LivsstilNyheterPorträtt

Här är Sydafrikas stjärnor – landet med ovanligt många golftalanger

Hur kan ett land med bara 150 000 golfare ha så många spelare på elitnivå? En hel rabatt med svåruttalade namn florerar i golfvärlden. Och duktiga är de: Dean Burmester, Christiaan Bezuidenhout, Louis Oosthuizen, Erik van Rooyen, Garrick Higgo, Daniel van Tonder, Charl Schwartzel och George Coetzee.

Starka personligheter

Härliga personligheter är de allihop också. En samlar på stora traktorer, en annan var sekunder från döden som tvååring, en tredje gick i sin mammas fotspår – bokstavligt och en fjärde hyllar sin fru, som hjälpt till som caddie under alla år.

Här är en kartläggning av Sydafrikas golfstjärnor!
louis oosthuizen
Louis Oosthuizen

Louis Oosthuizen 39 år föddes i Mossel Bay, Västra Kapprovinsen, i Sydafrika. Han växte upp på en gård och har i många intervjuer berättat om sin första förälskelse.
– Jag blev kär i en traktor!
Som golfproffs har han samlat på sig många lyxiga traktorer och det är verkligen en beständig kärlek. Förutom att han blivit omskriven för sin ovanliga traktor-passion, har han blivit känd som den ständige Major-tvåan. Oosthuizen var medlem i det sydafrikanska lag, som 2000 vann världsmästerskapen för amatörlag och han vann flera amatörtitlar innan han som 19-åring blev professionell 2002. Louis är en trevlig familjefar som trivs med livet.

När Oosthuizen vann British Open 2010 på St. Andrews såg han till att köpa en ny John Deere i stället för en sportbil. Och han fick en speciell rundtur i företagets fabrik när han spelade i John Deere Classic 2013.

Charl Schwartzel är 37 år och kommer från Johannesburg. Han blev proffs som artonåring 2002 och började spela på Europatouren som den nästyngste sydafrikanske spelaren efter Dale Hayes.

Skador i handleden har gjort att han tvingat återhämta sig. Schwartzel har följande facit så här långt i karriären från tävlingar som registrerats i SpelarProfiler:
13 segrar på 477 tävlingar. För att vinna dessa 13 tävlingar har det krävts en snittscore om 67,35 slag, eller totalt -222 mot par. I snitt per vunnen tävling gick Charl Schwartzel -17,08 i förhållande mot par. Segrarna har varit värda 38 774 709 kr.

Dean Burmester är 32 år och vann i år Tenerife Open och tog därmed sin första titel på Europatouren på drygt fyra år. Burmester föddes i Zimbabwe men representerar Sydafrika i golf. Idrottstalangen finns i familjen. Pappa Mark spelade internationell cricket för Zimbabwe medan mamman, Michelle, är en talangfull golfspelare som innehar banrekordet för kvinnor på Royal Harare Golf Club, hans hemmabana. Man kan därför säga att golfproffset Dean Burmester bokstavligt gick i sin mammas fotspår på golfbanan. Han var hennes caddie ett antal gånger och fick sitt intresse för golfen genom henne.

Christiaan Bezuidenhout

Christiaan Bezuidenhout är 27 år och en sydafrikansk professionell golfspelare som är en trefaldig vinnare på European Tour. Det var en lycklig vinnare som tog hem Alfred Dunhill Championship 2020 i Sydafrika. Han kände sig som hemma på Leopard Creek Country Club i Malelane. Christiaan Bezuidenhout föddes 18 maj 1994 i Delmas, som ligger i Sydafrikas inre regioner.

Två år gammal följde han med sina föräldrar till ett möte. Hans barnsliga impuls för en sekund har gett honom konsekvenser som han lever med än i dag.

– Det stod en två liter stor Coca Cola-flaska, inte med cola utan råttgift. På något sätt lyckades jag öppna den och tog en klunk. På sjukhuset sa de till mina föräldrar att vi kom dit i sista stund, att jag bara var någon minut från att dö, berättar Christiaan Bezuidenhout till Guardian.

Van Rooyen attended the University of Minnesota from 2009, turning professional in 2013
Erik van Rooyen

Erik van Rooyen är 31 år och har sitt ursprung från Bellville i Sydafrika. Van Rooyen flyttade till USA och gick golfprogrammet på University of Minnesota år 2009. Han blev proffsspelare 2013. I augusti 2021 vann van Rooyen sin första PGA Tour-tävling vid Barracuda Championship. Han slog turneringens poängrekord genom att kamma hem totalt 50 poäng på fyra rundor.

Garrick Higgo är bara 22 år gammal. Han kommer från Johannesburg och är relativt ny en uppstickare på golfarenan. Higgo spelar på PGA-touren, Europatouren och Sunshine Tour. Han har vunnit tre gånger på Europatouren och vunnit 2020 Open de Portugal och Gran Canaria Lopesan Open samt Kanarieöarnas mästerskap 2021.

Daniel van Tonder är 30 år och härstammar från Soweto i Sydafrika. År 2020 vann han fyra tävlingar på Sunshine Tour under loppet av tre månader.

I spelarbloggen för Europatouren reflekterar Daniel Van Tonder över 10 år som proffs och ger all cred till sin fru.

– Jag blev proffs 2011 och mitt första år var på Sunshine Tour, och jag njöt verkligen av den tiden. Men det lärde mig också mycket om mig själv och hjälpte mig att hitta mig själv, och jag har haft turen att ha kunnat tillbringa åtta av dessa år med min fru Abi som caddie. Vi har vunnit tillsammans, fått mitt European Tour-kort och nyligen spelat i vår första Major. Och det mesta av äran måste gå till min fru, för jag skulle inte ha gjort något av det utan henne.”

George Coetzee 35 år från Pretoria. Han har vunnit fem turneringar på European Tour och elva på Sunshine Tour, där han också har toppat Order of Merit vid två tillfällen. 

Skulle du också vilja åka till Sydafrika. Då kan du hyra ut ditt eget boende. Ett tips är att göra det här (annons Samtrygg)


Foto Getty Images och Golfball.co.za

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights