präglas så av närheten till vatten som Hamburg. Hamnen hör till de största i Europa och här råder en ständig aktivitet runt kryssningsskepp och containerfartyg. I Altona ett stenkast västerut längs Elbes kajpromenad ligger legendariska Fischmarkt. Längre norrut tar ett annat Hamburg vid med de två Alstersjöarna, som tillsammans med de omgivande parkerna och promenadstråken utgör en populär oas. Allt detta vatten innebär ett överflöd av vattenleder, kanaler och broar. Passa på att utforska staden ombord ett ångfartyg, en färja, eller hyr en egen båt.

Shopping

Hamburgs shoppingutbud är utmärkt med ett brett spektrum av flaggskeppsbutiker, juvelerare, antikhandlare, delikatessaffärer och specialshoppar. De exklusiva märkena hittar man framförallt i triangeln mellan gatorna Jungfernstieg, Fuhlentwiete och Neuer Wall. Hamburg har även flera gallerior värda att spana in: Mellin passage, Karolinenviertel, Europa passage och Levantehaus.

Mönckenbergstrasse i Hamburg.

Längs Mönckenbergstrasse och Spitalerstrasse ligger märkesbutiker, billigare klädkedjor och sportaffärer. Hamburgs motsvarighet till New Yorks Bergdorf Goodman heter Alsterhaus och ligger mitt på Jungfernstieg.

Se en musikal

Kulturutbudet i Hamburg är enormt med opera, teatrar, gallerier och fina museer. Inte minst musikalscenen lockar många besökare årligen, där klassiker som ”Fantomen på operan”, ”Lejonkungen”, ”Dirty Dancing” och ABBA-musikalen ”Mamma Mia” spelas för fulla hus.

Här kan du läsa mer om golfbanorna i Hamburg>>

Av Jenny Olsson
Foto René Riis. Other pics: Kevin Fehling

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights