Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the all-in-one-seo-pack domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /www/webvol28/a4/d3fghw1efjsokw6/golfbladet.se/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wp-cerber domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /www/webvol28/a4/d3fghw1efjsokw6/golfbladet.se/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Hon bytte boll – insåg golfens hälsoeffekter - Golfbladet
NyheterPorträtt

Hon bytte boll – insåg golfens hälsoeffekter

Text: Thomas Westlind

Regelbunden golf innebär en fysisk aktivitet som för många når upp till samhällets mål för vad som är bra för hälsan. En inkluderande idrott som attraherar många i olika åldrar. En aktivitet som också ger psykosociala fördelar.

Där har ni golfens tre främsta fördelar från en som verkligen vet. Elin Ekblom Bak, 39, docent i idrottsvetenskap med inriktning mot folkhälsa och fysisk aktivitet vid GIH, Gymnastik- och idrottshögskolan, och före detta landslagsspelare i fotboll, har nyligen lett en uppmärksammad forskningsstudie om golfens hälsoeffekter. Fotbollen har hon numera bytt ut mot en betydligt mindre och vit boll.

Elin stammar från en riktig idrottsfamilj i Älta, sydöst om Stockholm. Pappa Björn var under många år professor på GIH och när de äldre bröderna Örjan och Anders började kicka boll ville Elin, då fyra år, genast hänga på. Fotbollskarriären i Älta och Tyresö tog snabbt fart och senare blev det spel i division ett i Sätra. Det blev också Djurgården, AIK och Hammarby. Men inte minst elva A-landskamper från 2004 fram till 2011.

Elin Ekblom Bak. Fot: SvFF/Bildbyrån

Men först lockade utlandet och hon tog som 19-åring kontakt med det då bästa damlaget i Spanien, Espanyol i Barcelona, där det blev två säsonger.
– Det orsakade viss uppståndelse när jag kom dit. Det var första gången en blond utländsk damspelare rusade runt på deras mittfält, berättar hon och skrattar. Lärde mig hygglig spanska på kuppen. Kunde i stort sett bara säga ”Hola” när jag kom dit.

Vi sitter i Elins soliga trädgård hemma i Älta och hon har fullt sjå med att hålla reda på den nio veckor gamla hundvalpen Harry, döpt efter den legendariske fotbollsspelaren Harry Kane i Tottenham. Studier vid Karolinska Institutet, där hon doktorerade, ledde så småningom till en tjänst som lektor på GIH med inriktning mot folkhälsa och fysisk aktivitet. Nu forskar hon på halvtid och undervisar på den andra halvan.

Slutsatserna av hennes genomgång och sammanställning av forskningsläget när det gäller golfens påverkan på hälsa är att regelbunden golf (en gång i veckan) ger många av utövarna, de som är fysiskt inaktiva och har sämre kondition, den motion som av hälsoskäl rekommenderas av svenska myndigheter och WHO. Under en genomsnittlig 18-håls golfrunda förflyttar sig golfaren mellan 11 000 och 16 500 steg under ofta drygt fyra timmar. Sammanlagt innebär de olika momenten under en golfrunda en variation av belastning på kroppen med flertalet positiva fysiologiska, medicinska och hälsomässiga konsekvenser, konstateras i sammanställningen.

Kan man nu verkligen så fast att golfare är friskare och lever längre?

– Det finns studier som tyder på det, men jag skulle vilja forska ytterligare på det innan jag är så kategorisk, säger Elin och fortsätter:
– Tidigare tyckte jag väl som många andra att golf mest var en lugn promenad där man gick och pratade med sina kompisar. Det som förvånade mig med resultatet av denna sammanställning var att den genomsnittliga, måttliga fysiska aktiviteten, som en golfrunda under upp till fyra timmar ger, gör att utövaren når upp till WHO-rekommendationen på 150 till 300 minuters måttlig aktivitet i veckan. Alla som drar en vagn med tung golfutrustning eller bär bagen i uppförsbackar och svingar klubborna ett hundratal gånger vet vad jag talar om.

Elin bytte från fotboll till golf. Foto: Björn Andersson.

Golfen provade hon på för första gången tillsammans med en pojkvän i slutet av 1990-talet, men det ledde inte till något större engagemang. Det var så mycket annat som hände i livet då.
– Men förra året tog jag upp spelet igen tillsammans med min brorsa och nu är jag helfrälst. Har köpt nya utprovade klubbor i år och har faktiskt sänkt mig under de fem första rundorna på säsongen. Jag är nu nere på hcp 23,8 och tänker kämpa mig ytterligare nedåt.

Nu spelar hon en till två gånger i veckan, mestadels hemma på Tyresö GK. Elin är inte överraskande en riktig vinnarskalle. Det som lockar henne med golfen är främst utmaningen mot sig själv, att bli säkrare och jämnare och få lägre scorer. Det framskymtar också att hon har humör och ibland kan tända till rejält. Klubborna hamnade nästan i ett vattenhinder efter en mindre lyckad runda en gång, minns hon.

Liksom många andra golfare funderar hon till och från på spelets outgrundliga mysterier.
– Det är så konstigt att spelet vissa gånger kan gå fantastiskt bra och nästa dag när man är ute på banan kan man börja fundera på om man över huvud taget kan träffa bollen trots att den ligger still.

Vilken kategori har mest ”hälsonytta” av golfen skulle du säga?

– Främst är det de som är fysiskt inaktiva i övrigt och har en låg till medelgod kondition. Där finns mest troligt hälsoeffekter att hämta.

Elin pekar gärna också på de psykosociala effekterna av golfen, sportens betydelse för rehabilitering och som paraidrott.
– Man ska komma ihåg att ensamhet är ett stort problem för många i vårt samhälle idag. Att få komma ut i naturen och samtidigt träffa vänner har också stor betydelse för välbefinnande och hälsa. Golfen som rehabilitering för bland annat Parkinson-patienter har dessutom visat sig fungera väl i några studier.

Vad skulle du vilja veta mer om golfens hälsoeffekter?

– Jag skulle gärna vilja göra en större studie under en längre tidsperiod. Att låta inaktiva personer börja spela golf och se om och vilka hälsoförändringar som sker med ökat golfspelande. 

Vilka nackdelar ur hälsosynpunkt kan du se med golfen?

– Vi vet att skadefrekvensen jämfört med andra idrotter är mycket låg, i klass med varpa. Skador uppstår mestadels när folk glömmer eller struntar i att värma upp.

Namn: Elin Ekblom Bak.
Titel: Docent i idrottsvetenskap vid GIH, inriktning folkhälsa och fysisk aktivitet.
Ålder: Fyllde 40 år den 5 juni.
Bor: Älta, sydöst om Stockholm.
Familj: Make, två döttrar och en bonusdotter.
Aktuell: Ansvarat för en studie som gått igenom det aktuella forskningsläget vad gäller golfens hälsoeffekter, vilken är gjord på uppdrag av Svenska Golfförbundet.
Det bästa med golfen: Att få utmana sig själv.
Medlem och hcp: Tyresö GK (23.8).
Det visste du inte om Elin: Elitkarriär som fotbollsspelare, bland annat Hammarby, Djurgården, AIK och Tyresö, samt utlandsproffs i spanska RCD Espanyol. Elva A-landskamper (1 mål). Moderklubb: Älta IF.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights