Nytt pengaregn över svensk ungdomsgolf

I år får Sveriges ungdomsgolf totalt 966 010 kronor genom Svenska Spels ungdomsinitiativ Gräsroten. Det står klart när den ordinarie utbetalningen som sker den 11 november räknas ihop med den extrainsatta förskottsutbetalning som genomfördes tidigare i våras. Totalt har 25 366 supportrar fördelat pengarna på 311 föreningar. Den förening som får mest är Lindesbergs GK med 15 442 kronor, följt av Gotska Golfklubben med 10 405 kronor och Borås GK som får 10 126 kronor.

Tufft år

– Idrottssverige har haft ett tufft år och därför är Svenska Spels ungdomsinitiativ Gräsroten viktigare än någonsin. Tillskottet till föreningarna betyder mycket och kommer att bidra till att ungdomsidrotten i landet kan fortsätta växa och välkomna fler tjejer och killar till ett liv i rörelse, säger Stefan Bergh, Riksidrottsförbundets generalsekreterare. 

201018 Stefan Bergh, Generalsekreterare på Riksidrottsförbundet poserar för ett porträtt med en check från Svenska Spel den 21 oktober 2020 i Stockholm. Foto: Jesper Zerman

För åttonde året i rad delar Svenska Spel via initiativet Gräsroten ut hundratusentals kronor till ungdomsgolfen i Sverige. I år är det dock första gången som pengarna delas ut vid två tillfällen. Till följd av coronapandemins utbrott betaldes nästan 400 000 kronor ut redan i april och när höstens ordinarie utbetalning nu genomförs betalas resterande årsbelopp om ytterligare 566 673 kronor ut. Som vanligt är det Svenska Spels kunder som själva fördelar pengarna genom att välja en till tre favoritföreningar.

Utbetalning

– Det har varit ett och fortsätter alltjämt att vara ett utmanande år för alla, och den svenska idrottsrörelsen utgör inget undantag, säger Patrik Hofbauer, VD på Svenska Spel. Därför ser vi extra mycket fram emot årets utbetalning av Gräsroten där vi, med vårens förskottsutbetalning inräknad, delar ut totalt 45 miljoner kronor till ungdomsidrotten. Pengarna hoppas vi bidrar till att Sveriges alla idrottsföreningar kan fortsätta med sitt viktiga arbete att få fler barn och ungdomar i rörelse.

Enligt en undersökning bland föreningarna i landet så används pengarna från Gräsroten främst till träningsmaterial, ledarskapsutbildningar, daglig verksamhet och knattesatsningar. Av de föreningar som mottog förskottsutbetalningen i april svarar 87 procent att den hjälpte föreningen när pandemin var som svårast under våren.

Glad stämning på Gotska Golfklubben

Hos Gotska Golfklubben, som i år får näst mest av alla golfföreningar i landet, är det glada miner:
– Gräsroten är ett värdefullt bidrag till föreningen, framförallt under denna osäkra tid. För pengarna har vi bland annat förbättrat vårt övningsområde och kan erbjuda nya medlemmar och ungdomar bättre förutsättningar att utveckla sitt golfspel. Framåt planerar vi även en gemensam satsning med Visby Golfklubb för våra barn och ungdomar på ön, säger Bo Björkman, ordförande i Gotska Golfklubben.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights