Utrustning

Hur lång livslängd har en golfboll?

Hur länge kan man använda en golfboll innan den börjar bli begagnad? Det sker en naturlig omsättning av bollar på golfbanan eftersom en del hamnar på ställen som man helst vill glömma. Det är svårt att hitta golfbollar som slagits ut i vatten, skog eller out of bounds.

Valde att spela samma boll

De flesta proffsspelare byter boll under ett tävlingsvarv. 25-årige Alex Chiarella gjorde något synnerligen märkvärdigt i samband med Lethbridge Paradise Canyon Open när han valde att spela sin Titleist Pro V1x på alla 72 hålen.

För den genomsnittliga golfaren har man anledning att fira om man lyckas spela 18 hål utan att förlora en boll. Med långa drivar och dålig studs är det vanligt att man förlorar minst en boll per runda. Det är därför det alltid är bra att ha några extra bollar i bagen.

Ny boll eller inte?

Även proffs tar med sig extra bollar ut på banan. Mellan sju och tolv bollar. Men av en annan anledning. Vissa tror att det finns en prestationsfördel genom att använda minst några nya bollar per varv, medan andra är lika vidskepliga som 2019-års US Open-vinnaren Gary Woodland som föredrar att byta boll det börjar gå dåligt.

Men med endast fyra bogeys under U.S. Open på Pebble Beach, gick Woodland flera hål med samma boll i spel.
– Jag älskar hållbarheten, sade Gary Woodland efteråt. Amerikanen spelar för närvarande Pro V1.
– Jag byter bara bollar när jag gör bogeys, så jag tog bara fyra bollar ur spel vid U.S. Open. Jag spelade mycket med samma boll, vilket var trevligt. Så hur är det då med golfbollen? När är det dags att byta ut den mot en yngre variant?

Golfspelare

Enligt en medarbetare på Titleist kommer den genomsnittliga golfaren inte att se en nedgång i prestanda om bollen utsätts för normalt slitage Men det förändras naturligtvis om bollen till exempel slår i ett träd eller sten och ådrar sig en skada större än storleken på en krona.

Tumregeln för vanliga golfare

– Vår vanliga tumregel för vanliga golfare är så länge som färgförlust, ett slitage eller en förskjutning av golfbollen är mindre än storleken på en krona, kan den spelas på, menar representanten från Titleist.

Så om Alex Chiarella kan använda samma boll på 72 hål i en tävling, kan du göra samma sak utan att tappa slag. Med det beror förstås på om du har förmågan att inte spela bort bollen under hela fyra varv!

Foto Getty Images

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights