FeatureGolfbanor i SverigeGolfpärlor

Hooks Herrgård – En oas i Småland

Några mil söder om Jönköping ligger den pampiga infarten till Hooks Herrgård där de första golfhålen vid den vackra Hokasjön anlades redan 1934.

Bytte namn

Det närliggande samhället hette fram till slutet av 1800-talet Lindefors, men bytte namn till Hok efter herrgården när järnvägen mellan Halmstad och Nässjö stod färdig. Hok innebar kortare namnskyltar längs järnvägen och det var ju både praktiskt och ekonomiskt.

Hooks herrgård

För oss golfare är Hook inte bara en golfterm att fasa över utan även en av landets bästa och vackraste golfanläggningar. Sedan 1963 ägs Hooks Herrgård och egendomen av familjen Edberg. När Sigvard Edberg köpte anläggningen arbetade han febrilt med att skapa landets mest välutrustade konferensanläggning, och den stod klar 1966. Sedan dess har det varit ett mycket populärt mål för konferenser.

Parkbanan

I början av 80-talet inleddes arbetet med att bygga en 18-håls golfbana och 1984 invigdes Parkbanan. Åtta år senare fick klubben ytterligare en 18-hålsbana, Skogsbanan.

Sanslös vacker

Banorna är lika populära bland klubbens medlemmar och gäster. Precis som namnet antyder är parkbanan öppnare och flackare och stundtals sanslöst vacker. Framförallt de sista nio där många hål spelas längs med Hokasjön är en fröjd för ögat.

Lyckats med satsningen

Parkbanan är den något enklare och snällare av de båda. Greenerna är jämna och fina och riktigt snabba. Här har klubben tillsammans med banpersonalen verkligen lyckats med sin satsning de senaste åren. Skogsbanan spelas, naturligtvis, i skogsmiljö där det verkligen gäller att ta kloka beslut och hålla sig på fairway så mycket man bara kan.

Makarna Stefan och Barbro Edberg och deras fyra söner är väldigt engagerade i anläggningen och har alla viktiga roller i verksamheten. Alla är dessutom mycket duktiga golfspelare. Jonas var tidigare VD, en roll som nu Hans besitter. Hans var även instruktör på golfklubben och lärde bland annat lillebror Pelle att bli familjens bäste spelare som nu skördar framgångar på Europatouren.

Skött Hooks Herrgård med omsorg

Calle ser till att fastigheterna och golfbanorna sköts på ett bra sätt tillsammans med duktige Henrik Wissinger. I 50 år har alltså familjen Edberg skött herrgården med stor kärlek och omsorg.

Att Hooks Herrgård är en av landets mest populära konferensanläggningar är inte svårt att förstå. Med 103 rum, 239 bäddar och två golfbanor finns inte mycket att klaga på. Det finns här även 20 konferensrum och efter en dag av konferens eller golf finns en mängd aktiviteter att göra i den vackra miljön. Läget är dessutom perfekt. Det är bara några timmars bilfärd oavsett om du kommer från Stockholm, Göteborg eller Malmö och väl framme kan du låta bilen stå några dagar och njuta av bra golfbanor, god mat och ett mysigt boende.

Varm källa

I oktober 2014 invigdes den nya spaavdelning där man kan välja på en mängd olika behandlingar eller bara testa några av de olika poolerna. Vi valde den varma källan utomhus alldeles vid Hokasjön och att sitta där och njuta av utsikten är verkligen en fröjd för både kropp och själ.

Hooks Herrgård

En dag fylld av golf och spa avslutas på ett perfekt sätt i den mysiga restaurangen med en fantastisk trerättersmiddag med ett passande vinpaket till. 

Foto Privat

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights